O masă pe zi ✽ 15 beneficii pentru sănătate și buget

o masă pe zi

De aproape un an mănânc doar o masă pe zi. Știu că acest fapt i-ar oripila pe mulți specialiști în nutriție. Suntem bombardați zilnic cu informații legate de alimentație corectă, exerciții fizice și sănătate. Multe dintre ele creează confuzie sau sunt total lipsite de bază științifică.

Celebra piramidă alimentară americană și-a dovedit falimentul. Criza de obezitate la nivel mondial nu face decât să-mi întărească convingerea că suntem sfătuiți greșit. Pentru că m-am săturat să văd la televizor nutriționiști dolofani explicându-mi cum și ce să mănânc, am decis să mă documentez și să descopăr ce e mai bun pentru mine.

Piramida alimentara

Piramida alimentară cu recomandarile nutriționale

După ani de cercetări și experimente, modul meu de a mă hrăni a evoluat normal și treptat la ceea ce este acum: o combinație de nutriție LCHF (low carb high fat) cu post intermitent. E total invers față de ceea ce ni se recomandă de către „specialiști” mai ales că pun accentul pe alimente de origine animală, bogate în nutrienți bio-disponibili.

Mai multe informații despre postul intermitent: Postul intermitent: Mănâncă mai rar, trăiește mai mult!

Trecerea de la postul intermitent 18:6 la o masă pe zi a fost ușoară deoarece aveam deja un stil de viață care presupunea consumul mic de carbohidrați.

Dacă mănânci zahăr și făinoase îți e mai greu să postești pentru o perioadă lungă din cauza poftelor și a fluctuației mari a nivelului de insulină generate de consumul de carbohidrați în exces.

Despre LCHF poți citi mai multe în articolul: Mănâncă, slăbește, bucură-te de viață!

Mi-a fost greu să aleg doar câteva dintre beneficiile pe care o singură masă pe zi le are pentru sănătate, frumusețe și buget, așa că am făcut o listă cu 15 de lucruri care mi se par extrem de importante.

1. Economie de bani

Pentru că mănânc doar seara, în timpul zilei nu cheltui bani pe mâncare. Nu o fac pentru că sunt zgârcită, ci pentru că nu mi-e poftă de nimic. Chiar dacă ies în oraș sau merg la cumpărături nu arunc banii pe gustări.

Nu par mulți bani, dar diferența se vede în timp. O înghețată azi, o prăjitură mâine, o felie de pizza sau o pungă de mini foietaje, sunt cheltuieli mici pe care tindem să le ignorăm. Prefer să economisesc banii, iar la masa de seara să mănânc tot ce îmi permit mai bun.

2. Economie de timp

Nu îmi pierd vremea cumpărând ingrediente și pregătind mâncare de 3 ori pe zi sau vânând gustări. Nici măcar nu irosesc timpul gândindu-mă la mâncare. Mă pot concentra pe lucrurile care îmi fac plăcere. De câteva luni simt că am mai mult timp la dispoziție, chiar dacă și pentru mine ziua are 24 de ore.

3. Piele mai frumoasă

Întrucât principala preocupare a acestui blog este frumusețea naturală, nu pot să nu menționez cât de mult s-a îmbunătățit calitatea pielii mele în ultimele luni. Pe lângă postul intermitent trebuie să creditez și alți doi factori despre am scris în trecut: renunțarea la zahăr și consumul de gelatină. În plus, o dietă bazată în principal pe alimente de origine animală aduce un aport masiv de vitamine solubile în grăsime, în special vitamina A sub formă de retinol. Vitamina A este vitamina pielii frumoase și sănătoase. Citește mai mult în articolul Ingredientele frumuseții și ale sănătății optime: Vitamina A.

4. Pierderea kilogramelor în exces și un abdomen plat

Chiar dacă nu am avut mari probleme cu greutatea, tot am pierdut câteva kilograme ajungând acum la un echilibru care mă reprezintă mai bine. Când ești împăcată cu felul în care arăți, când îți place ceea ce vezi în oglindă și știi că faci tot ce ține de tine pentru a fi în cea mai bună formă, ești mult mai încrezătoare și asta se vede în atitudine și în ținută.

Întotdeauna mi-am dorit un abdomen plat, dar metodele prin care eram sfătuită să îl obțin nu m-au atras niciodată. Rezultatul de acum e exact ce mi-am dorit fără să mă epuizez făcând mii de abdomene și fără să mă înfometez.

5. Reglează metabolismul

Speriată de toate informațiile referitoare la calorii am încercat în trecut să reduc numărul de calorii pe care îl consumam zilnic. „Mănâncă mai puțin, fă mai multe exerciții fizice!” îmi răsună mereu în cap pentru că asta auzeam în jurul meu sau citeam în reviste.

N-am fost niciodată strictă în privința asta, dar era o informație pe care o citeam pe fiecare etichetă. Rezultatul? Eram mereu flămândă și ciufută. Asta mă făcea să mănânc porcării care inevitabil duceau la câteva kilograme în plus. Am învățat lecția: restricția calorică pe termen lung duce la scăderea metabolismului bazal.

Postul intermitent crește rata metabolismului bazal cu până la 14%. Acum nu îmi mai fac griji pentru numărul de calorii. Mănânc până mă satur (uneori chiar mai mult).

6. Mâncarea e mai apetisantă

După 23 de ore de post, absolut tot ce mănânc are un gust extraordinar. Papilele mele gustative savurează fiecare îmbucătură. N-aș fi crezut niciodată ca varza de Bruxelles poate fi atât de dulce și aromată. Postind am redescoperit plăcerea de a mânca. Masa de seară e aproape un ritual și îmi face mare bucurie să o pregătesc. Gătitul nu mai e o corvoadă.

7. O masa pe zi este un exercițiu de disciplină

Avem nevoie de ordine și disciplină în viață pentru a putea funcționa la capacitate maximă. Faptul că mă abțin de la mâncare timp de 23 de ore în fiecare zi mă ajută să îmi călesc voința. Mă simt bine atunci când controlez ce se întâmplă cu mine și nu mă las pradă tentațiilor și poftelor.

O experiență care te provoacă și care îți testează limitele, îți întărește rezistența și te ajută să descoperi cât de puternică ești de fapt.

8. Conservarea masei musculare

Contrar multor opinii „avizate”, postul intermitent nu duce la scăderea masei musculare decât în cazul în care corpul nu are suficientă grăsime pe care să o ardă. Din contră, pe perioada postului se intensifică producția de hormon de creștere care împiedică pierderea masei musculare.

Indiferent de cât și cum mănânci, dacă nu îți folosești mușchii, ei se atrofiază. De aceea exercițiile cu greutăți (chiar și cu propria greutate) sunt importante pentru toată lumea.

Acesta e motivul pentru care îmi place să car plasele cu cumpărături. Am două sacoșe identice din pânză în care repartizez egal produsele, le pun pe umeri, îndrept spatele și merg pe jos acasă. Faptul că sunt nevoită să urc și 3 etaje pe scări e un bonus. Pot căra confortabil 20 de kilograme, lucru pe care nu îl puteam face acum câțiva ani.

Dacă întâlnești pe stradă o femeie care zâmbește cărând pe umeri plasele pline de cumpărături, probabil sunt eu.

9. Întârzie procesul de îmbătrânire și crește durata de viață

În perioadele de post organismul are resursele necesare și timpul să se ocupe de repararea ADN-ului. Chiar dacă nu acesta a fost principalul motiv pentru care am adoptat acest stil de viață, mă bucur că am posibilitatea de a amâna procesul de îmbătrânire. În plus, în perioadele de post scade stresul oxidativ și se reduce inflamația în corp.

Îmbătrânirea e cauzată de degradarea continuă a ADN-ului. Pentru faptul că ajută la repararea ADN-ului, postul contribuie la extinderea duratei de viață. E o veste bună pentru că mai am multe lucruri de făcut.

10. Protecția sistemului digestiv

Când postesc sistemul digestiv ia o pauza binemeritată. Toate organele implicate în digestie au timp să se odihnească și să se refacă. Asta le face mult mai eficiente atunci când trebuie să își reia treaba.

11. O masă pe zi stimulează autofagia

În 2016 premiul Nobel pentru medicină a fost acordat lui Yoshinori Ohsumi pentru descoperirile sale în domeniul mecanismelor autofagiei celulare.

Autofagia e capacitatea extraordinară a organismului de a recicla tot ce e inutil sau chiar periculos în corp. Dacă nu este hrănit constant, prin procesul de autofagie corpul descompune părțile uzate sau bolnave din celule, refolosește aminoacizii, consumă celule pre-canceroase, virusuri, ciuperci și bacterii. Detoxifiere gratis!

12. Creșterea imunității

De când mănânc mai rar nu m-am îmbolnăvit niciodată. Nici măcar o banală gripă nu m-a deranjat. Când i-am spus unei prietene de aceeași vârstă cu mine că nu mai țin minte de când am luat un medicament, a fost surprinsă. Aș putea crede că sunt doar mai norocoasă decât alții, dacă nu mi-aș aminti de zilele groaznice cu febră, dureri și frisoane din urmă cu câțiva ani.

13. Mai multă energie repartizată constant

Încă un lucru care îmi place foarte mult la acest stil de viață: un flux constant de energie pe tot parcursul zilei, fără perioade de hiperactivitate, urmate de stări de somnolență. Indiferent de ceea ce aleg să fac, am mereu energie. Nu simt nevoia să mănânc sau să mă odihnesc.

14. Creșterea acuității mentale, a memoriei, a capacității de învățare și o stare psihică mai bună

De când mănânc doar seara am observat că mă pot concentra mai bine în timpul zilei asupra lucrurilor pe care le am de făcut. Găsesc mai ușor soluții la probleme și atenția mea nu mai este distrasă ușor. Nu mai caut scuze ca să nu fac lucruri și nu mă opresc decât atunci când am terminat ceea ce mi-am propus.

Sunt mai optimistă, mai veselă, mai calmă și mai puțin afectată de gânduri negre, probleme, necazuri. Am început să vad partea plină a paharului și să apreciez lucrurile care contează cu adevărat.

Postul intermitent stimulează producția de BDNF sau factorul neurotrofic derivat din creier, o proteină rezultată prin expresia genei BDNF, cu un rol esențial în creșterea și supraviețuirea neuronilor, în diferențierea celulară, în formarea sinapsei și în optimizarea funcției cognitive.

15. Scăderea riscului apariției bolilor degenerative ale creierului

Un nivel crescut de BDNF este asociat cu scăderea riscului apariției bolilor degenerative ale creierului cum ar fi bolile Parkinson și Alzheimer. Mi-ar plăcea să îmi recunosc soțul și la 90 de ani, așa că fac tot posibilul să îmi păstrez creierul în formă.

Dacă vrei să aprofundezi subiectul îți recomand cartea doctorului Jason Fung, Puterea vindecătoare a postului.

Există trei reguli de bază care ușurează menținerea acestui stil de viață pe termen lung:

  1. Mă asigur întotdeauna că mănânc suficient. Un regim hipocaloric combinat cu post intermitent poate fi dezastruos mai ales dacă nu ai multe kilograme în plus. Poate duce la deficiențe nutriționale grave, căderea părului, oboseală cronică, etc.
  2. În fiecare zi mănânc suficiente proteine de calitate (carne, ouă, lactate). Proteina este cel mai important macronutrient așa că pentru mine este singurul target. Mă asigur că includ în alimentație cel puțin 80-100 g de proteine.
  3. Dacă mi se face foame, mănânc. Nu mă chinui, nu mă forțez inutil, las lucrurile să decurgă natural. Uneori mănânc la prânz și sar peste cină. Sunt zile în care mănânc de două ori. Nu e o religie.

Corpul omenesc nu a evoluat să fie hrănit non-stop, să stea cocoloșit, nemișcat și la căldurică. El răspunde cel mai bine la provocări, iar postul, sub toate formele lui, e o provocare la care organismul nostru reacționează punând în mișcare numeroase mecanisme special dezvoltate pentru a-l ajuta să se adapteze.

În această privință, postul este asemănător exercițiului fizic: un factor de stres pozitiv care călește organismul și îl face mai puternic și mai sănătos.

Citește mai mult:

Explorează mai departe: