De ce nu slăbești chiar dacă mănânci mai puțin?

slăbești fără să te înfometezi

A existat un moment în viața ta în care ai încercat să slăbești și ai eșuat? Ai ținut diete care au funcționat pe termen scurt iar apoi kilogramele pierdute s-au acumulat din nou? Nu ești singura. Milioane de oameni se chinuie să slăbească și nu reușesc să o facă pe termen lung. Trebuie să știi că nu e vina ta.

Orice cură de slăbire începe cu entuziasm și hotărâre. Vei face tot posibilul să reușești de această dată. Urmezi cu sfințenie sfaturile „specialiștilor”. Regulile sunt simple.

Tot ce ai de făcut e să:

  • mănânci mai puțin și mai des,
  • te miști mai mult,
  • eviți excesul de sare, zahăr și grăsimi.

Plină de avânt, îți golești frigiderul și cămara de tot ce e nociv și tentant, cumperi doar produse cu 0.1 % grăsime, îți faci abonament la sală și înveți să numeri, să cântărești și să calculezi calorii. Familia și prietenii te susțin, iar primele săptămâni sunt de vis. Începi să pierzi kilograme și ești fericită că de data asta ai reușit. Sesizezi chiar și puțină invidie în ochii colegelor de serviciu când apari la muncă cu o fustă cu două numere mai mici.

La un moment dat pierderea în greutate stagnează și apoi, spre disperarea ta, kilogramele pierdute se acumulează din nou. Oricât de strictă ești cu mâncarea și cu regimul de exerciții fizice, nu doar că nu mai slăbești, dar ești mereu flămândă, obosită, ciufută și nu te poți concentra. Ai impresia că te îngrași doar gândindu-te la mâncare.

Cei care inițial te-au susținut, te privesc acum cu ochi îngăduitori în care se citește mila și o urmă de neîncredere. Au impresia că nu ești capabilă să respecți regimul și încerci să îți cauți scuze pentru că sigur ai trișat. Toată lumea știe că, cu cât mănânci mai puține calorii și arzi mai multe, cu atât mai eficient slăbești. E simplu!

Oricât încerci să te justifici, nu te crede nimeni, nici măcar tu. Următorul pas e să renunți. Ai impresia că totul e în zadar și că nu merită să trăiești o viață atât de plină de lipsuri și frustrări. Ești convinsă că e vina ta și că pur și simplu nu ești capabilă să o faci.

De ce nu slăbești cu restricție calorică

Îți dau o veste bună: NU e vina ta că nu poți slăbi urmând sfaturile cu care ne bombardează media și specialiștii. Restricția calorică nu dă rezultate pe termen lung dintr-un motiv foarte simplu: organismul nu funcționează după legile fizicii, ci după legi biologice.

Noi nu ardem calorii (că nu suntem sobă), noi le metabolizăm, iar o calorie nu este doar o calorie. Contează enorm sursa caloriilor și repartizarea lor pe parcursul zilei. Corpul uman reacționează diferit dacă acea calorie provine din carbohidrați, proteine sau grăsimi, sau dacă același număr de calorii e consumat la o masa sau divizat în multiple mese pe parcursul unei zile.

Abordarea simplistă și superficială a nutriției a dus la rezultate dezastruoase. Nu doar că nu reușim să slăbim, ci ponderea persoanelor obeze crește de la un an la altul. Ce e greșit?

Conform normelor actuale ale nutriției, dacă organismul uman funcționează cu 2000 de calorii, prin simpla reducere a  numărului caloriilor consumate la 1500, te găsești într-un deficit caloric de 500 de calorii. Nu ai cum să nu slăbești pentru că matematica  e simplă:

1500 calorii – 2000 calorii = – 500 calorii

Într-o săptămână sunt 3500 de calorii, într-o lună 14000, într-un an 728000 … adică peste 80 de kilograme în minus!?!

Problema e că organismul uman nu știe matematică și adevărul e următorul: dacă tu ai nevoie de 2000 de calorii pentru a funcționa normal, dacă reduci numărul de calorii la 1500, în scurt timp, organismul se adaptează și reduce metabolismul bazal la 1500. Așadar, realitatea e:

1500 calorii – 1500 calorii = 0 calorii

Metabolismul uman e controlat de hormoni și de aceea e important să înțelegem cum funcționează. Corpul nostru poate funcționa cu două surse de energie: glucide (zahăr) și lipide (grăsimi). Aceste două surse de energie nu funcționează în paralel, ci succesiv.

Abia după ce se epuizează aproape toate stocurile de glicogen (forma sub care este stocată glucoza pe termen scurt) din ficat și mușchi, organismul trece la sursa alternativă de energie: grăsimea din țesuturile adipoase. Această trecere nu se poate face în prezența insulinei.

De fiecare dată când mâncăm, pancreasul produce insulina, hormonul responsabil, printre altele, cu repartizarea și stocarea glucozei. În funcție de ceea ce mâncăm, răspunsul insulinic este mai rapid sau mai lent. Carbohidrații determină un răspuns rapid și puternic, urmați de proteine la distanță mare. Grăsimile nu declanșează aproape deloc răspunsul insulinic.

Insulina distribuie necesarul de glucoză pentru fiecare celulă și stochează surplusul în ficat și în mușchi sub formă de glicogen. Ficatul și mușchii au o capacitate limitată de stocare și pentru că, de cele mai multe ori, mâncăm mai mult decât avem nevoie, restul de glucoză se transformă în grăsime, care formează țesutul adipos. Dar nu excesul de glucoză contribuie cel mai mult la apariția obezității. În contextul unei diete bogate în carbohidrați, toate grăsimile consumate împreună cu aceștia sunt stocate în depozitele de grăsime.

Dacă mănânci puțin și des, mai ales produse cu conținut mare de carbohidrați, nu dai șansa corpului să se folosească de grăsimea acumulată în țesuturi. Pentru a suplini deficitul caloric, organismul scade rata metabolismului bazal. De aceea mănânci din ce în ce mai puțin și, cu toate acestea, nu reușești să slăbești.

Slăbește fără înfometare

plan ardere grăsime

Singura soluție pentru a accesa depozitele de grăsime din corp și a slăbi eficient, e scăderea nivelului de insulină. Cea mai eficientă metodă este postul. Dacă nu mănânci nimic, nu crește nivelul de insulină și corpul poate accesa depozitele de grăsime. Această metodă funcționează pe termen scurt, dar nu e o soluție pe termen lung.

O altă variantă este o dietă foarte săracă în carbohidrați (dieta ketogenică). Din punctul meu de vedere, o combinație între postul intermitent și o dietă LCHF (low carb high fat) sau ketogenică, este ideală pentru eliminarea kilogramelor în exces și pentru a duce o viață echilibrată și sănătoasă.

Dacă vrei să aprofundezi subiectul îți recomand cartea doctorului Jason Fung: Codul greutății corporale. Secretul unui corp sănătos.

Corpul nu mai este nevoit să scadă metabolismul pentru că are la dispoziție o sursă masivă de energie: grăsimea acumulată în țesuturi. În timp, va crește rata metabolismului bazal și organismul va utiliza la maxim această abundență de hrană. Poți mânca un număr rezonabil de calorii, nu vei mai fi veșnic obosită și flămândă. Mănânci maxim 3 mese pe zi, fără gustări.

Pentru a slăbi eficient și a te menține sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic, e suficient să faci exact pe dos față de recomandările „specialiștilor”.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *