Uleiul de rozmarin ✽ Stimulează creșterea părului

Până la vârsta de 50 de ani aproape 25% dintre femei și 50% dintre bărbați se confruntă cu experiența neplăcută cauzată de căderea părului. După acesta vârstă lucrurile se precipită și procentele cresc vertiginos. Dacă această problemă te afectează și pe tine, uleiul de rozmarin te poate ajuta să o remediezi.

Cauzele căderii părului

Uleiul de rozmarin și căderea părului

Rata normală de cădere a părului este de 50-100 de fire pe zi. Se consideră cădere excesivă a părului atunci când se depășește limita de 100. Motivele pierderii părului sunt complexe și uneori necesită investigații medicale amănunțite. Cele mai comune cauze sunt:

  • stresul cronic și traumele emoționale sau fizice;
  • alopecia de tracțiune: coafurile prea strânse exercită un stres mecanic repetat și tracțiune exagerată la nivelul foliculilor;
  • unele medicamente: cele pentru subțierea sângelui, contraceptivele orale, antidepresivele sau betablocantele etc; 
  • schimbări hormonale;
  • niveluri ridicate de DHT (dihidrotestosteron) (în special la bărbați);
  • deficiențe nutriționale cauzate de un regim hipocaloric, hrană inadecvată, insuficiente proteine;
  • boli cronice și autoimune;
  • moștenire genetică.

Despre impactul dietei ketogenice asupra părului poți citi mai mult în articolul Legătura dintre căderea părului și dieta ketogenică.

Cum acționează uleiul de rozmarin

rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin conține compuși bioactivi care au un impact benefic asupra sănătății scalpului. Au fost identificate mai multe mecanisme prin care uleiul esențial de rozmarin acționează pentru a stopa și inversa căderea părului.

Unele bacterii sau ciuperci patogene colonizează scalpul și pot produce metaboliți ce cauzează inflamație cronică, una dintre componentele care pot conduce la pierderea părului.

Uleiul esențial de rozmarin acționează în două moduri: atenuează semnificativ procesele inflamatorii de la nivelul scalpului și are o activitate antibacteriană și antimicotică. Poate distruge coloniile de bacterii dăunătoare și biofilmul creat de acestea la nivelul scalpului.

Inflamația cronică poate cauza și fibrozarea pielii în jurul foliculilor de păr, fapt care conduce la distrugerea acestora. Ca urmare, ei nu mai sunt capabili să producă fire noi de păr. Uleiul esențial de rozmarin ajută la prevenirea fibrozei.

Un efect secundar al fibrozei perifoliculare este reducerea fluxului sanguin către rădăcina părului. Fără o circulație periferică sănătoasă, părul primește mai puțin oxigen și nutrienți. Uleiul de rozmarin crește vasodilatația în zonele în care este aplicat. 

DHT este un metabolit biologic activ al testosteronului care cauzează miniaturizarea foliculilor de păr. Uleiul esențial de rozmarin reduce activitatea androgenică prin scăderea nivelului de DHT la nivelul scalpului.

Ce spune știința?

femeie citind pe laptop

Un studiu științific a comparat efectele uleiului de rozmarin asupra alopeciei androgenice (căderea difuză a părului de la nivelul scalpului) cu cele ale medicamentului Minoxidil 2%. Ambele substanțe au avut rezultate similare. Ca bonus, subiecții din grupul care a testat uleiul de rozmarin au raportat o îmbunătățire a senzației de mâncărime a scalpului.

Un alt studiu a examinat modul în care extractul de frunze de rozmarin poate ajuta la combaterea alopeciei. S-a descoperit că acesta inhibă legarea dihidrotestosteronului (DHT) de receptorii androgeni și poate fi o soluție viabilă pentru stimularea creșterii părului.

Ulei de rozmarin pentru scalp

Ulei de rozmarin pentru scalp

🌟 Rețeta

Uleiul esențial de rozmarin nu poate fi utilizat ca atare deoarece este foarte concentrat și poate provoca iritații la nivelul scalpului. Este nevoie să fie diluat într-un ulei purtător sau un amestec de uleiuri: jojoba, migdale, argan, măsline, etc. Eu prefer uleiul din semințe de muștar pentru că are propriile beneficii pentru scalp.

Pentru început adaugă 20 de picături de ulei esențial de rozmarin (aprox. 1 ml) în 100 ml de ulei purtător. Concentrația maximă recomandată este de 3%. Experimentează și alege cea mai bună variantă pentru tine.

Pentru un plus de beneficii poți combina uleiul esențial de rozmarin cu ulei esențial de mentă care este și el un vasodilator cu proprietăți antibacteriene.

Mai poți adăuga în amestecul final și câțiva ml de ulei de ricin. De ce atât de puțin? Uleiul de ricin este foarte vâscos și greu de utilizat ca atare. 

🌟 Utilizare

Folosește amestecul de uleiuri cu 2-4 ore înainte de spălarea părului. Piaptănă părul. Separă-l în secțiuni și aplică câteva picături de ulei pe fiecare cărare. Masează. Masajul acționează sinergic cu uleiul esențial de rozmarin și crește eficiența acestuia.

Dacă scalpul tău nu este obișnuit cu masajul, începe ușor. Un masaj prea viguros la început poate exacerba căderea părului. Acele fire oricum ar fi căzut mai târziu, însă e deprimant atunci când cad de-odată. Crește intensitatea masajului treptat, fără să exagerezi.

Mai multe despre masajul scalpului: Masajul scalpului ✽ Secretul unui păr lung și sănătos

Eu păstrez uleiul într-o sticlă cu pipetă. Pipeta face ca uleiul să fie mai ușor de aplicat.

O alta metodă prin care poți integra uleiul esențial de rozmarin nediluat în îngrijirea părului, este să adaugi câteva picături în șamponul cu care te speli pe cap. În acest caz, după ce te șamponezi, îl lași să acționeze 5-10 minute. Clătești apoi părul și continui cu rutina obișnuită.

🌟 Rezultate

Nu te aștepta la minuni în câteva zile. În primul studiu citat mai sus diferența notabilă s-a observat după 6 luni cu aplicare de două ori pe zi. Ai răbdare și fii consecventă. Doar așa poți obține rezultate considerabile. Ca multe lucruri care țin de frumusețe și sănătate, îngrijirea părului e un maraton, nu un sprint.

Bonus: apa de rozmarin

apa de rozmarin

Poți beneficia de proprietățile rozmarinului și în zilele în care nu te speli pe cap sau după spălare. Apa de rozmarin poate fi folosită în fiecare seară pentru că nu încarcă părul. O poți cumpăra sau o poți prepara singură. Ai nevoie de:

  • 10 crenguțe rozmarin proaspăt (spălat)
  • o jumătate de litru apă

Fierbe crenguțele de rozmarin timp de 20-30 de minute la foc mic, stinge focul, acoperă oala cu un capac și lasă rozmarinul să infuzeze timp de 1-2 ore. Gata!

Transferă apa de rozmarin într-o sticlă și păstreaz-o în frigider. În fiecare zi toarnă câte puțin într-o sticlă cu pulverizator și folosește-o pe scalp după ce ajunge la temperatura camerei.

avertisment

Fă întotdeauna un test înainte de a utiliza un produs cosmetic nou. Fiecare persoană e diferită și poate avea sensibilități la diverse substanțe chimice, fie ele naturale sau nu.

Dacă în timpul tratamentului apare o senzație neplăcută de mâncărime sau arsură, spală-te imediat și întrerupe tratamentul.

În concluzie, dacă ai suficientă răbdare și ești consecventă, rozmarinul, fie sub formă de ulei esențial, fie sub formă de infuzie, poate fi un aliat de nădejde în lupta ta împotriva căderii părului.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *