Vârfurile despicate sunt un coșmar pentru orice femeie care își dorește un păr lung, frumos și sănătos. Nu există un remediu eficient împotriva acestui fenomen, oricât de multe ne-ar promite unele reclame la produse de îngrijire a părului.
Vârfurile despicate se tratează doar cu foarfeca. Ceea ce putem face, e să prevenim apariția lor. Știu că suntem sfătuite să tăiem vârfurile la fiecare 4-6 săptămâni, dar acest lucru nu e necesar dacă știi să îți îngrijești părul.
În cazul meu, o fac o dată pe an și atunci nu pentru a scăpa de vârfuri despicate, ci pentru a egaliza lungimea părului care se încăpățânează să crească inegal. Au trecut foarte mulți ani de când am văzut un vârf despicat în părul meu.
Există câteva reguli simple pe care le urmez și care chiar dau rezultate. Fii consecventă și vei vedea că poți integra toate aceste sfaturi în rutina ta de îngrijire a părului, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate.
Cum să împiedici apariția vârfurilor despicate
Începe cu un par sănătos. Scapă de firele despicate și de părul deteriorat înainte de a începe. Chiar dacă te doare sufletul să renunți la lungime, e un pas necesar.
Spală-te corect pe cap. Ai detaliile în articolul : Sfaturi pentru spălarea corectă a părului.
Nu îți spăla părul în fiecare zi dacă nu este necesar. Dacă ai un scalp foarte uleios și trebuie să te speli pe cap foarte des, aplică întâi balsam pe lungimea părului și apoi șamponează doar scalpul.
Metoda se numește CWC (condition-wash-condition) și protejează părul de agresiunea surfactanților din șampon. De asemenea, încearcă să folosești un șampon uscat, pudră de talc sau amidon pentru a scăpa de excesul de sebum și a lungi perioada între spălări.
Folosește măști cu proteine. Proteinele aderă la firul de păr, umplu golurile din keratină și astfel îl întăresc. Aplică o mască hidratantă după orice tratament cu proteine.
Colorează-ți părul cu henna/indigo. Eviți astfel vopsele chimice și îți întărești părul. Citește mai mult despre henna:
- Eu am ales henna pentru vopsirea parului. Tu?
- Colorarea parului cu henna – avantaje si dezavantaje
- Henna Rouge de la Lush – Recenzie produs
Dacă nu vrei să îți colorezi părul, alege cassia în loc de henna. Cassia este tot o pulbere și se obține din planta Cassia Obovata. Se amestecă cu apă caldă pentru formarea unei paste, care se lasă să stea la temperatura camerei timp de 15-30 minute. Apoi se aplică pe părul umed și se acoperă capul cu o cască de duș. Se lasă o oră să acționeze și apoi se spală părul.
Căldura este cel mai mare dușman al părului. Evită folosirea uscătorului, a ondulatorului și a plăcii de întins părul. Dacă vrei să le folosești nu uita să aplici un produs de protecție termică înainte.
Când îți simți vârfurile uscate, ia o cantitate foarte mică de ulei de cocos și aplică-l pe vârfuri. Uleiul de cocos se absoarbe în firul de păr și îl lasă moale și mătăsos. Poți folosi uleiul tău preferat, cu condiția să fie un ulei ușor care să nu încarce părul și să nu lase urme uleioase.
Eu am mai folosit ulei de sâmburi de caise, de jojoba, de migdale dulci, de argan și de macadamia, însă uleiul de cocos rămâne preferatul meu. Fă-o de câte ori simți nevoia. Uleiul e cel mai bun prieten al părului.
Folosește o față de pernă din satin sau mătase. Sunt mai scumpe dar merită pe termen lung. Dacă te pricepi la croitorie ți le poți face singură la un preț mai mic.
Părul alunecă ușor pe aceste materiale și nu se agață așa cum o face pe fețele de pernă din bumbac. În plus, bumbacul absoarbe uleiurile care protejează firul de păr și îl lasă uscat și fragil.
Folosește accesorii care nu agață firul de par. De exemplu, alege un elastic de păr fără inserții metalice și acoperit cu satin sau mătase.
Nu peria excesiv părul și renunță la a-l tapa. Renunță la periile din plastic și alege materiale naturale (lemn, păr de mistreț, bambus). Nu folosi produse de styling pe baza de alcool pentru că usucă excesiv părul.
Alege coafuri lejere care să nu streseze inutil firele de păr. Înainte de culcare, împletește părul pentru a-l proteja.
Protejează-ți părul de efectele nocive ale razelor solare dacă te expui excesiv la soare. Acoperă capul cu o pălărie sau folosește un produs special de protecție.
Înainte de a înota în piscină sau în mare, udă părul foarte bine cu apă dulce. În acest fel, va absorbi mai puțin clor sau apă sărată. Clătește-l imediat după.
Nu lupta împotriva tipului tău de păr. Fie că e lins, ondulat sau foarte creț, acceptă-l și iubește-l așa cum e, fără să încerci să îi schimbi structura.
De exemplu, dacă ai părul creț, nu mai încerca să îl întinzi zilnic, nu mai cheltui bani pe produse inutile, nu-l mai arde cu placa. Nu vei reuși niciodată să îl schimbi. Vei reuși doar să îl distrugi, iar tu vei fi în continuare frustrată și nefericită.
Acestea sunt lucrurile pe care eu le fac pentru a evita ruperea părului și apariția vârfurilor despicate. Nu e greu să ai un par frumos și sănătos și, mai ales, nu trebuie să cheltuiești sume exorbitante pe produse scumpe și ineficiente care promit soluții minune.
Citește mai mult:
Un comentariu
Am scris și eu despre uleiul de cocos: http://goo.gl/GKRBr6. Poate te interesează. 😛