Căderea părului are numeroase cauze și se poate manifesta indiferent de tipul de alimentație pe care îl preferi. Nu este un fenomen specific dietei ketogenice, dar poate apărea și în acest context. În cele mai multe cazuri este o situație temporară care se remediază de la sine. Citește mai departe ca să înțelegi ce se întâmplă și de ce nu trebuie să te panichezi.
Avem următorul scenariu:
Ai început dieta ketogenică. Totul este perfect, pierzi kilograme, te simți bine, ai energie. Dintr-o dată, după câteva săptămâni, observi că pe perie rămân din ce în ce mai multe fire de păr. Reușești să te încurajezi și să îți păstrezi calmul până în momentul în care firele căzute se transformă în smocuri. Acesta e momentul în care se instalează panica și vrei să renunți la keto.
Nicio dietă din lume nu merită să îți pierzi podoaba capilară, indiferent cât de bine te face să te simți. Căderea părului este o sursă de anxietate și are un impact major asupra stimei de sine, mai ales în cazul femeilor.
Recunoști povestea?
Căderea părului este un fenomen întâlnit în rândurile celor care adoptă o dietă ketogenică, un fenomen despre care se vorbește puțin la noi. Consider că este un subiect extrem de important și, de aceea, vreau să ofer mai multe informații celor care trec prin acest proces.
Majoritatea celor care țin dieta ketogenică nu trec prin această fază. Aceste informații nu trebuie să te împiedice să adopți keto, ci să te ajute să treci peste, cu calm, dacă ți se întâmplă și ție. Dieta ketogenică are atât de multe beneficii, încât nu merită să îi dai cu piciorul din cauza unei sperieturi.
Ce se întâmplă, de fapt, cu părul tău?
Fenomenul se numește telogen effluvium și este o formă de alopecie caracterizată prin rărirea difuză a părului. E un proces reactiv cauzat de un stres metabolic, hormonal sau indus de anumite medicamente. Nu este specific doar dietei ketogenice. Poate apărea după un episod de febră mare, intervenții chirurgicale, sarcină și naștere, limitarea caloriilor, stres major, scăderea rapidă în greutate.
Căderea părului nu începe imediat. Se întâmplă după 2-4 luni de la începerea dietei. Această decalare creează confuzie și generează panică. Oamenii sunt obișnuiți ca efectele secundare neplăcute asociate cu perioada de adaptare la dieta ketogenică să dispară în câteva zile. Când îți cade părul la câteva luni după ce ai început, ai toate motivele să te panichezi.
Ciclul de viață al firului de păr are 3 etape:
- faza anagenă sau cea de creștere (3-8 ani)
- faza catagenă sau de regresie (2 săptămâni)
- faza telogenă sau de odihnă, în care foliculul de păr se pregătește să recepționeze semnalul pentru crearea noului fir de păr (2-3 luni)
Scalpul uman este acoperit, în medie, de 100.000 de fire de păr aflate în diferite stadii de creștere. Proporțiile normale sunt: 85-90% în faza anagenă, 1% în faza catagenă și 10-15% în faza telogenă.
În perioada de telogen effluvium aceste procente se modifică dramatic ajungând ca doar 60-70% din păr să fie în faza anagenă și 30-40% în faza catagenă.
Așa se explică de ce numărul de fire de păr pierdute pe zi crește de la 50-100 la 300.
Căderea părului în dieta ketogenică
Trecerea metabolismului de la un sistem bazat pe glucoză, la un sistem bazat pe grăsimi este un factor major de stres pentru corp care se confruntă cu o criză energetică. Primele zile sau săptămâni sunt dificile și, de aceea, corpul se concentrează pe producerea de energie necesară sistemelor vitale.
Creșterea părului nu este o prioritate în acest moment. În timp, corpul devine eficient în oxidarea grăsimii ca sursă principală de energie și în producerea de corpi cetonici. Se va adapta și va funcționa optim.
Vestea bună e că totul se reglează și părul își reia ciclul normal de viață după aproximativ 6 luni. Dacă fenomenul a fost cauzat doar de șocul trecerii la o sursă nouă de energie, părul va crește la fel ca înainte și va fi mai puternic, mai sănătos și mai strălucitor.
Căderea părului: alte cauze
Articolul s-ar fi putut încheia aici, dar, din păcate, pentru unii care țin dieta ketogenică mai există și alte cauze care pot încetini creșterea părului sau îl pot împiedica să fie la fel de frumos ca înainte.
Limitarea excesivă a caloriilor
Multe femei care își calculează macronutrienții la începutul dietei ketogenice cu un deficit mare de calorii din dorința de a slăbi rapid. E o greșeală care nu face decât să adauge un stres suplimentar unui organism care se află deja într-o criză energetică. Limitarea drastică a caloriilor poate duce și la tulburări hormonale care pot cauza căderea părului.
Limitarea proteinelor
Lucrul care mă deranjează la mulți dintre cei care promovează dieta ketogenică este limitarea excesivă a proteinelor de frica gluconeogenezei, un fenomen complex, înțeles greșit de multe ori. Se poate ajunge la situații absurde în care unii țin dieta ketogenică bazându-se preponderent pe grăsime, tărâțe și celuloză. Niciunul dintre aceste alimente nu oferă materiale suficiente din care corpul să construiască un fir de păr sănătos.
Despre proteine am scris mai mult în articolul Ce au în comun căderea părului, letargia și insomnia în dieta ketogenică
Anemia
În continuarea ideii de mai sus, anemia poate fi o cauză a căderii părului. Nu mănânci suficientă carne roșie, cea mai bună sursă de fier hemic, forma de fier cu gradul cel mai mare de absorbție. Fierul non hemic are valoare biologică mai mică și se absoarbe mai greu.
Dacă bei cafea sau ceai în timp ce mănânci sau imediat după, și iei suplimente „antioxidante”, trebuie să știi că polifenolii din plante împiedică absorbția fierului non-hemic.
Foarte multe femei suferă deja sau sunt aproape de pragul anemiei din cauza limitării excesive a consumului de carne roșie. E o problemă larg răspândită și greu de corectat.
Deficiența de micronutrienți
Un scalp sănătos și un păr frumos se bazează pe un nivel adecvat de micronutrienți. Fiecare vitamină și fiecare mineral joacă un rol sinergic în păstrarea sănătății si a frumuseții corpului uman, inclusiv a părului. Mănâncă alimente bogate în vitamine și minerale (ex. carne, ouă, ficat, zeama de oase) pentru a evita deficiențele.
E foarte tentant să te bazezi pe suplimente, dar ține minte că nu știi niciodată cu adevărat ce se găsește într-o pastilă. Majoritatea sunt sintetice, în forme și amestecuri care nu se regăsesc în hrana naturală și nu sunt la fel de biodisponibile.
Postul excesiv
Postul e un instrument extrem de util într-un stil de viață sănătos. E ușor de implementat în dieta ketogenică și are multiple beneficii. La fel de ușor putem cădea în capcana postului excesiv. Pentru unii devine o competiție, un motiv de laudă, alții devin dependenți de euforia generată de surplusul de corpi cetonici care circulă în sânge.
Cu cât ai mai puține kilograme în plus, cu atât mai mare atenție trebuie să acorzi semnalelor pe care ți le transmite corpul. Postul excesiv poate duce la căderea părului.
Hipoclorhidria (prea puțin acid gastric)
Hipoclorhidria este afecțiunea caracterizată de aciditatea prea mică la nivelul stomacului. Acidul clorhidric secretat gastric reprezintă un pas important în procesul de digestie. Lipsa acestuia determină tulburări grave de-a lungul întregului tract digestiv. Corpul nu poate digera și asimila nutrienții, indiferent de cât de minunata este dieta ta.
Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple: înaintarea în vârstă, stresul, unele tratamente medicamentoase, deficitul de zinc, infecții bacteriene, etc. Căderea excesivă a parului este unul dintre simptomele hipoclorhidriei. Alte simptome mai pot fi: balonare, constipație, arsuri/dureri la stomac, discomfort abdominal, unghii fragile, somnolența după masă, deficiențe de micronutrienți, acnee, eczemă, etc.
În această situație e posibil să ai nevoie de un supliment de HCL și/sau enzime digestive. Sfătuiește-te cu medicul tău și alege în cunoștință de cauză. Dacă problemele nu sunt foarte grave, poți încerca să mănânci mai multe alimente acide (ex. murături în oțet) sau să bei o lingură de oțet de mere dizolvat în apă înainte de fiecare masă. Fii generoasă cu oțetul sau sucul de lămâie în salate și nu uita de sare.
În concluzie, dacă vrei un păr frumos soluția e simplă: înarmează-te cu răbdare, mănâncă suficient, alege alimente naturale bogate în vitamine și minerale, nu te feri de carnea roșie și asigură-te că ai o digestie optimă. Ca bonus controlează-ți stresul, fă mișcare și nu îl agresa excesiv.
Citește mai mult:
- Bucătăria keto: Blat de pizza zero-carb. Doar patru ingrediente
- Dieta carnivoră: ce este și cu ce se mănâncă
- De la aproape vegană la hipercarnivoră