Legătura dintre dieta ketogenică și căderea părului

Ai început dieta ketogenică. Totul este perfect, pierzi kilograme, te simți bine, ai energie. Dintr-o dată, după câteva săptămâni, observi că pe perie rămân din ce în ce mai multe fire de păr. Reușești să te încurajezi și să îți păstrezi calmul până în momentul în care firele căzute se transformă în smocuri. Acesta e momentul în care se instalează panica și vrei să renunți la keto.

Nicio dietă din lume nu merită să îți pierzi podoaba capilară, indiferent cât de bine te face să te simți. Căderea părului este o sursă de anxietate și are un impact major asupra stimei de sine, mai ales în cazul femeilor.

Recunoști povestea?

Căderea părului este un fenomen întâlnit în rândurile celor care adoptă o dietă ketogenică, un fenomen despre care se vorbește puțin la noi. Consider că este un subiect extrem de important și, de aceea, vreau să ofer mai multe informații celor care trec prin acest proces.

Majoritatea celor care țin dieta ketogenică nu trec prin această fază. Aceste informații nu trebuie să te împiedice să adopți keto, ci să te ajute să treci peste, cu calm, dacă ți se întâmplă și ție. Dieta ketogenică are atât de multe beneficii, încât nu merită să îi dai cu piciorul din cauza unei sperieturi. 

Ce se întâmplă, de fapt, cu părul tău? 

Fenomenul se numește telogen effluvium și este o formă de alopecie caracterizată prin rărirea difuză a părului. E un proces reactiv cauzat de un stres metabolic, hormonal sau indus de anumite medicamente. Nu este specific doar dietei ketogenice. Poate apărea după un episod de febră mare, intervenții chirurgicale, sarcină și naștere, limitarea caloriilor, stres major, scăderea rapidă în greutate. 

Căderea părului nu începe imediat. Se întâmplă după 2-4 luni de la începerea dietei. Această decalare creează confuzie și generează panică. Oamenii sunt obișnuiți ca efectele secundare neplăcute asociate cu perioada de adaptare la dieta ketogenică să dispară în câteva zile. Când îți cade părul la câteva luni după ce ai început, ai toate motivele să te panichezi. 

Ciclul de viață al firului de păr are 3 etape: 

  • faza anagenă sau cea de creștere (3-8 ani))
  • faza catagenă sau de regresie (2 săptămâni)
  • faza telogenă sau de odihnă, în care foliculul de păr se pregătește să recepționeze semnalul pentru crearea noului fir de păr (2-3 luni)

Scalpul uman este acoperit, în medie, de 100.000 de fire de păr aflate în diferite stadii de creștere. Proporțiile normale sunt:  85-90% în faza anagenă, 1% în faza catagenă și 10-15% în faza telogenă. 

În perioada de telogen effluvium aceste procente se modifică dramatic ajungând ca doar 60-70% din păr să fie în faza anagenă și 30-40% în faza catagenă.

Așa se explică de ce numărul de fire de păr pierdute pe zi crește de la 50-100 la 300.

De ce cade părul în dieta ketogenică?

Trecerea metabolismului de la un sistem bazat pe glucoză, la un sistem bazat pe grăsimi este un factor major de stres pentru corp care se confruntă cu o criză energetică. Primele zile sau săptămâni sunt dificile și, de aceea, corpul se concentrează pe producerea de energie necesară sistemelor vitale. Creșterea părului nu este o prioritate în acest moment. În timp, corpul devine eficient în oxidarea grăsimii ca sursă principală de energie și în producerea de corpi cetonici. Se va adapta și va funcționa optim.

Vestea bună e că totul se reglează și părul își reia ciclul normal de viață după aproximativ 6 luni. Dacă fenomenul a fost cauzat doar de șocul trecerii la o sursă nouă de energie, părul va crește la fel ca înainte și va fi mai puternic, mai sănătos și mai strălucitor.

Colorare decolorare naturala parArticolul s-ar fi putut încheia aici, dar, din păcate, pentru unii care țin dieta ketogenică mai există și alte cauze care pot încetini creșterea părului sau îl pot împiedica să fie la fel de frumos ca înainte.

Limitarea excesivă a caloriilor

Multe femei care își calculează macronutrienții la începutul dietei ketogenice cu un deficit mare de calorii din dorința de a slăbi rapid. E o greșeală care nu face decât să adauge un stres suplimentar unui organism care se află deja într-o criză energetică. Limitarea drastică a caloriilor poate duce și la tulburări hormonale care pot cauza căderea părului.

Limitarea proteinelor

Lucrul care mă deranjează la mulți dintre cei care promovează dieta ketogenică este limitarea excesivă a proteinelor de frica gluconeogenezei, un fenomen complex, înteles greșit de multe ori. Se poate ajunge la situații absurde în care unii țin dieta ketogenică bazându-se preponderent pe grăsime, tărâțe și celuloză. Niciul dintre aceste alimente nu oferă materiale suficiente din care corpul să construiască un fir de păr sănătos. 

Despre proteine am scris mai mult în articolul Ce au în comun căderea părului, letargia și insomnia în dieta ketogenică

Anemia

În continuarea ideii de mai sus, anemia poate fi o cauză a căderii părului. Nu mănânci suficientă carne roșie, cea mai bună sursă de fier hem, forma de fier cu gradul cel mai mare de absorbție. Fierul non hem are valoare biologică mai mică și se absoarbe mai greu.

Dacă bei cafea sau ceai în timp ce mănânci sau imediat după, și iei suplimente “antioxidante”, trebuie să știi că polifenolii din plante împiedică absorbția fierului.

Foarte multe femei suferă deja sau sunt aproape de pragul anemiei din cauza limitării excesive a consumului de carne roșie. E o problemă larg răspândită și greu de corectat.


Deficiența de micronutrienți

Un scalp sănătos și un păr frumos se bazează pe un nivel adecvat de micronutrienți. Fiecare vitamină și fiecare mineral joacă un rol sinegic în păstrarea sănătății si a frumuseții corpului uman, inclusiv a părului. Mănâncă alimente bogate în vitamine și minerale (ex. carne, ouă, ficat, zeama de oase) pentru a evita deficiențele.

E foarte tentant să te bazezi pe suplimente, dar ține minte că nu știi niciodată cu adevărat ce se găsește într-o pastilă. Majoritatea sunt sintetice, în forme și amestecuri care nu se regăsesc în hrana naturală și nu sunt la fel de biodisponibile.

Postul excesiv

Postul e un instrument extrem de util într-un stil de viață sănătos. E usor de implementat în dieta ketogenică și are multiple beneficii. La fel de ușor putem cădea în capcana postului excesiv. Pentru unii devine o competiție, un motiv de laudă, alții devin dependenti de euforia generată de surplusul de corpi cetonici care circulă în sânge. Cu cât ai mai puține kilograme în plus, cu atât mai mare atenție trebuie să acorzi semnalelor pe care ți le transmite corpul. Postul excesiv poate duce la căderea părului.

În concluzie, dacă vrei un păr frumos soluția e simplă: înarmează-te cu răbdare, mănâncă suficient, alege alimente naturale bogate în vitamine și minerale și nu te feri de carnea roșie. Ca bonus controlează-ți stresul, fă mișcare și nu îl agresa excesiv. 

Citește mai mult:

Exploreaza mai departe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *