Sunt suplimentele de colagen izvorul tinereții? ✽ Hai să aflăm!

suplimentele de colagen pentru o piele tânără și frumoasă

Suplimentele de colagen hidrolizat au împânzit și piața din România. Unele dintre ele sunt destul de piperate ca preț. Zilnic vedem vedete care fac reclamă acestui tip de produse. Întrebarea firească pe care ți-o pui este: „Merită să dau banii pe suplimente de colagen?”

Hai să descoperim împreună dacă merită să adaugi suplimentele de colagen hidrolizat arsenalului tău de luptă împotriva îmbătrânirii premature.

Mulți „specialiști” în nutriție și frumusețe resping ideea că suplimentele de colagen pot fi un mijloc eficient de îmbunătățire a aspectului pielii. Argumentul lor principal este că toate proteinele sunt complet digerate și descompuse în aminoacizi, deci sursa proteinelor ​​este irelevantă.

Se înșală amarnic!

Producția internă de colagen

structură colagen

E adevărat că organismul uman poate fabrica aminoacizii necesari pentru a produce colagen din alimentele pe care le mâncăm.

O primă condiție este ca alimentația noastră să conțină aminoacizii care compun colagenul (glicină, prolină și hidroxiprolină) într-o cantitate și proporție adecvate. O altă condiție este asigurarea unei cantități suficiente de cofactori: aminoacizi, vitamina C, fier, cupru și zinc.

Cu toate acestea, consumul de suplimente de colagen pare a avea o eficiență superioară pentru înlocuirea colagenului din corp, decât producerea acestuia de către organism din alte surse.

Digestia proteinelor

dipeptida glicină-glicină

Deși colagenul pe care îl ingerăm suferă modificări semnificative în timpul digestiei și absorbției, el nu se descompune total. Produsul final al digestiei oricăror proteine este un amestec complex de aminoacizi individuali, împreună cu dipeptide și tripeptide.

Acestea din urmă sunt lanțuri scurte de aminoacizi legați prin legături peptidice. Dipeptidele sunt compuse din 2 aminoacizi, tripeptidele din 3.

Deci, nu toate proteinele sunt descompuse complet. Di și tripeptidele sunt absorbite mai eficient decât aminoacizii liberi, unele dintre ele sunt descompuse mai departe prin hidroliză la nivel celular, dar altele intră intacte în circulația sanguină.

Așa se întâmplă în cazul peptidelor de hidroxiprolină (o componentă majoră a colagenului). O cantitate semnificativă de peptide de hidroxiprolină poate fi absorbită intactă și utilizată de organism.

Cum funcționează suplimentele de colagen în interiorul corpului?

țesut conjunctiv colagen elastină

Suplimentele de colagen hidrolizat acționează pe două căi:

  1. Aminoacizii liberi oferă materiile prime necesare pentru formarea noilor fibre de colagen și elastină.
  2. Peptidele de colagen acționează ca niște molecule de semnalizare. Ele se atașează de receptorii pentru factorul de creștere epidermic aflați pe membrana fibroblastelor, stimulând astfel producția de colagen, elastină și acid hialuronic.

Acest al doilea mecanism de acțiune este cea mai valoroasă contribuție pe care suplimentele de colagen o pot aduce la menținerea sănătății și frumuseții pielii tale.

Suplimentele de colagen: beneficii

suplimentele de colagen hidrolizat

O dată cu înaintarea în vârstă, scade ritmul de producție a colagenului în corp. Ajungem la un moment de la care ritmul de degradare al colagenului este mai accelerat decât cel de reparare și înlocuire. Corpul nu va putea ține pasul și apar ridurile, pielea lăsată, durerile articulare, pierderea de masă osoasă, etc.

Suplimentele de colagen ajută organismul în această luptă, nu doar punându-i la dispoziție resursele necesare, ci și convingându-l să producă mai mult colagen, elastină și acid hialuronic. 

Colagenul ajunge în cele mai profunde straturi ale epidermei, o hrănește și o stimulează din interior. Îmbunătățește fiziologia și aspectul pielii, crescând nivelul de hidratare, elasticitatea, și fermitatea. Ajută la reducerea ridurilor și la estomparea liniilor fine.

Nu numai că îmbunătățește calitatea pielii, ci și a părului și a unghiilor. Ajută la păstrarea densității oaselor, la creșterea masei musculare (combinat cu antrenamente cu greutăți) și la menținerea sănătății articulațiilor. 

Susține procesul de vindecare a rănilor și stimulează formarea de noi vase de sânge.

Ce spune știința?

femeie citind pe laptop

Într-un studiu din 2014, 69 de femei cu vârsta cuprinsă între 35-55 de ani au descoperit că cele care au luat zilnic între 2,5 și 5 g de colagen timp de 8 săptămâni au arătat o îmbunătățire semnificativă a elasticității pielii în comparație cu cele care nu au luat suplimentele.

Un alt studiu a constatat că femeile care au luat timp de 12 săptămâni, 1 gram de supliment de colagen derivat din pui, au înregistrat o piele cu 76% mai puțin uscată, cu 12% mai puține riduri, un flux sanguin mai bun și un conținut de colagen mai mare cu 6%.

O analiză din 2019 a 8 studii care au implicat 805 pacienți a concluzionat:

„Rezultatele preliminare sunt promițătoare pentru utilizarea pe termen scurt și lung a suplimentelor orale de colagen pentru vindecarea rănilor și împotriva îmbătrânirii pielii. Suplimentele orale de colagen cresc, de asemenea, elasticitatea pielii, hidratarea și densitatea colagenului dermic”.

Concluzii:

femeie piele frumoasă

După cum vezi, rezultatele sunt promițătoare. Dacă vrei să beneficiezi de tot ce îți poate oferi un supliment de colagen, încearcă-l pentru minim două luni. Zilnic.

Consecvența este cheia succesului atunci când vrem să vedem beneficii pe termen lung. E valabil și pentru îngrijirea pielii, alimentație, mișcare, etc. Ne plac remediile rapide și dacă se poate, fără prea mult efort din partea noastră. Dă-mi voie să te dezamăgesc. Nu există soluții magice, oricât de mult ne promit campaniile de marketing.

Suplimentele de colagen nu trebuie să fie extrem de scumpe ca să funcționeze. Orice sursă de colagen e bună. Alege în funcție de preferințe și de buget, produsul pe care îți permiți să îl folosești pe termen lung.

Degeaba dai 1000 de lei pe un supliment pe care îl iei 30 de zile. E prea scurt timpul pentru a putea face o diferență considerabilă. Gândește pe termen lung și acționează în consecință.

Eu prefer colagenul pudră simplu, fără arome sau adaosuri, pe care îl pot amesteca ușor în ceai sau cafea. Tu poți alege capsule, doze individuale, lichid, cu sau fără adaos de vitamina C, minerale, acid hialuronic, arome, îndulcitori etc. Oferta este variată și potrivită pentru toate gusturile și buzunarele.

În concluzie, atunci când este aplicat local pe piele, colagenul nu este altceva decât un agent hidratant, dar luat intern este o forță în lupta împotriva îmbătrânirii premature. Având toate aceste beneficii poate fi numit cu siguranță izvorul tinereții.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *