Riduri? Piele care atârnă? Celulită? Vergeturi? Dureri articulare? Pe zi ce trece le observi din ce în ce mai mult și încerci să te consolezi cu ideea că sunt semnele normale ale îmbătrânirii. Așa să fie? Gelatina și colagenul te ajută să lupți împotriva lor.
Pentru a înțelege cauzele acestor probleme e nevoie să înțelegem întâi importanța colagenului în funcționarea optimă a organismului.
Ce este colagenul?
Colagenul, numit pe bună dreptate, proteina frumuseții, alcătuiește 70% din structura pielii și reprezintă 30% din totalul proteinelor din corp. Alături de elastină ajută pielea să își mențină fermitatea și elasticitatea, adică aspectul tânăr și proaspăt.
Odată cu înaintarea în vârstă organismul uman produce din ce în ce mai puțin colagen și de aceea încep să apară problemele legate de aspectul pielii: riduri, celulită, vergeturi. În plus, scade mobilitatea articulațiilor și începe deteriorarea oaselor.
Nu doar procesul natural de îmbătrânire duce la deteriorarea colagenului ci și expunerea exagerată la soare (arsuri), fumatul, consumul de alcool, de zahăr, de uleiuri vegetale rafinate și de alimente procesate.
Vestea bună este că acest proces poate fi întârziat dacă îți ajuți organismul să producă mai mult colagen. Poți face asta apelând la un supliment alimentar pe bază de colagen.
Consumă colagen împreună cu proteine de calitate și alimente bogate în vitamina C și zinc și poți stimula producția de colagen a corpului. Ca urmare, pielea își recapătă rezistența, fermitatea și elasticitatea. Rezultatul e mai bun decât botox-ul și costă mai puțin.
Nu arunca banii pe creme cu colagen
Dacă în acest moment ți-ai amintit că ai văzut o reclamă la vreo cremă anti-rid cu colagen și te gândești că te poate ajuta, nu te grăbi să îți cheltui banii. Molecula de colagen este prea mare și nu poate pătrunde în piele. Ea stă la suprafață și doar dă impresia de piele fină până la următoarea spălare. Banii tăi se duc, la propriu, pe scurgerea de la chiuvetă.
Colagenul din creme este utilizat în formulările cosmetice doar ca agent de hidratare. Nu astupă ridurile existente, nu le șterge și nici nu stimulează producția internă de colagen.
Producătorii de cosmetice se bazează pe ignoranța și credulitatea cumpărătorilor și, din păcate pentru noi, reușesc, de cele mai multe ori, să ne păcălească să le cumpăram produsele.
Pe de altă parte, consumat intern, colagenul face minuni pentru sănătatea și frumusețea ta. Iată doar câteva dintre beneficiile lui:
Beneficiile aportului de colagen
- regenerează părul și unghiile
- ajută la pierderea în greutate și la arderea grăsimilor
- îmbunătățește elasticitatea și fermitatea pielii
- atenuează ridurile fine și petele
- tratează inflamațiile pielii
- ajută pielea să se refacă după tăieturi și arsuri
- diminuează efectele nocive ale radiațiilor UV
- ajută la eliminarea acneei și la vindecarea leziunilor cauzate de eczemă
- ameliorează durerile osoase și articulare
- îmbunătățește activitatea sistemului imunitar
- susține sistemul digestiv
- păstrează dinții puternici și sănătoși
Oferta de suplimente de colagen este foarte variată, însă, în majoritatea cazurilor, prețurile sunt prohibitive. Este adevărat că în cazul acestor suplimente colagenul este hidrolizat, adică proteinele sunt descompuse, fapt care crește gradul de digestibilitate.
Poți citi mai mult despre colagen în articolul Sunt suplimentele de colagen izvorul tinereții? ✽ Hai să aflăm!
Dacă nu ai probleme de digestie îți propun o alternativă la suplimentele de colagen: gelatina.
Ce este gelatina?
Gelatina se obține prin fierberea colagenului și are aceleași beneficii pentru frumusețe și sănătate. Este mult mai accesibilă ca preț și poate fi foarte ușor încorporată în alimentație. Se găsește în orice magazin alimentar și o poți folosi atât la mâncăruri sărate cât și la deserturi. Dacă vrei să o consumi zilnic o poți dizolva în ceai fierbinte sau în supă.
Exista și suplimente de gelatină recomandate pentru a ajuta mobilitatea și funcționarea corectă a articulațiilor. Aceste suplimente se comercializează la o cantitate mai mare și au un preț decent.
Gelatina în rețete culinare
Există o multitudine de rețete low carb care au în componență gelatina. Găsești mai jos o selecție care să te ajute să încorporezi mai ușor gelatina în stilul tau de viață:
- Panna cotta
- Tort Trio mousse de ciocolată
- Panna cotta sărată de dovlecel
- Parizer de casă
- Jeleuri de căpșuni fără zahăr
Pentru mine cea mai bună sursă de gelatină este zeama de oase. Fiecare ciorbă sau supă pe care o gătesc are ca bază o zeamă făcută la oala sub presiune. Fie că e făcută din spate de pui, picioare de porc sau coadă de vită, zeama de oase este nelipsită din bucătăria mea.
Pentru a beneficia din plin de aportul de colagen, alege bucăți de oase care au mult țesut conjunctiv: tendoane, piele și cartilagii. Nu doar ca vor da un gust deosebit mâncărurilor tale ci vor contribui și la menținerea frumuseții și sănătății tale.
Alături de zeama de oase mai există patru alimente esențiale pentru frumusețea pielii tale. Descoperă-le în articolul Hrănește-ți pielea: 5 alimente ideale pentru frumusețe și sănătate.
Dacă încorporezi gelatina în alimentație vei observa că în decurs de câteva săptămâni pielea își va recupera din fermitate și elasticitate.
Pentru rezultate cu adevărat spectaculoase elimină din viața ta și ceilalți inamici ai pielii frumoase: fumatul, alcoolul, zahărul, uleiurile vegetale și alimentele procesate. Vei fi uimită de diferență!
Citește mai mult:
- Mască antirid cu alge marine
- Program complet de îngrijire naturală a tenului
- Știi cum îți influențează zahărul frumusețea pielii?