Hrănește-ți pielea: 5 alimente ideale pentru frumusețe și sănătate

Pielea frumoasă și fără riduri, părul des și strălucitor, unghiile puternice și netede nu sunt doar semne de vanitate. Sunt simboluri al sănătății întregului corp. E normal să ni le dorim? Da! Putem să le obținem? Da!

Pielea e ultimul organ care primește nutrienți așa că, o piele impecabilă semnifică o nutriție adecvată, iar o nutriție adecvată înseamnă funcționare optimă a tuturor sistemelor organismului uman.

Îndustria cosmetică încearcă să ne convingă (de cele mai multe ori cu succes) că nu există legătură între ceea ce mâncăm și aspectul pielii.

Ni se spune zilnic că e suficient să ne ungem cu creme, să cumpărăm demachiante, tonere, măști, serumuri, balsamuri, spray-uri, loțiuni, poțiuni și sute de alte produse care au un singur efect: îi îmbogățesc pe cei care le produc și le vând.

Nu poți separa aspectul pielii de nutriție. Fără un aport optim de nutrienți, nicio poțiune magică nu te va ajuta să te ferești de riduri, acnee, pete pigmentare, celulită, fragilitatea unghiilor, subțierea și căderea părului.

Unele produse cosmetice oferă o rezolvare temporară sau maschează problemele. Totul ca să ne facă să le cumpărăm lună de lună.

Interesul meu pentru îngriirea naturală a corpului a dat naștere acestui blog. A durat ceva vreme până când am realizat că nu există frumusețe fără sănătate, și sănătate fără o nutriție optimă. Produsele naturale de îngrijire sunt minunate, dar pălesc în comparație cu dieta.

Poți face minuni pentru frumusețea ta dacă știi ce să mănânci.

Azi îți prezint cele mai importante 5 alimente care te vor ajuta să îți rezolvi problemele dermatologice și îți vor asigura un sprijin permanent pentru a avea mereu piele, păr și unghii sănătoase.

1. Supa de oase

Nu încape îndoială că supa de oase este cea mai bună prietenă a pielii tale. Despre colagen, gelatină și importanța lor pentru sănătate și frumusețe am scris și în articolul Gelatina – Secretul tinereții fără bătrânețe și al sănătății optime.

Bogată în glicină, arginină, glutamină, prolină, colagen, calciu, magneziu, potasiu și fosfor, îți hrănește pielea, o face mai elastică, reduce uscarea și crăparea, prevenind astfel apariția ridurilor.

Este cea mai bună sursă naturală de acid hialuronic, o moleculă hidrofilă ce se găsește în matricea extracelulară alături de colagen, elastină, apă și lipide. Toate companiile producătoare de produse cosmetice utilizează AH. E un ingredient valoros atunci când este aplicat la suprafață, dar valoarea lui este mai mare atunci când acționează din interior.

Rolul acidului hialuronic este de a asigura nivelul optim de hidratare și de a asigura vindecarea și repararea țesuturilor. 50% din totalul de acid hialuronic din corp se găsește în piele. O dată cu înaintarea în vârstă corpul produce din ce în ce mai puțin acid hialuronic. Reducerea concentrației de AH în epidermă are ca efect uscarea, îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor.

Supa de oase te ajută să diminuezi celulita, îmbunătățește funcționarea articulațiilor, menține sănătatea oaselor și a dinților, susține producția de glutation, antioxidantul-șef al corpului, promovează regenerarea celulară și recuperarea după efort.

Te ajută să dormi mai bine, iar somnul de calitate are o importanță uriașă pentru frumusețe. “Somnul de frumusețe” nu e doar o vorbă populară, e un concept bazat pe realitate.

Supa de oase te ajută să combați acneea și dermatitele. Datorită proprietăților ei antiinflamatorii, ajută la hrănirea și vindecarea membranei intestinului subțire, ameliorând permeabilitatea intestinală.

Corpii străini care declanșează reacții autoimune nu mai ajung în sânge și nu mai provoacă reacții ale sistemului imunitar. Unele dintre cele mai frecvent întâlnite consecințe ale acestei afecțiuni sunt acneea, dermatitele și inflamațiile articulațiilor.

2. Peștii marini grași

Aici e simplu: somon, anșoa, macrou, sardină, hering. Proaspeți sau în conservă în apă sau ulei de măsline. Alege întotdeauna somonul sălbatic nu pe cel de cultură.

Acizii grași omega-3, EPA și DHA te protejează de efectele negative ale expunerii excesive la soare prin crearea unui strat suplimentar de fotoprotecție la nivelul pielii.

EPA (acid eicosapentaenoic) reduce degradarea colagenului și ajută la păstrarea unui nivel optim de hidratare, controlază producția de sebum, previne hiperkeratinizarea foliculilor de păr, reduce riscul apariției acneei.

DHA (acid docosahexaenoic) face parte din structura pielii și este responsabil de sănătatea membranelor celulare. Un perete celular sănătos înseamnă piele suplă, hidratată și fără riduri.

Cea mai importantă sursă de vitamina D3 este, și va rămâne întotdeauna soarele, dar pe perioada iernii, peștii grași sunt o sursă bună a acestei vitamine.

Vitamina D3 are, de fapt, rol de hormon cu atribuții în proliferarea și diferențierea celulară. Protejează pielea de efectele razelor UV, ajută la vindecarea rapidă a leziunilor și la diminuarea cicatricilor.

Echilibrează sistemul imunitar al pielii împiedicând apariția unor afecțiuni inflamatorii cum sunt psoriazisul și dermatita atopică.

3. Carnea de vită

Bogată în proteine și grăsimi, carnea de vită este un aliment complet: furnizează corpului atât materialele de construcție necesare (proteinele) cât și combustibilul (grăsimea) pentru o funcționare optimă.

Nu doar atât. Carnea de vită conține toate vitaminele și mineralele de care are nevoie corpul uman.

Azi mă opresc doar asupra a doi nutrienți care se găsesc din abundență în carnea de vită și care au un impact major asupra frumuseții pielii tale: zinc și carnozină.

100 de gr. de carne de vită tocată conține 4.3 mg de zinc, 43% din recomandarea zilnică. Zincul este implicat în morfogeneza, repararea și întreținerea pielii, în coagularea sângelui, funcționarea optimă a sistemului imunitar și sinteza proteinelor.

6% din totalul de zinc din corp se găsește în piele. Protejează împotriva stresului oxidativ și ajută la repararea ADN-ului.

Carnozina are o puternică activitate antioxidantă. Protejează proteinele de efectele nocive ale zahărului și ale proceselor de îmbătrânire împiedicând formarea produșilor finali de glicozilare avansată (AGE).

Se leagă de proteinele defecte pe care le modifică în așa fel încât să fie recunoscute, eliminate și înlocuite mai ușor de către corp. Poate fi una dintre explicațiile faptului că mulți dintre cei care cresc drastic consumul de carne de vită par că întineresc în loc să îmbătrânească.

Cine s-ar fi gândit că una dintre cele mai potente substanțe pentru longevitate se găsește în carnea de vită?

Previne proxidarea lipidelor în interiorul membranei celulare și se crede că este varianta solubilă în apă a vitaminei E pentru că protejează membrana celulară de degradarea cauzată de stresul oxidativ. În acest fel contribuie la împiedicarea apariției aterosclerozei.

Protejează împotriva apariției cataractei, previne pătrunderea radicalilor liberi în țesuturi, chelează metale grele, este imunomodulator și ajută la vindecarea rănilor. Pentru mine e o descoperire absolut fascinantă.

4. Oul

Despre ou și despre valoarea lui nutrițională de excepție am scris în articolul Oul: “Superalimentul” la îndemâna tuturor.

Oul conține, printre multe altele, biotină, o vitamină asociată cu frumusețea și sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. Protejează împotriva apariției acneei, a infecțiilor și iritațiilor la nivelul pielii, împiedică uscarea excesivă și crăparea acesteia.

Oul este și o sursă importantă de seleniu. Un ou conține 15.4 µg de seleniu, 28% din necesarul zilnic al unui adult.

Corpul are nevoie de seleniu pentru a produce o categorie de enzime cunoscute sub numele de selenoproteine cu rol antioxidant în reducerea degradării ADN-ului. Reglează funcția glandei tiroide și sprijină sănătatea sistemului imunitar.

Neutralizează radicalii liberi, încetinește îmbătrânirea, protejează membranele celulare și reduce riscul apariției cancerului, inclusiv al celui de piele.

5. Ficatul

Regele nutriției ideale pentru o piele perfectă este, fără îndoială, ficatul. Conține toate vitaminele și mineralele necesare într-o formă concentrată, ideal de asimilat.

Ficatul este cea mai bogată sursă naturală de vitamina A, sub formă de retinol. Despre vitamina A am scris pe larg în articolul Ingredientele frumuseții și ale sănătății optime: Vitamina A.

Un nivel optim de retinol asigură producția de celule epiteliale sănătoase și păstrează pielea intactă, stimulează activitatea celulelor fibroblaste, responsabile cu dezvoltarea țesuturilor care conferă pielii structură și fermitate, stimulează producția de colagen, reglează nivelul de sebum și împiedică pielea să devină prea uscată sau prea grasă.

Previne formarea comedoanelor, păstrează pielea elastică și strălucitoare și îi asigură funcționarea optimă ca barieră împotriva agenților patogeni externi, repară daunele și întreține continuu pielea, suprimă producția în exces a hormonilor androgeni și elimină acneea.

Asigură-te că introduci aceste alimente în fiecare zi în dieta ta pentru o piele fină, un păr mătăsos și unghii puternice. În scurt timp îți vei da seama că ai cheltuit degeaba până acum o grămadă de bani pe cosmetice inutile.

Renunțând la o parte, sau la toate produsele și tratamentele cosmetice, poți face economie de bani și de timp. Îți poți permite alimente de mai bună calitate și vei avea mai mult timp la dispoziție pentru a te îngriji cu adevărat pe tine și pe cei dragi.

Exploreaza mai departe: