Repară-ți bariera de protecție a pielii ✽ Mască naturală

Repară bariera de protecție a pielii

Nu există piele frumoasă fără o barieră protectoare intactă. Bariera de protecție a pielii este esențială pentru sănătatea și frumusețea tenului tău și de aceea trebuie protejată pentru ca pielea să poată funcționa corect.

Bariera protectoare a pielii este formată din stratul cornos (compus din 10-25 de straturi de celule) plus matricea lipidică (compusă din ceramide, colesterol și acizi grași) care menține aceste celule împreună. Privește-o ca pe un zid de cărămidă: celulele sunt cărămizile, iar matricea lipidică este mortarul.

Chiar dacă reușește să te protejeze zi de zi, bariera de protecție a pielii este extrem de permeabilă și delicată. Exfolierea excesivă, contactul cu detergenți puternici, utilizarea greșită a activilor cosmetici (retinoizi, vitamina C, etc.), poluarea, stresul cronic și lipsa unui somn de calitate sunt doar câteva dintre cauzele care pot conduce la compromiterea barierei de protecție a pielii.

Cum știi că bariera de protecție a pielii e compromisă?

bariera de protecție a pielii compromisă

În funcție de cauza sau de gravitatea deteriorării barierei cutanate, pot apărea unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • piele uscată, ternă, crăpată
  • zone sensibile sau inflamate
  • acnee
  • roșeață
  • mâncărime, scuame
  • senzație de arsură sau usturime

Produsele cosmetice pe care le-ai folosit fără probleme până acum încep să te deranjeze, să provoace senzații de arsură sau mâncărime. Pielea se înroșește și se inflamează aparent fără motiv. Toate acestea sunt semnale de alarmă pe care nu trebuie să le ignori. Ele pot conduce la afecțiuni mai grave care sunt mai greu de tratat și care pot lăsa urme permanente pe tenul tău.

Cum repari bariera de protecție a pielii

îngrijire piele

De cele mai multe ori, procesul de reparare a pielii necesită o intervenție pe termen lung. Trebuie să te înarmezi cu răbdare și să fii consecventă.

  1. Nu mai folosi niciun activ cosmetic și renunță complet la exfoliere (fizică și chimică).
  2. Înlocuiește produsul cu care te speli pe față cu unul mai blând (ex. Cremă de curățare La Roche-Posay Toleriane Caring Wash, 400ml).
  3. Rărește frecvența cu care te speli pe față. De exemplu, dimineața e suficient să te clătești doar cu apă.
  4. Simplifică rutina de îngrijire a pielii: curățare, hidratare, protecție.
  5. Folosește produse cosmetice fără parfum.
  6. Alege o cremă emolientă care conține ceramide, colesterol, fosfolipide și NMF (factori naturali de hidratare: aminoacizi, trigliceride, uree, glicerină, zaharide, sodiu PCA, acid hialuronic). Un exemplu: Loțiune hidratantă CeraVe cu ceramide și acid hialuronic, 473 ml

Știu că nu e ușor să renunți la produsele tale cosmetice preferate sau la activele cosmetice mai ales dacă ai o rutină ce presupune mai mulți pași și un răsfăț zilnic pentru tenul tău. Nu te descuraja. Faci o pauză necesară pentru a da o șansă tenului tău să își revină. Degeaba folosești cele mai scumpe sau cele mai bune produse cosmetice dacă pielea ta e iritată și se revoltă.

Pe lângă toți pașii enumerați mai sus, îți propun să încorporezi în rutina ta de îngrijire o mască naturală care hrănește, calmează și protejează pielea. Ajută la restabilirea pH-ului natural și a nivelurilor optime de apă și lipide esențiale. Repară daunele și încurajează procesele naturale de vindecare a pielii.

Mască reparatoare pentru ten iritat

Mască naturală ovăz miere lapte reparare bariera de protecție a pielii

🌟 Ovăz coloidal (pudră fină de ovăz)

Ovăzul este un emolient cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care înmoaie și netezește pielea. Conține saponine care ajută la curățarea delicată a pielii. Este hidratant și calmant al pielii uscate și al pruritului (mâncărime). Conține avenantramide care aderă la piele pentru a oferi o barieră de protecție. Dacă nu găsești ovăz coloidal, folosește făină de ovăz sau macină foarte fin fulgi de ovăz.

🌟 Lapte praf de capră sau vacă

Laptele conține vitamine, minerale, grăsimi și proteine care hrănesc și întăresc pielea. Eu prefer varianta de lapte praf pentru că e mai concentrată și mai ușor de păstrat la îndemână. Dacă nu ai lapte praf, folosește lapte proaspăt și elimină apa din rețetă.

🌟 Miere crudă

Mierea crudă are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antiinflamatoare. Mierea este un emolient natural care menține pielea moale și netedă. Este, de asemenea, un umectant natural care ajută la creșterea nivelului de hidratare a pielii. O variantă de lux este mierea de Manuka pentru cele care își permit. 

Într-un castron mic adaugă 1 linguriță de ovăz, 1 linguriță de lapte praf, 1 linguriță de miere și suficientă apă caldă pentru a face o pastă care se întinde ușor. Dacă nu ai lapte praf, amestecă ovăzul și mierea cu lapte proaspăt încălzit.

Lasă masca să ajungă la temperatura camerei (15-20 minute). Aplică un strat subțire pe fața curată și las-o să acționeze timp de 10-15 minute. Clătește cu apă călduță folosind mișcări circulare ușoare. Finalizează cu 2-3 picături de ulei de ovăz/uleiul tău preferat sau o cremă emolientă. Aplică-le pe pielea încă umedă pentru a sigila umezeala la nivelul pielii.

Uleiul de ovăz calmează, hrănește și îmbunătățește elasticitatea pielii. Pătrunde rapid în piele, este ușor și non-comedogenic.

Utilizează masca de salvare a barierei pielii în fiecare zi dimineața și/sau seara până când pielea își revine. Când ai ajuns la această etapă, introdu din nou, cu grijă, câte un produs în rutina ta de îngrijire. Nu te grăbi să „recuperezi” timpul pierdut. Ai răbdare si urmărește cu atenție cum reacționează pielea ta timp de 1-2 săptămâni. Dacă totul e ok, introdu un alt produs. Îngrijirea pielii e un maraton, nu un sprint.

Bucură-te de pielea ta frumoasă, moale, strălucitoare și sănătoasă!

P.S. Dacă în ciuda eforturilor tale situația nu se ameliorează, adresează-te unui medic dermatolog care poate face analize și poate prescrie medicamente care să te ajute. Uneori problemele dermatologice sunt cauzate de boli autoimune sau infecții. 

💳 LISTA DE CUMPĂRĂTURI:

Fulgi Ovăz 1kg SANOVITA
Lapte praf Bio 26% grăsime , Pronat, 250 g
Miere crudă, Apiland
Miere de Manuka
Ulei de Ovaz 50ml MAYAM

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *