Fă-ți singură un ser cu vitamina C ✽ Ieftin și eficient

Ser cu vitamina C formulat corect făcut în casă

În ultima vreme m-am axat pe nutriție deoarece am înțeles că o piele frumoasă și sănătoasă se construiește, în primul rând, din interior. O dietă bogată în nutrienți e baza pe care poți clădi o rutină eficientă de îngrijire a pielii în exterior. 

Dincolo de marketing, ambalaje scumpe și reclame care îți iau ochii, există câteva ingrediente cosmetice modeste care pot face minuni pentru pielea ta. Vitamina C e unul dintre ele. Efectele pe care această moleculă le are asupra tenului au fost studiate și dovedite de-a lungul timpului: protejează, repară și îmbunătățește calitatea pielii.

Vitamina C administrată pe cale orală este slab absorbită de către organism și doar o mică parte ajunge în piele. Cantitatea e insuficientă pentru a face față stresului oxidativ la care este supusă în mod constant. Pentru a ne bucura de toate efectele ei benefice e nevoie de aplicarea locală a vitaminei C.

Ce poate face vitamina C pentru tenul tău?

vitamina C acid ascorbic formula chimica

  • este un puternic antioxidant care protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi produși de razele UV, poluare, înaintarea în vârstă, fumat, pesticide, etc.
  • ajută la decolorarea petelor pigmentare, la reducerea urmelor lăsate de cicatrici, la uniformizarea nuanței și la creșterea luminozității pielii
  • stimulează producția de colagen, tonifică pielea, îi îmbunătățește textura și reduce apariția ridurilor
  • crește eficiența cremelor de protecție solară (nu absoarbe direct radiațiile UV, dar neutralizează radicalii liberi formați în piele sub acțiunea lor)
  • calmează pielea după expunerea prelungită la soare și reduce gravitatea arsurilor

Acidul ascorbic este forma bioactivă și cea mai eficientă a vitaminei C. Din păcate, este și forma cea mai instabilă în formulări pe bază de apă. Se degradează rapid sub influența aerului, căldurii și a razelor UV. Din acest motiv e foarte greu de integrat în produse cosmetice care au nevoie de o stabilitate ridicată.

Pentru a obține un produs cu un termen de valabilitate mai lung e nevoie de combinarea acidului ascorbic cu alți antioxidanți care să lucreze sinergic pentru a-l stabiliza. Cea mai eficientă formulare e cea cu acid ferulic și vitamina E.

De exemplu, o compoziție care conține 0.5% acid ferulic, 15% vitamina C și 1% vitamina E este de 8 ori mai eficientă decât acidul ascorbic folosit singur.

Există pe piață câteva seruri cu vitamina C stabilizată, dar prețul este unul prohibitiv, cel puțin pentru mine. Unul dintre ele este Ser Îngrijire Față, Timeless, Vitamina C + E, cu Acid Ferulic, 30ml.

De-a lungul timpului au fost creați derivați ai vitaminei C care sunt mai stabili dar nu au puterea de penetrare și nici eficiența dovedită clinic a acidului ascorbic. 

Ser cu vitamina C

vitamina C kit

De câteva luni îmi prepar singură un ser cu vitamina C care știu sigur că e mereu proaspăt și eficient. Pentru că e extrem de ieftin, îl pot înlocui de câte ori dă semne de oxidare fără să regret că arunc banii pe fereastră.

Majoritatea produselor cosmetice care conțin vitamina C nu au concentrația de acid ascorbic specificată pe ambalaj. Avantajul serului făcut în casă e că pot controla cu ușurință concentrația, în funcție de gradul de sensibilitate al pielii și de scopul pentru care vreau să îl folosesc.

Pentru ca serul cu vitamina C să fie eficient trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  1. să fie într-o concentrație de minim 5% și maxim 20% (o concentrație mai mare de 20% nu este mai eficientă; din contră, poate produce iritații)
  2. să aibă un pH de maxim 3.5 (pH-ul acid ajută pielea să absoarbă mai bine produsul aplicat local)

Rețeta ser cu vitamina C

Ser cu vitamina C in sticluta cu pipeta

Ingrediente de bază

Ustensile

Concentrații pentru o sticluță de 30 ml

  • pentru o concentrație de 5% e nevoie de 1.5 gr. acid ascorbic (1 x 1/4 tsp)
  • pentru o concentrație de 10% e nevoie de 3 gr. acid ascorbic (2 x 1/4 tsp)
  • pentru o concentrație de 15% e nevoie de 4.5 gr. acid ascorbic (3 x 1/4 tsp)
  • pentru o concentrație de 20% e nevoie de 6 gr. acid ascorbic (4 x 1/4 tsp)

Dacă ai un recipient de altă capacitate sau vrei o altă concentrație, poți calcula rețeta în felul următor: înmulțești volumul sticlei în ml. cu concentrația finală dorită și împarți rezultatul la 100. Obții cantitatea de acid ascorbic de care ai nevoie.

Preparare ser cu vitamina C

  • torni pudra de acid ascorbic în sticluță
  • adaugi jumătate din cantitatea de apă distilată, pui dopul și scuturi bine până la dizolvarea pudrei
  • se completează cu restul de apă

Nu te îngrijora dacă acidul ascorbic nu se dizolvă complet. Lasă-l la îndemână și mai scutură sticluța din când în când.

Pentru un plus de siguranță, învelește sticluța în folie de aluminiu pentru a împiedica orice urmă de lumină să pătrundă în interior și să degradeze compoziția.
ser cu vitamina C reteta de preparare

Verificare pH

Acesta e un pas opțional pentru începătoare sau pentru cele cu pielea sensibilă. PH-ul serului obținut este mai scăzut de 3.5. Fă un test și vezi dacă îți irită pielea. E normal să piște puțin și să producă o ușoară roșeață a pielii atunci când e aplicat. Aceste efecte secundare dispar în maxim 10 – 15 minute. Dacă nu trec, însemnă că pielea ta e prea sensibilă și trebuie să crești puțin pH-ul serului.

Folosește o bandă de verificare pH pentru a stabili valoarea inițială. Dacă e prea acidă adaugă 2-3 granule de bicarbonat de sodiu în compoziție. Verifică din nou pH-ul. Nu depăși 3.5.

Variații ale rețetei

  • pentru a obține un ser cu o consistență puțin vâscoasă care să alunece ușor când e masat pe piele și să aibă în plus proprietăți hidratante, se poate înlocui o parte din apă cu glicerină vegetală (maxim 10%, altfel devine prea lipicios)
  • în loc de apă distilată se poate folosi apă de trandafiri sau orice apă florală

Condiții de păstrare și termen de valabilitate

Se păstrează într-un loc ferit de lumină și căldură timp de 2-3 săptămâni. Asigură-te că nu stă mult timp fără capac atunci când îl folosești. 

Serul este un lichid transparent. Când începe să se degradeze își schimbă culoarea și se îngălbenește. E timpul pentru prepararea unui ser proaspăt.

Am observat că serul nu se oxidează dacă este păstrat în frigider.

Utilizare ser cu vitamina C

Poate fi integrat cu ușurință în orice rutină de îngrijire a tenului. Eu îl folosesc de 3-4 ori pe săptămână, dimineața, pe pielea curată, înainte de crema hidratantă și cea de protecție solară. Vitamina C rămâne în piele timp de 72 de ore, așa că nu e nevoie să fie aplicat zilnic, dar o poți face fără probleme.

Unele studii sugerează aplicarea unui preparat pe bază de acid ascorbic din 8 în 8 ore pentru a asigura pielii protecție non-stop. E alegerea ta cum și cât de des îl folosești, mai ales că e atât de ieftin și îl poți prepara ușor și rapid.

Pudra de acid ascorbic se păstrează într-un recipient închis, ferită de razele soarelui până la următoarea utilizare.

avertisment ser cu vitamina C

Precauții

  • Începe cu concentrația cea mai mică pe care o tolerează pielea ta. Iritațiile tenului sunt o problemă serioasă și e mai bine să le eviți.
  • Dacă folosești și alți acizi (AHA, BHA, acid retinoic) ai grijă cum integrezi serul cu vitamina C în rutina ta zilnică. Fă-o treptat și cu mare atenție.
  • Când îl aplici, evită zona sensibilă a ochilor, buzele și rănile deschise. Dacă apar iritații, ajustează concentrația și pH-ul. Întrerupe utilizarea până când pielea se calmează. Aplică-l mai rar.
  • Poate păta mâinile, unghiile și țesăturile. Ai grijă și spală-te bine după ce îl aplici. Dacă îl folosești seara, asigură-te că a intrat bine în piele înainte să te culci. Dacă nu, te poți trezi cu pete galbene pe fața de pernă.
  • Nu folosi tablete de vitamina C. Majoritatea au adaosuri în compoziție care pot modifica pH-ul, pot împiedica absorbția sau pot irita pielea.

Bucură-te de un ser mereu proaspăt, extrem de eficient și la un preț derizoriu. Folosește-l constant pentru o perioadă lungă și vei observa schimbări majore în calitatea pielii tale.

O piele frumoasă nu înseamnă produse scumpe. Ea poate fi obținută și întreținută cu produse ieftine, folosite inteligent. 

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *