Știi cum îți influențează zahărul frumusețea pielii?

Ideea acestui articol s-a născut într-o dimineață care părea una oarecare. M-am uitat în oglindă și am observat că pielea mea e diferită: mai elastică, mai luminoasă, mai fină. Nu era o schimbare majoră, dar era o schimbare în bine.

Inițial am crezut că am halucinații. Pielea mea arăta mai tânără decât în urmă cu 6 luni. Oricine știe că nu ai cum să întinerești odată cu trecerea timpului. Așa să fie oare?

Pentru că nu mi-am schimbat nici rutina de îngrijire și nici felul în care fac mișcare în ultimele 6 luni, am știut din start că nu acestea sunt cauzele. Singurul lucru pe care l-am schimbat a fost alimentația, mai precis faptul că n-am mai mâncat zahăr și amidon.

Denumiri zahar


O parte din denumirile sub care poate fi găsit zahărul

Intrigată de această descoperire am început să caut dovezi știintifice care să îmi justifice, în primul rând mie însămi, posibilitatea existenței unei legături strânse între consumul de zahăr și frumusețe. Iată ce am aflat:

Consumul de zahăr contribuie la apariția și agravarea acneei

Un studiu realizat în Australia a demonstrat legătura dintre consumul de alimente cu index glicemic ridicat și gravitatea acneei.

23 de bărbați, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, au urmat o dietă strictă, compusă doar din alimente cu index glicemic scazut. În toate cazurile s-a observat o diminuare a severității acneei.

Studiul este menționat în articolul de mai jos, publicat pe site-ul Academiei Americane de Dermatologie: Growing evidence suggests possible link between diet and acne

Care este legătura dintre acnee și zahăr?

Acneea este, în principal, rezultatul a patru componente majore:

  • producția de sebum în exces
  • hiperproliferarea (producția în exces) de celule epidermice
  • infecția cu o bacterie saprofită a pielii ( Propionibacterium acnes)
  • inflamația

Mai simplu: din cauza producției ridicate de sebum, celulele moarte de la suprafața pielii se lipesc unele de altele și înfundă porii. Bacteriile se înmulțesc și declanșează un răspuns al sistemului imunitar, fapt care conduce la inflamație.

Care sunt cauzele producției excesive de sebum?

Consumul de carbohidrați simpli declanșează creșterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge, determinând pancreasul să producă rapid cantități mari de insulină. Insulina în exces duce la eliberarea unei proteine, IGF-1, responsabilă cu creșterea masivă a producției de sebum și celule epidermice.

În condiții normale, IGF-1 este o proteină esențială pentru creșterea, dezvoltarea și regenerarea fiecărei celule a corpului uman. 

Studiu: Correlation between serum levels of insulin-like growth factor 1, dehydroepiandrosterone sulfate, and dihydrotestosterone and acne lesion counts in adult women.

Zahărul este responsabil de apariția și adâncirea ridurilor

De câte ori mănânci zahăr îți desenezi un rid pe față. Persoanele care au un nivel ridicat de zahăr în sânge arată mai bătrâne decât vârsta cronologică, arată un studiu efectuat la Universitatea din Leiden (Olanda).

Cercetătorii au făcut analize de sânge celor 600 de subiecți cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, barbați și femei. I-au fotografiat iar pozele au fost evaluate de un grup de oameni care nu îi cunoșteau și cărora li s-a cerut să aprecieze vârsta fiecărui subiect.

Rezultatul? Pentru fiecare mmol/l în plus la nivelul glicemiei, vârsta percepută a crescut cu aproape 5 luni.

Studiu: High serum glucose levels are associated with a higher perceived age

De ce se întâmplă asta?

Structura de bază a pielii este compusă din colagen și elastină. Zahărul (glucoza) în exces se atașează de aminoacizii prezenți în elastină și colagen formând produși avansați de glicație. Aceștia slăbesc structura pielii, o fac mai rigidă și casantă.

Expunerea la soare, în contextul unei diete bogate în carbohidrați și sărace în colesterol, accelerează procesul de glicație, făcând pielea mai vulnerabilă la efectele nocive ale razelor UV.

Studiu: Glycation during human dermal intrinsic and actinic ageing: an in vivo and in vitro model study.

Rezultatul procesului de glicație

  • riduri din ce în ce mai adânci
  • piele flască și rigidă
  • pete pigmentare
  • ton neregulat al pielii
  • piele ternă, lipsită de strălucire
  • piele aspră

Studiu: Nutrition and aging skin: sugar and glycation.

Nu doar acneea și ridurile sunt consecințele nefaste ale consumului excesiv de zahăr. Ele sunt doar subiectul principal al acestui articol.

Din nefericire, lista efectelor negative este mult mai lungă și include: distrugerea dinților, rărirea și căderea părului, creșterea în greutate, pofte greu de stăpânit, senzație continuă de foame, capilare sparte din cauza rigiditatii vaselor de sânge, memorie din ce în ce mai slabă, predispoziție la depresie, respirație urât mirositoare, leziuni care se vindecă din ce în ce mai greu din cauza proastei circulații periferice, creșterea riscului apariției bolilor cardiovasculare etc.

Cremele antirid și industria cosmetică

Toate aceste studii mi-au dovedit că o schimbare a stilului de viață poate duce la schimbări benefice la nivelul pielii, iar alimentația e mult mai importantă decât orice cremă antirid, indiferent de ceea ce ni se spune la televizor.

Majoritatea produselor antiaging conțin doar substanțe care umplu ridurile făcându-le să pară mai puțin vizibile.  Crezi că celor care îți iau banii promițându-ți tinerețe vesnică le pasa că ridurile tale sunt tot acolo? Atâta timp cât le dai bani în fiecare lună pentru promisiuni și speranțe deșarte, ei sunt mulțumiți.

Mâine vor inventa o denumire nouă pentru ceva ce oricum nu funcționează, iar tu vei fi tentată să  cumperi și acel produs în încercarea de a stopa efectele îmbătrânirii.

Dacă vrei cu adevărat să lupți împotriva îmbătrânirii premature, lasă crema pe raft și fă schimbări acolo unde contează: alimentație, mișcare și odihnă.

Singurul beneficiu al zahărului pentru frumusețea pielii

Zahărul are un singur beneficiu în păstrarea frumuseții și tinereții pielii: este un excelent ingredient în compoziția exfoliantelor pe care ți le poti face singură. Dacă îl folosești exclusiv extern, pielea ta îți va multumi.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *