Stii cum iti influenteaza zaharul frumusetea pielii?

Zaharul influenta frumusete piele

Ideea acestui articol s-a nascut intr-o dimineata care parea una oarecare. M-am uitat in oglinda si am observat ca pielea mea e diferita: mai elastica, mai luminoasa, mai fina. Nu era o schimbare majora, dar era o schimbare in bine.

Initial am crezut ca am halucinatii. Pielea mea arata mai tanara decat in urma cu 6 luni. Oricine stie ca nu ai cum sa intineresti odata cu trecerea timpului. Asa sa fie oare?

Pentru ca nu mi-am schimbat nici rutina de ingrijire si nici felul in care fac miscare in ultimele 6 luni, am stiut din start ca nu acestea sunt cauzele. Singurul lucru pe care l-am schimbat a fost alimentatia, mai precis faptul ca n-am mai mancat zahar.

Denumiri zahar

O parte din denumirile sub care poate fi gasit zaharul

Intrigata de aceasta descoperire am inceput sa caut dovezi stiintifice care sa imi justifice, in primul rand mie insami, posibilitatea existentei unei legaturi stranse intre consumul de zahar si frumusete. Iata ce am aflat:

Consumul de zahar contribuie la aparitia si agravarea acneei

Un studiu realizat in Australia a demonstrat legatura dintre consumul de alimente cu index glicemic ridicat si gravitatea acneei.

23 de barbati cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani au urmat o dieta stricta care era compusa doar din alimente cu index glicemic scazut. In toate cazurile s-a observat o diminuare a severitatii acneei.

Studiul este mentionat in articolul de mai jos, publicat pe site-ul Academiei Americane de Dermatologie: Growing evidence suggests possible link between diet and acne

Care este legatura dintre acnee si zahar?

Acneea este, in principal, rezultatul a  patru componente majore:

  • productia de sebum in exces
  • hiperproliferarea (productia in exces) de celule epidermice
  • infectia cu o bacterie saprofita a pielii ( Propionibacterium acnes)
  • inflamatia

Mai simplu: din cauza productiei ridicate de sebum celulele moarte de la suprafata pielii se lipesc unele de altele si infunda porii. Bacteriile se inmultesc si declanseaza un raspuns al sistemului imunitar, fapt care conduce la inflamatie.

Care sunt cauzele productiei excesive de sebum?

Consumul de carbohidrati simpli declanseaza cresterea rapida a nivelului de zahar in sange, care la randul ei determina pancreasul sa produca rapid cantitati mari de insulina. Insulina in exces duce la eliberarea unui alt hormon, IGF-1, responsabil cu cresterea masiva a productiei de sebum si celule epidermice.

Studiu: Correlation between serum levels of insulin-like growth factor 1, dehydroepiandrosterone sulfate, and dihydrotestosterone and acne lesion counts in adult women.

Zaharul este responsabil de aparitia si adancirea ridurilor

De cate ori mananci zahar iti desenezi un rid pe fata. Persoanele care au un nivel ridicat de zahar in sange arata mai batrane decat varsta cronologica, arata un studiu efectuat la Universitatea din Leiden (Olanda).

Cercetatorii au facut analize de sange celor 600 de subiecti cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, barbati si femei. I-au fotografiat iar pozele au fost evaluate de un grup de oameni care nu ii cunosteau si carora li s-a cerut sa aprecieze varsta fiecarui subiect.

Rezultatul? Pentru fiecare mmol/l in plus la nivelul glicemiei, varsta perceputa a crescut cu aproape 5 luni.

Studiu: Looking older: the effect of higher blood sugar levels

De ce se intampla asta?

Structura de baza a pielii este compusa din colagen si elastina. Zaharul in exces se ataseaza de amino acizii prezenti in elastina si colagen si formeaza produsi avansati de glicatie. Acestia slabesc structura pielii, o fac mai rigida si casanta.

Expunerea la soare accelereaza procesul de glicatie, facand pielea mai vulnerabila la efectele nocive ale razelor UV.

Studiu: Glycation during human dermal intrinsic and actinic ageing: an in vivo and in vitro model study.

Rezultatul procesului de glicatie

  • riduri din ce in ce mai adanci
  • piele flasca si rigida
  • pete pigmentare
  • ton neregulat al pielii
  • piele terna, lipsita de stralucire
  • piele aspra

Studiu: Nutrition and aging skin: sugar and glycation.

Nu doar acneea si ridurile sunt consecintele nefaste ale consumului excesiv de zahar. Ele sunt doar subiectul principal al acestui articol.

Din nefericire lista efectelor negative este mult mai lunga si include: distrugerea dintilor, rarirea si caderea parului, cresterea in greutate, pofte greu de stapanit, senzatie continua de foame, capilare sparte din cauza rigiditatii vaselor de sange, memorie din ce in ce mai slaba, predispozitie la depresie, respiratie urat mirositoare, leziuni care se vindeca din ce in ce mai greu din cauza proastei circulatii periferice, cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare etc.

Toate aceste studii mi-au dovedit ca o schimbare a stilului de viata poate duce la schimbari benefice la nivelul pielii, iar alimentatia e mult mai importanta decat orice crema antirid, indiferent de ceea ce ni se spune la televizor.

Majoritatea produselor antiage contin doar substante care umplu ridurile facandu-le sa para mai putin vizibile.  Crezi ca celor care iti iau banii promitandu-ti tinerete vesnica le pasa ca ridurile tale sunt tot acolo?

Maine vor inventa o denumire noua pentru ceva ce oricum nu functioneaza, iar tu poate vei fi tentata sa o incerci si pe aceea in incercarea de a stopa efectele imbatranirii.

Daca vrei cu adevarat sa lupti impotriva imbatranirii premature, lasa crema pe raft si fa schimbari acolo unde conteaza cu adevarat: alimentatie, miscare si odihna.

Singurul beneficiu al zaharului pentru frumusetea pielii

Zaharul are un singur beneficiu in pastrarea frumusetii si tineretii pielii: este un excelent ingredient in compozitia exfoliantelor pe care ti le poti face singura. Daca il folosesti exclusiv extern, pielea ta iti va multumi.

Citeste mai mult:

S-ar putea sa iti placa si: