Super-Cafea Keto: Energie, sănătate și frumusețe

Super-cafea keto

Dacă ai adoptat stilul de viață LCHF sau keto, nu ai cum să nu fi auzit de rețeta de cafea “bulletproof”. E o combinație delicioasă de cafea cu unt și ulei MCT (ulei conținând doar trigliceride cu lanț mediu extras din ulei de cocos sau palmier). N-am fost tentată să dau banii pe acest tip de ulei, așa că folosesc ulei de cocos bio, presat la rece.

Untul meu preferat e cel irlandez. Da, e mai scump, dar faptul că vacile sunt ținute pe pășune aproape tot timpul anului, îi conferă o valoare nutrițională deosebită (vitaminele A, E, D, K2, carotenoizi, CLA, omega-3 etc.)

Ce rol au grăsimile în cafeaua bulletproof? Pe lângă faptul că sunt delicioase, îți asigură un aport serios de energie curată pentru începutul zilei și ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsime. Trigliceridele cu lanț mediu din uleiul de cocos și unt ajung direct în ficat unde sunt transformate în corpi cetonici. Energie instant pentru creier.

Acidul butiric din unt, un acid gras cu lanț scurt, protejează și hrănește tractul gastro-intestinal. El poate fi produs în intestinul gros prin fermentația bacteriană a fibrelor din plante. Eu prefer să îl consum sub formă de unt. Vacile, rumegătoarele în general, se pricep mai bine la fermentație decât mine.

Restul acizilor grași sunt folosiți de către mușchi și celelalte organe. Asta se întâmplă doar dacă ai corpul adaptat să ardă grăsime ca principală sursă de energie. Dacă nu ești în această situație, rămâi la cafeaua ta obișnuită.

Pentru că sunt preocupată de densitatea nutrițională a alimentelor, am descoperit o rețetă care transformă cafeaua de dimineață într-o super-băutură energizantă, sănătoasă și hrănitoare. E un răsfăț pentru zilele în care nu postesc.

Pe lângă ingredientele deja clasice, această cafea conține și câteva inedite:

Pudra de maca – adaptogen

Maca este o rădăcină cultivată în Peru, o plantă adaptogenă care ajută corpul să facă față stresului fizic și psihic. Contribuie la refacerea echilibrului hormonal, ajută la combaterea depresiei, la creșterea fertilității, protejează creierul, crește capacitatea cognitivă, îmbunătățește sănătatea oaselor, crește nivelul de energie, ajută sistemul imunitar și este un afrodisiac natural.

Studii

1.  “Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2012 (2011): 193496.

2. “Maca,” Examine.com, published on 2 August 2014, last updated on 1 October 2018

Preocuparea mea pentru adaptogeni nu se limitează la pudra de maca. Voi continua să îi studiez și să îi testez pentru că mi se pare un subiect fascinat. Pe lista mea se regăsesc și ciupercile medicinale: chaga, cordyceps, shiitake, reishi etc. Dar nu despre asta e vorba în acest articol.

Revenim la ingrediente.

Gelatina

Gelatina e indispensabilă pentru menținerea elasticității pielii, a sănătății oaselor și a articulațiilor. O includ în alimentație de câte ori am ocazia. Pentru mai multe informații citește articolul Gelatina – Secretul tinereții fără bătrânețe și al sănătății optime.

Dacă îți permiți (financiar), o pudră de colagen poate înlocui gelatina în rețetă. E mai ușor de asimilat și nu riști să îți transformi cafeaua în panna cotta dacă o lași să se răcească. La mine nu s-a întâmplat să se închege gelatina. E prea delicioasă și o beau destul de repede.

Scorțișoara

Este mai mult decât un condiment. Este un bun anti-inflamator, anti-microbian, antioxidant, ajută la controlul glicemiei, protejează miocardul, îmbunătățește capacitatea cognitivă, încetinește proliferarea celulelor canceroase.

Dacă alegi să consumi des scorțișoară, asigură-te că e varietatea Ceylon. Scorțișoara Cassia, varietatea cel mai des întâlnită în magazine, conține cumarină. Consumată în cantități mari aceasta provoacă toxicitate hepatică.

Studii

1.  Kawatra, Pallavi and Rathai Rajagopalan. “Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient” Pharmacognosy research vol. 7,Suppl 1 (2015): S1-6.

2. Shen, Yan et al. “Beneficial effects of cinnamon on the metabolic syndrome, inflammation, and pain, and mechanisms underlying these effects – a review” Journal of traditional and complementary medicine vol. 2,1 (2012): 27-32.

3. Wang YH1, Avula B, Nanayakkara NP, Zhao J, Khan IA. “Cassia cinnamon as a source of coumarin in cinnamon-flavored food and food supplements in the United States” J Agric Food Chem. 2013 May 8;61(18):4470-6. doi: 10.1021/jf4005862. Epub 2013 Apr 29.

Pudra de cacao crudă

Datorită conținutului mare de polifenoli, pudra de cacao are un puternic efect antioxidant și anti-inflamator. Ajută la dilatarea vaselor de sânge, protejează sistemul cardio-vascular, reduce tensiunea arterială, crește sensibilitatea la insulină, inhibă mutațiile genetice ale celulelor, stimulează sistemul imunitar, protejează neuronii.

Prin alcalinizare se îmbunătățește aroma dar se pierd multe dintre beneficii. Pudra de cacao alcalinizată are cu 78.5% mai puțini polifenoli.

Studii
1.  Katz, David L et al. “Cocoa and chocolate in human health and disease” Antioxidants & redox signaling vol. 15,10 (2011): 2779-811.

2. “The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance” British journal of clinical pharmacology vol. 75,3 (2013): 716-27.

Sarea de Himalaya nu mai are nevoie de prezentare. Rolul ei în această băutură este de a echilibra gustul, de a scoate în evidență aromele și de a spori cantitatea de oligoelemente.

Acest elixir magic nu se bea la micul-dejun, ESTE micul-dejun. De ce? Iată valorile nutriționale:

Valori nutritionale super-cafea
Macronutrienti super-cafea
 

MyFitnessPal nu scade automat cantitatea de fibre din totalul de carbohidrați. În această rețetă sunt 2 gr de fibre rezultând un net de 4 gr de carbohidrați.

Rețeta super-cafea keto

Super-cafea keto

  • o ceașcă de cafea fierbinte (proaspăt făcută sau încălzită în cazul cafelei macerată la rece)
  • 2 lingurițe sau un plic de gelatină pudră (10 gr)
  • 1 lingură unt cu 82% grăsime (15 gr)
  • 1 lingură ulei de cocos bio, presat la rece (15 gr)
  • 1 linguriță maca sau alt adaptogen pe care îl preferi
  • 1 linguriță pudră de cacao crudă (dacă nu ai, poți folosi cacao obișnuită)
  • 1/4 linguriță scorțișoară Ceylon
  • câteva cristale de sare de Himalaya (1 gr)
  • OPȚIONAL – îndulcitor cu indice glicemic zero (stevia, eritritol sau, cel mai bine, o combinație între cele două. Un exemplu este Green Sugar); eu prefer să o beau neîndulcită.

Pui toate ingredientele într-un blender, amesteci bine și obții o băutură cremoasă, aromată și sănătoasă. Dacă vrei un plus de nutriție, poți adauga un ou de găina crud sau câteva ouă de prepeliță.

Nu obișuiești să bei cafea? Înlocuiește-o cu ceai negru, cu rooibos în varianta fără cofeină sau dublează cantitatea de cacao și adaugă doar apă fierbinte pentru o ciocolată caldă delicioasă. Cine spune că dieta ketogenică e restrictivă?

Poftă mare!

Citește mai mult:

S-ar putea să îți placă și: