Cafeaua preparata la rece: un strop de rasfat in fiecare dimineata

Cafea preparata la rece

Prima gura de cafea e speciala. E momentul meu de rasfat dupa ritualul de dimineata, e modul in care imi recompensez consecventa de zi cu zi. Tocmai pentru ca ii acord o asemenea importanta, cafeaua trebuie sa fie perfecta. Dupa indelungi experimente, am gasit reteta ideala pentru mine.

In urma cu ceva ani in fiecare dimineata beam un sirop cu lapte si o vaga aroma de cafea. Destul de repede am eliminat zaharul din reteta, nu pentru ca as fi fost constienta de efectele lui nocive, ci din considerente practice.

Prietenul meu de atunci, sotul meu de acum, obisnuia sa bea cafeaua fara zahar si mi s-a parut mai simplu sa fac la fel. Daca voiam o gura de cafea puteam sa beau din cafeaua lui, fara sa imi mai pregatesc una separat. In plus, cafeaua era doar un pretext pentru a fuma si nu avea o mare importanta de una singura.

Anii au trecut, m-am lasat de fumat si am decis sa nu mai consum lapte. Desi incepusem sa apreciez aroma cafelei, cea pregatita la filtru mi se parea mult prea amara. Am incercat varianta la ibric. Era aproape la fel. Trebuia sa gasesc o solutie si am gasit-o: cafeaua preparata la rece.

A fost o revelatie: o bautura catifelata, aromata, placuta cu toate caracteristicile cafelei, fara astringenta specifica prepararii cu apa fierbinte. O beau asa de cativa ani si e la fel de minunata ca in prima dimineata.

Cafea preparata la rece

Desi nu e mare filozofie, iti impartasesc reteta mea. Pentru o cana mare de cafea ai nevoie de:

  • un borcan de 400 ml cu capac
  • 2 linguri cafea macinata 
  • apa (prefer apa filtrata)
  • cateva cristale de sare naturala (scoate in evidenta aroma cafelei)

In fiecare seara pun cafeaua macinata in borcan impreuna cu sarea, adaug apa, amestec si pun capacul. Las borcanul pe blatul din bucatarie pana a doua zi.

In dimineata urmatoare, strecor cafeaua intr-o cana incapatoare si adaug 50 ml de apa fiebinte pentru a incalzi putin amestecul. Gata! Pot savura bautura mea preferata.

Cateva precizari:

Cumpar cafea boabe, in varianta bio. Are un pret mai ridicat, insa sunt dispusa sa platesc mai mult pentru ceva ce consum in fiecare zi. Plantatiile de cafea sunt unele dintre cele mai stropite culturi si incerc sa evit ingerarea de pesticide, pe cat posibil.

Prefer sa macin cafeaua pentru ca ii ador mirosul, iar aroma cafelei proaspat macinate este mai pregnanta. Acum beau cafea doar de placere si nu pentru ca am nevoie de cofeina ca sa ma trezesc, asa ca aroma e pe primul plan.

Sarea ii confera o profunzime a gustului pe care nu stiam ca o poate avea cafeaua. E la fel ca si cu dulciurile. Un pic de sare scoate in evidenta aromele. Bineinteles ca folosesc o sare de calitate, cat mai naturala si mai putin procesata: sare de Himalaya, sare de mare sau sare de ocna.

Apa filtrata e mai moale, are mai putin clor si nu afecteaza gustul cafelei. Folosesc o cana filtranta simpla si visez la ziua in care imi voi permite un filtru serios prin care sa filtrez toata apa pe care o consumam.

Daca nu vrei sa pregatesti cafeaua in fiecare seara, iti poti face la inceputul saptamanii un concentrat de cafea pe care care sa il pastrezi in frigider si din care sa iti prepari cafeaua in fiecare dimineata, adaugand doar apa.

Aceasta metoda e ideala si daca iti place sa bei cafeaua rece, cu gheata. Nu mai e nevoie sa racesti cafeaua fierbinte. Doar adaugi gheata in pahar si torni cafeaua peste. Frappe instant!

Cam atat despre cafeaua preparata la rece. Mie imi place asa simpla, dar tu ii poti adauga frisca, mirodenii, indulcitori. Cred ca fiecare isi poate gasi reteta care ii se potriveste. Pofta buna!

Citeste mai mult:

S-ar putea sa iti placa si: