Am vrut să postez rețeta imediat după ce am folosit pentru prima dată balsamul cu seu de vită. Abia m-am putut abține. Muream de nerăbdare să-ți împărtășesc experiența. Ar fi fost iresponsabil din partea mea să postez fără să fi testat balsamul în fiecare zi, timp de cel puțin o săptămână. După 7 zile sunt la fel de fascinată de rezultat. E timpul.
Au trecut mulți ani de când am decis să nu mai folosesc exclusiv produse cosmetice convenționale și să îmi îngrijesc pielea într-un mod cât mai natural. Multe dintre experimente și rețete le regăsești în articolele mai vechi ale acestui blog. Fiecare experiment are valoare pentru că e un pas înainte în a descoperi ce e mai bine pentru pielea mea.
În ultima vreme m-am axat peuleiul de jojoba pentru îngrijirea pielii. Hrănește, protejează și hidratează excelent, fără a lăsa o peliculă uleioasă vizibilă pe piele. A fost partenerul meu de nădejde timp de mulți ani. În urmă cu câteva zile a pierdut competiția în fața noii mele descoperiri: balsamul pentru piele cu seu de vită și ulei de măsline.
Ce este seul de vită și cum se obține
Seul rezultă din topirea grăsimii de vită. Este echivalentul bovin al unturii de porc. Se obține prin topirea directă a grăsimii sau prin degresarea supei din oase de vită. Până acum am folosit doar varianta a doua pentru a colecta seul pe care îl folosesc la gătit.
Într-una dintre peregrinările mele pe la carmangerii am găsit, pentru prima dată în vitrină, grăsime de vită. Era în jur de 3 lei/kg. M-a atras culoarea gălbuie, semn că grăsimea e bogată în vitamine și carotenoizi. Am cumpărat-o imediat.
Am ajuns acasă și am tăiat grăsimea în cubulețe. O parte am băgat-o în cuptor la 100ºC într-o tava din ceramică, iar o parte am pus-o la topit pe aragaz, la foc mic, într-un vas de fontă cu fundul gros. Toată operațiunea a durat câteva ore, timp în care am amestecat din când în când în ambele recipiente.
La final, am strecurat seul și l-am turnat în două borcane. L-am lăsat să se răcească la temperatura camerei, fără capac. Mai jos poți vedea imaginile cu diferența între seul topit în cuptor și cel de pe aragaz. Cel din cuptor e mai limpede și mai gălbui, semn că și-a păstrat o mare parte din carotenoizi.
Diferențele nu se limitează doar la aspect. Mirosul seului topit în cuptor este aproape inexistent; cel topit pe aragaz are un ușor miros de prăjit.
Seul lichid: stânga-cuptor; dreapta-aragaz
Seul solid: stânga-cuptor; dreapta-aragaz
Cum am ajuns să îl folosesc ca ingredient pentru îngrijirea pielii?
În timp ce turnam seul în borcane, câteva picături mi-au ajuns pe mână. Pentru că n-am vrut să mă opresc ca să mă spăl, pur și simplu, am masat seul în piele.
După ce am terminat mi-am dat seama că mâinile nu îmi erau deloc unsuroase, iar pielea era fină și moale. Chiar și după ce m-am spălat pe mâini cu săpun, senzația de catifelare s-a păstrat.
Am știut imediat că am descoperit ceva important. O scurtă căutare pe net și am aflat că există produse pentru îngrijirea pielii pe bază de grăsimi animale. Am citit articole, am văzut video-uri și am decis să încerc, mai ales că aveam la dispoziție un ingredient de o calitate excepțională.
Rețetă balsam pentru piele cu seu de vită și ulei de măsline
- 30 g seu de vită
- 20 g ulei de măsline presat la rece sau un alt ulei vegetal (migdale, jojoba, argan etc.)
- 10 picături de ulei esențial de lavandă sau alt ulei/combinație de uleiuri esențiale (opțional)
Pui seul de vită într-un bol de sticlă sau ceramică și îl topești în cuptor la temperatură mică, pe calorifer sau la baie de aburi (bain-marie). Îl lași să se răcească 10-15 minute, adaugi uleiul de măsline și uleiul esențial (dacă ai pielea sensibilă renunță la uleiul esențial). Amestecă bine.
Toarnă balsamul într-un borcan curat și lasă-l să se răcească fără capac. Dacă nu ai răbdare îl poți baga în frigider pentru 30 de minute. După ce se întărește îl poți ține, fără probleme, în baie.
Chiar dacă are și el proprietăți care contribuie la îngrijirea pielii, uleiul de măsline joacă un rol secundar în această rețetă. Face compoziția mai fluidă și mai ușor de aplicat.
Mie îmi place exact așa cum este, sub formă de balsam. Dacă preferi o textură aerată, înainte de a se răci complet, folosește un mixer pentru a bate compoziția până când obții o spumă cu consistența dorită.
Aceasta este varianta de bază a balsamului pentru piele cu seu de vită. Poate data viitoare voi mai adăuga câteva ingrediente. Deja m-am gândit să înlocuiesc 10 g de ulei de măsline cu lanolină (sebum de oaie din care se extrage vitamina D3) și să adaug câteva picături de vitamina E. Te voi ține la curent dacă voi descoperi ceva interesant.
Editare ulterioară: Aici ai articolul despre varianta îmbunătățită: Balsam pentru piele cu grăsimi animale și vitamine ✽ Hrănește și protejează
Utilizare balsam cu seu de vită:
Se aplică o cantitate mică dimineața și seara pe pielea curată și se masează până la absorbția completă. Pentru că e solid e nevoie să îl încălzești în palme până când se topește înainte de a-l utiliza.
Balsamul este universal. Poate fi folosit pentru față și corp sau doar pe anumite porțiuni în care pielea e mai uscată și aspră: coate, călcâie, mâini. Este un balsam de buze perfect, mai ales în perioada rece.
Este ideal pentru tenul uscat și matur, dar poate fi utilizat pentru toate tipurile de ten ca tratament împotriva îmbătrânirii premature.
Poate fi folosit ca ultim pas în rutina de seară după ce aplici toate activele cosmetice. Formează un strat protector care împiedică pierderea transepidermică de apă și menține nivelul optim de hidratare al pielii.
Datorită proprietăților emoliente și a lipsei de alergeni, poate fi folosit pentru tratarea eczemei sau a altor probleme dermatologice.
Este excelent pentru îngrijirea unghiilor și hidratarea cuticulelor. Dacă nu vrei să îl folosești pe toată fața, aplică-l doar în zona ochilor în fiecare seară.
Poate fi un balsam demachiant eficient, ca prim pas într-un ritual de curățare. Folosit pe pielea uscată dizolvă machiajul și crema de protecție solară fără a irita pielea. Se îndepărtează cu un prosop de microfibră înmuiat în apă călduță. Pasul al doilea presupune folosirea unui produs de curățare pe bază de apă.
Pentru un tratament intensiv îl poți folosi împreună cu Mănușile hidratante: varianta simplă și ieftină.
Destul de impresionant pentru un produs care costă mai puțin de 1 leu, nu-i așa?
De ce funcționează?
Acizii grași din seul de vită sunt aproape identici cu acizii grași aflați în structurile superioare ale pielii umane și cu cei din compoziția sebumului produs în mod natural. Din acest motiv, este perfect compatibil cu pielea, se absoarbe ușor, îmbunătățește funcția de barieră protectoare a acesteia, împiedică deshidratarea și ajută la regenerarea pielii.
Acidul stearic îmbunătățește aspectul pielii, menținându-i suplețea și elasticitatea. Acidul oleic (Omega-9) facilitează absorbția nutrienților. Acidul linoleic conjugat este antiinflamator și anti-microbian. Acidul palmitoleic (Omega-7) este un compus care împiedică îmbătrânirea prematură. Acidul palmitic ajută la menținerea aspectului fin al pielii și îi întărește funcția de protecție.
Toți acizii grași saturați, mono-nesaturați și poli-nesaturați sunt prezenți în seul de vită într-un echilibru perfect compatibil cu pielea umană. Un seu de calitate conține și toate vitaminele solubile în grăsime, plus carotenoizi cu efect antioxidant. Niciun ulei vegetal nu poate concura cu grăsimile de origine animală.
Rezultatul? O piele cu aspect mai tânăr și mai sănătos.
Nu lăsa ideile preconcepute să te împiedice să faci ce e mai bine pentru tine și pentru pielea ta. Joacă-te, experimentează și învață lucruri noi.
Citește mai mult:
- Frumusețe minimalistă: Cum să fii frumoasă cu bani puțini
- 5 moduri în care iaurtul îți înfrumusețează pielea
- Prosopul din microfibră – Aliatul frumuseții tale