Balsam pentru piele cu grăsimi animale și vitamine ✽ Hrănește și protejează

balsam natural piele cu grăsimi animale si vitamine

De curând am descoperit seul de vită pentru îngrijirea pielii. Ce este, de ce funcționează, la ce îl poți folosi, cum se obține și rețeta inițială pentru balsam le găsești în articolul Balsam pentru piele cu seu de vită și ulei de măsline.

E singurul produs emolient de îngrijire al pielii pe care l-am folosit în ultimele luni. După atâția ani de experiență în fabricarea și utilizarea cosmeticelor naturale făcute în casă, nu credeam că mă va mai impresiona ceva nou. M-am înșelat.

Balsamul cu seu de vită e atât de fabulos încât am simțit nevoia să experimentez cu mai multe ingrediente. Astfel am ajuns la versiunea adăugită și îmbunătățită.

Trebuie să fac o precizare importantă. Niciun produs cosmetic sintetic sau natural nu poate înlocui o dietă curată, bogată în nutrienți. Pentru o piele frumoasă corpul are nevoie de proteine de calitate, grăsimi sănătoase și micronutrienți (vitamine și minerale) în forma lor naturală.

Despre alimentele indispensabile pentru o piele frumoasă poți citi mai mult în articolul Hrănește-ți pielea ✽ 5 alimente ideale pentru frumusețe.

Chiar dacă nu îți poate oferi singur pielea perfectă, balsamul cu grăsimi animale și uleiuri vegetale este varianta ideală pentru a o îngriji, a o feri de factorii externi și a o ajuta să se repare în caz de leziuni.

Am cuprins într-o singură rețetă multe ingrediente necesare îngrijirii optime a pielii:

1. toate tipurile de acizi grași: (saturați, mononesaturați și o mică proporție de acizi grași polinesaturați)

2. toate vitaminele solubile în grăsime (A, D3, K2, E). Pielea este ultimul organ care primește nutrienții din alimentație. O poți ajuta prin aplicarea locală a vitaminelor solubile în grăsime.

Vitamina E împiedică oxidarea sebumului, previne apariția acneei, protejează pielea de efectele nocive ale expunerii excesive la soare și minimizează eritemele.

Vitamina K2 uniformizează culoarea pielii, minimizează roșeața și capilarele sparte, ajută la drenarea pungilor de sub ochi și la vindecarea vânătăilor.

Vitamina D3 reduce inflamația (e ideală pentru tratarea psoriazisului și a dermatitei atopice) și păstrează sănătatea pielii.

Despre vitamina A poți citi pe larg aici: Ingredientele frumuseții și ale sănătății optime: Vitamina A

3. ceara de albine: e folosită de mii de ani pentru îngrijirea pielii. Are proprietăți antivirale, antiinflamatorii și antibacteriene, care sunt esențiale pentru combaterea pielii crăpate și a infecțiilor bacteriene, mai ales în lunile de iarnă. Formează un strat de protecție care păstrează nivelul de hidratare a pielii fără a o sufoca și fără a înfunda porii.

ceară de albine pentru balsam piele cu grăsimi animale

Cumpăr ceara de albine de la magazine apicole. E turnată în formă de foi și o folosesc la fabricarea lumânărilor naturale. Cele din parafină sunt toxice. Rulez foarte strâns foaia de ceară în jurul unui fitil și gata. Am o lumânare naturală fără să mă chinui cu topit, turnat, răcit etc.

Pentru că trebuie să tai foaia după lungimea fitilului, folosesc ceara care rămâne pentru produsele cosmetice pe care le manufacturez.

Balsamul pentru piele cu grăsimi animale, uleiuri vegetale, ceară de albine și vitamine liposolubile este o combinație pe care nu o găsești în niciun produs cosmetic convențional.

Fără chimicale nocive, fără alergeni, fără iritanți, fără coloranți și conservanți sintetici, fără parabeni, siliconi, E-uri și alte ingrediente ale căror nume sunt imposibil de pronunțat.

Balsam cu grăsimi animale pentru piele versiunea 2.0

balsam cu grăsimi animale

Am decis să fac o cantitate mai mare pe care să o păstrez în frigider și din care să umplu borcănelul pe care îl țin în baie de câte ori e nevoie. 250 de grame mi s-a părut o cantitate rezonabilă.

<strong>Ingrediente:</strong>
  • 55 g seu de vită
  • 15 g untură de rață (o lingură)
  • 15 g untură de porc (eu am folosit de mangaliță)
  • 15 g ghee bio (unt clarifiat)
  • 15 g lanolină
  • 25 g ceară de albine
  • 25 g ulei de măsline bio extravirgin
  • 25 g ulei de cocos bio, presat la rece
  • 25 g ulei de jojoba organic
  • 25 g ulei de avocado presat la rece
  • 10 g vitamina E ulei (450 mg)
  • 15 picături vitamina K2 (15mg)
  • 15 picături vitamina D3 (375 mcg)

Unturile, seul de vită și ceara de albine se pun într-un bol de ceramică sau sticlă și se topesc la baie de aburi sau în cuptor la temperatură mică. După ce amestecul se ia de pe foc sau se scoate din cuptor, se adaugă uleiurile și vitaminele.

Se amestecă bine și se toarnă în două borcane. Unul mic (50 g) pe care să îl ții în baie și unul mai mare pe care să îl păstrezi în frigider.

Precizare: Dacă ai probleme cu acneea, înlocuiește uleiul de măsline cu ulei de borago, ulei de primula (luminița de seară), ulei din sâmburi de coacăze negre sau ulei din semințe de cânepă. Aceste uleiuri conțin acid gamma-linolenic care blochează acumularea de DHT (dihidrotestosteron) în piele.balsam cu seu de vită
De data aceasta nu am adăugat ulei esențial în rețeta de bază. Untul clarifiat și ceara de albine îi conferă amestecului un miros dulce, subtil de lapte și miere. Îmi amintește de copilărie, de casa bunicii, de micul-dejun cu lapte proaspăt și cu mierea curgând de pe o felie de pâine caldă unsă generos cu unt auriu.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *