Balsam hrănitor cu grăsimi animale și vitamine

De curând am descoperit seul de vită pentru îngrijirea pielii. Ce este, de ce funcționează, la ce îl poți folosi, cum se obține și rețeta inițială pentru balsam le găsești în articolul Balsam pentru piele cu seu de vită și ulei de măsline.

E singurul produs emolient de îngrijire al pielii pe care l-am folosit în ultimele luni. După atâția ani de experiență în fabricarea și utilizarea cosmeticelor naturale făcute în casă, nu credeam că mă va mai impresiona ceva nou. M-am înșelat.

Balsamul cu seu de vită e atât de fabulos încât am simțit nevoia să experimentez cu mai multe ingrediente. Astfel am ajuns la versiunea adăugită și îmbunătățită.

Trebuie să fac o precizare importantă. Niciun produs cosmetic sintetic sau natural nu poate înlocui o dietă curată, bogată în nutrienți. Pentru o piele frumoasă corpul are nevoie de proteine de calitate, grăsimi sănătoase și micronutrienți (vitamine și minerale) în forma lor naturală.

Despre alimentele indispensabile pentru o piele frumoasă poți citi mai mult în articolul “Hrănește-ți pielea: 5 alimente ideale pentru frumusețe și sănătate”.

Chiar dacă nu îți poate oferi singur pielea perfectă, balsamul cu grăsimi animale și uleiuri vegetale este varianta ideală pentru a o îngriji, a o feri de factorii externi și a o ajuta să se repare în caz de leziuni.

Am cuprins într-o singură rețetă multe ingrediente necesare îngrijirii optime a pielii:

1. toate tipurile de acizi grași (saturați, mononesaturați și o mică proporție de acizi grași polinesaturați)

2. toate vitaminele solubile în grăsime (A, D3, K2, E) Pielea este ultimul organ care primește nutrienții din alimentație. O poți ajuta prin aplicarea locală a vitaminelor solubile în grăsime.

Vitamina E împiedică oxidarea sebumului, previne apariția acneei, protejează pielea de efectele nocive ale expunerii excesive la soare și minimizează eritemele.

Vitamina K2 uniformizează culoarea pielii, minimizează roșeața și capilarele sparte, ajută la drenarea pungilor de sub ochi și la vindecarea vânătăilor.

Vitamina D3 reduce inflamația (e ideală pentru tratarea psoriazisului și a dermatitei atopice) și păstrează sănătatea pielii.

Despre vitamina A poți citi pe larg aici: Ingredientele frumuseții și ale sănătății optime: Vitamina A

3. ceara de albine: e folosită de mii de ani pentru îngrijirea pielii. Are proprietăți antivirale, antiinflamatorii și antibacteriene, care sunt esențiale pentru combaterea pielii crăpate și a infecțiilor bacteriene, mai ales în lunile de iarnă. Formează un strat de protecție care păstrează nivelul de hidratare a pielii fără a o sufoca și fără a înfunda porii.

Cumpăr ceara de albine de la magazine apicole. E turnată în formă de foi și o folosesc la fabricarea lumânărilor naturale. Cele din parafină sunt toxice. Rulez foarte strâns foaia de ceară în jurul unui fitil și gata. Am o lumânare naturală fără să mă chinui cu topit, turnat, răcit, etc. Pentru că trebuie să tai foaia după lungimea fitilului, folosesc ceara care rămâne pentru produsele cosmetice pe care le manufacturez.

Balsamul pentru piele cu grăsimi animale, uleiuri vegetale, ceară de albine și vitamine liposolubile este o combinație pe care nu o găsești în niciun produs cosmetic convențional. chimicale nocive, fără alergeni, fără iritanți, fără coloranți și conservanți sintetici, fără parabeni, siliconi, E-uri și ingrediente ale căror nume sunt imposibil de pronunțat.

Balsamul cu grăsimi animale pentru piele versiunea 2.0

Am decis să fac o cantitate mai mare pe care să o păstrez în frigider și din care să umplu borcănelul pe care îl țin în baie de câte ori e nevoie. 250 de grame mi s-a părut o cantitate rezonabilă.

Ingrediente:

balsam cu grăsimi animale

Unturile, seul de vită și ceara de albine se pun într-un bol de ceramică sau sticlă și se topesc la baie de aburi sau în cuptor la temperatură mică. După ce amestecul se ia de pe foc sau se scoate din cuptor, se adaugă uleiurile și vitaminele.

Se amestecă bine și se toarnă în două borcane. Unul mic (50 g) pe care să îl ții în baie și unul mai mare pe care să îl păstrezi în frigider.

Precizare: Dacă ai probleme cu acneea, înlocuiește uleiul de măsline cu ulei de borago, ulei de primula (luminița de seară), ulei din sâmburi de coacăze negre sau ulei din semințe de cânepă. Aceste uleiuri conțin acid gamma-linolenic care blochează acumularea de DHT (dihidrotestosteron) în piele.

De data aceasta nu am adăugat ulei esențial în rețeta de bază. Untul clarifiat și ceara de albine îi conferă amestecului un miros dulce, subtil de lapte și miere. Îmi amintește de copilărie, de casa bunicii, de micul-dejun cu lapte proaspăt și cu mierea curgând de pe o felie de pâine caldă unsă generos cu unt auriu.

balsam cu seu de vită

Înspirată de mirosul natural, l-am rafinat cu câteva arome subtile. În borcanul mic am adaugat câteva picături de extract de cafea și câteva picături din două parfumante naturale: “Milk & Honey” și ”Mandelíne”. Tu poți folosi ce arome sau uleiuri esențiale îți plac.

De ce am parfumat doar borcanul mic? Pentru că vine primăvara și poate data viitoare când îl umplu vreau să îi schimb mirosul. Pot avea câte combinații de arome îmi doresc folosind aceeași bază. Cu câte creme convenționale îți poți permite să faci asta?

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *