Dieta ketogenică ✽ Dincolo de cântar

de ce nu slăbești cu dieta ketogenică

Cântarul este instrumentul modern de tortură psihică pentru femei. Suntem atât de condiționate să ne raportăm la greutatea corporală încât uităm că există lucruri mai importante pentru sănătate decât un număr pe un ecran, fie el digital sau nu.

Din nevoia de a slăbi ne agățăm, cu ultimele speranțe, de dieta ketogenică. Ai auzit povești despre rezultate spectaculoase, ai văzut filme pe YouTube, poze pe Instagram, ai citit articole online. Ești pregătită. Trebuie să funcționeze.

În primele săptămâni lucrurile decurg minunat. Kilogramele încep să scadă. Te bucuri în fiecare zi de numărul tot mai mic pe care îl arată cântarul. Apoi, brusc, totul se oprește.

Ești frustrată pentru că te străduiești să respecți procentele de macronutrienți, îți faci mereu calcule, măsori și numeri … în zadar. 

Uneori, kilogramele încep să se acumuleze din nou. Cântarul devine din nou dușman, iar tu, dezamăgită, ești pe cale să renunți la o altă dietă care nu funcționează.

Nu renunța la dietă. Renunță la cântar. Aruncă-l sau ascunde-l, dă-i-l unei prietene să îl păstreze pentru un timp. Sănătatea înseamnă mai mult decât un număr pe un ecran.

De ce nu se mișcă acul cântarului în dieta ketogenică?

Dieta ketogenică este mai mult decât o cură de slăbire. Ea creează un mediu metabolic propice care îi permite organismului să se vindece, să se repare și să se întărească.

În primele săptămâni scăderea în greutate de datorează în principal eliminării apei din organism și scăderii nivelului de inflamație. Doar o mică parte e grăsime.

Crede-mă, nici corpul tău nu vrea să care kilograme în plus. El este proiectat să funcționeze cu maximă eficiență, cu minim de resurse.

Pierderea în greutate nu este un proces liniar. Corpul uman nu funcționează după legi matematice. Este mult mai complex și mai inteligent decât credem noi.

Iată câteva motive pentru care acul cântarului nu se mișcă deloc sau se mișcă în direcția „greșită”.

Schimbări hormonale

Nu slăbești cât vrei pentru că ești femeie. Nu e o chestie misogină, ci un adevăr biologic. Corpul femeii are structura, rolul și funcțiile diferite de ale unui bărbat. Bărbații nu au o limită inferioară de greutate. Slăbesc foarte ușor și constant dacă urmează dieta ketogenică.

În cazul femeilor fertile lucrurile sunt mai complicate. Ele au o limită inferioară de greutate pe care organismul se luptă să o păstreze. Aceasta limită poate să corespundă sau nu cu ceea ce credem noi că ar fi o greutate normală.

În plus, fiecare lună este un dans al hormonilor, cu suișuri și coborâșuri. În timpul ciclului menstrual nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Proporțiile dintre hormoni dictează câtă apă reține organismul. În cursul unei luni sunt săptămâni în care mă simt sirenă și săptămâni în care mă simt balenă.

Oasele se remineralizează, organele se refac

Dacă stilul tău de viață de până acum a fost unul în care alimentele bogate în proteine și micronutrienți nu și-au găsit locul, așteaptă-te să cântărești mai mult după ce treci la dieta ketogenică.

În perioadele de lipsă de nutrienți organismul micșorează organele pentru a le păstra funcționalitatea cu resurse puține. 

Oasele sunt 40% proteine. Dacă ai fost ca mine și te-ai hrănit în principal cu vegetale timp de mai mulți ani, sunt șanse mari ca oasele tale să fie mai fragile decât ar trebui. Niciun cântar convențional nu îți arată asta. Există unele cântare inteligente care pot cântări masa musculară și greutatea oaselor, dar informațiile sunt eronate de cele mai multe ori.

Când schimbi dieta, schimbi metabolismul și îi oferi corpului materialele de construcție de care are nevoie. Fii sigură că va face tot posibilul pentru a întări oasele și a aduce organele la dimensiunea optimă.

Iată un exemplu mai jos: două fotografii, aceeași greutate.

sursa: Instagram

Dacă vrei să vezi mai multe imagini elocvente citește și: 28 Before & After Photos That Prove Your Weight Is Meaningless

Corpul își schimbă structura/compoziția

Dietele hipocalorice sărace în proteine și grăsimi forțează organismul să își consume propriile proteine pentru a susține funcțiile vitale. De unde ia proteinele? Din mușchi. 

Infuzia de proteine de calitate specifică unei diete ketogenice corect formulată, mai ales combinată cu mișcarea, modifică structura corpului. Grăsimea este oxidată pe post de combustibil. Mușchii se dezvoltă.

Chiar dacă nu vezi schimbarea pe ecranul cântarului, fii mai atentă la felul în care îți vin hainele. Ai putea fi surprinsă.

Scopul dietei ketogenice este să scazi depozitele de grăsime, nu să scazi în greutate. 

Acestea sunt doar trei dintre motivele pentru care nu slăbești imediat și constant urmând o dieta ketogenică. Cel mai important lucru e să nu lupți împotriva corpului tău. E o luptă pe care o vei pierde într-un fel sau altul. 

Oferă-i alimente bogate în nutrienți și timp să se vindece, să se refacă și să îți arate de ce este capabil. Pot trece luni până când va decide să aibă încredere în tine și să renunțe la kilogramele în plus. Asta nu înseamnă că nu ești pe drumul cel bun.

Studii
1. Am J Epidemiol. 2002 Apr 1;155(7):636-44. Protein consumption and bone mineral density in the elderly : the Rancho Bernardo Study. Promislow JH1, Goodman-Gruen D, Slymen DJ, Barrett-Connor E.

2. Stephen J. Genuis and Thomas P. Bouchard, “Combination of Micronutrients for Bone (COMB) Study: Bone Density after Micronutrient Intervention,” Journal of Environmental and Public Health, vol. 2012, Article ID 354151, 10 pages, 2012.

3. Khan A, Khan S, Jan AA, et al. Health complication caused by protein deficiency. J Food Sci Nutr. 2017;1(1):1 -2. 

4. Cellular and molecular mechanisms of muscle atrophy
Paolo Bonaldo and Marco Sandri

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *