Henna Rouge de la Lush ✽ Recenzie produs

Pentru că vine iarna, pentru că totul în jur e tern și mohorât, am hotărât să îmi colorez puțin viața. Mi-am comandat henna de la Lush. Nu am încercat niciodată roșul intens, așa că, pentru siguranță, am comandat și varianta marron.

Acesta e unul dintre lucrurile care îmi plac la henna: dacă nu îmi convine culoarea, pot imediat să aplic un alt amestec, fără să îmi fie teamă că îmi distrug părul. Motivată de aceste achiziții, am decis să îți împărtășesc câteva dintre experiențele mele cu acest tip de henna.

Prezentare generală Lush Henna

Există patru nuanțe gata amestecate: Rouge, Noir, Marron, Brun. Nuanțele sunt obținute din amestecarea pudrei de henna cu pudra de indigo în proporții diferite. La fiecare amestec sunt adăugate și alte ingrediente pentru a intensifica culoarea (suc de lămâie, pudra de rozmarin, ulei din muguri de cuișoare, pudra de alge marine, cafea măcinată, pudra de urzică, etc.).

Partea frumoasă e că, la rândul tău, poți amesteca cele patru variante în multe proporții și combinații diverse pentru a obține nuanțe de păr unice. Henna folosită de Lush este de cea mai bună calitate și provine din Iran (Persian Henna).

Nu se prezintă sub formă de pudră, ci sub formă de blocuri solide pentru că este amestecată cu unt de cacao organic, ceea ce adaugă un beneficiu în plus în afară de culoare. Untul de cacao hrănește și protejează părul, împiedicând uscarea lui în timpul procesului de colorare.

Într-o tabletă sunt șase pătrate, care mie îmi ajung pentru trei colorări. Nu există un ghid pe site-ul Lush care să ne îndrume în această privința, așa că, rămâne ca fiecare dintre noi să aproximăm și să experimentăm până când reușim să găsim proporția ideală.

Mie îmi convine raportul cantitate/preț. O tabletă are o greutate de aproximativ 325 g și costă 52 de lei, ceea ce înseamnă 17.33 lei pentru o colorare în cazul meu. Dacă vreau doar să retușez rădăcinile, folosesc o tabletă, deci aproximativ 9 lei.

Utilizare

Instrucțiunile de pe site-ul Lush fac ca totul să pară floare la ureche: „se amestecă numai cu apă fierbinte pentru a obține o pastă ce trebuie aplicată pe par și ținută acolo între 2 – 8 ore”. În realitate lucrurile sunt mai complicate. Blocul de henna este solid, iar untul de cacao nu se topește în totalitate dacă e amestecat cu apă fierbinte.

Am încercat varianta lor însă am fost dezamăgită. Nu s-a topit integral și am fost nevoită să pun bolul la baie de aburi și să amestec continuu până când s-au topit toate cocoloașele de unt de cacao.

Concluzia mea e că blocul de henna trebuie mărunțit înainte de a-l amesteca cu apă fierbinte. Pentru asta am încercat o varianta alternativă: am folosit o răzătoare și pe soțul din dotare. Așa am obținut cel mai bun rezultat. Din păcate, deși răzătoarea îmi este tot timpul la dispoziție, dar soțul nu, am fost nevoită să iau în considerare și alte opțiuni.

Următorul pas a fost să tai bucăți mai mari din blocul de henna și să le mărunțesc folosind un robot de bucătărie. A părut o idee foarte bună, însă după câteva experimente de acest gen, robotul a început să cedeze.

Așa că acum, dacă nu pot apela la bunăvoința soțului, tai cât mai mărunt bucățile de henna, torn apă fierbinte peste, las să se topească untul de cacao și apoi amestec energic până când obțin o pastă de consistența unui iaurt.

Dacă mai găsesc cocoloașe, pun bolul la baie de aburi pentru câteva minute. Trebuie să fii atentă să nu faci amestecul prea moale, pentru că îți va curge de pe par. Pe lângă faptul că e o senzație neplăcută, pătează tot ce atinge. Încearcă să fii aproape de consistentă unei budinci.

Aplicarea pastei de henna pe păr

Căldura stimulează eliberarea pigmentului din henna. E bine să aplicăm amestecul cât timp acesta este cald, însă căldură trebuie să fie suportabilă. Verifică întotdeauna temperatura ca să eviți arsurile.

Pentru operațiunea efectivă înarmează-te cu mănuși de plastic, un prosop vechi cu care să îți acoperi umerii, un tricou vechi pe care să îl porți în timpul aplicării (n-ai vrea ca bluza preferată să fie mânjită cu pete de henna), și opțional, o pensulă pentru aplicat vopseaua de par.

Eu încep întotdeauna colorarea foarte meticulos, îmi fac cărări și folosesc pensula. După 5 minute iau pur și simplu pastă de henna din bol cu mâna și o aplic pe par. La sfârșit masez foarte bine părul ca să mă asigur că am acoperit toate zonele. Îmi răsucesc părul și îl strâng în vârful capului.

După ce curăț toate petele accidentale de pe față, gât și urechi (da, nu râde, uneori reușesc să îmi bag pastă de henna în urechi), îmi acopăr capul cu o cască de duș sau cu folie de plastic. Deasupra îmi pun o căciulă. Mda, știu că nu e o priveliște foarte plăcută, însă căciulă păstrează căldura la nivelul scalpului, iar această ajută la eliberarea pigmentului.

Pentru că poate fi o afacere cu adevărat murdară, asigură-te că ai curățat toate urmele din baie înainte de a te pune pe așteptat. În timp, vei căpăta dexteritate iar petele vor fi din ce în ce mai puține. Lush recomandă să facem un test de colorare pe o șuviță, însă recunosc că n-am făcut asta.

Perioada de așteptare pentru o colorare eficientă

Nu am răbdare să stau cu henna în cap în timpul zilei și niciodată n-am ținut-o în par mai puțin de 12 ore. Obișnuiesc să o aplic seară și să o clătesc a doua zi.

Dacă ai părul mai lung și/sau mai des, o să observi că e dificil să stai multe ore în poziție verticală cu henna în par din cauza greutății pastei. Dacă alegi varianta mea, nu uita să pui un prosop vechi pe pernă ca să eviți pătarea lenjeriei de pat.

Clătirea pastei de henna

Te avertizez că nu e deloc ușor să îndepărtezi henna de la Lush din păr. Untul de cacao care este atât de hrănitor devine în acesta etapă cel mai mare dușman al tău.

Clătește! Clătește! Clătește!

Clătește cu apă din abundență. Dacă amestecul conține cafea măcinată, distracția e dublă. Eu folosesc balsam fără silicon pentru a îndepărta orice tip de henna din par. Mi se pare că reziduurile alunecă mai bine cu balsam decât cu șampon. Durează câteva zile până când culoarea se fixează și se obține rezultatul final.

Concluzii

Henna de la Lush oferă un dublu beneficiu: o culoare naturală, bogată, cu reflexe subtile și un tratament intensiv.  Hrănește părul și îl face moale și strălucitor. Îmi place pentru că mă pot juca cu nuanțele, pentru că acoperă firele albe și pentru că părul meu se simte mai răsfățat că niciodată.

E un proces îndelungat și poate părea complicat, însă merită efortul. Henna de la Lush poate fi o alternativă pentru o colorare fără chimicale iritante, mai ales pentru cele care sunt la început de drum și se tem să încerce propriile amestecuri de henna și indigo. E varianta instant la colorarea clasică cu henna.

Editare ulterioară:

Din păcate site-ul Lush din România s-a închis de câțiva ani. O mai poți comanda din Marea Britanie, dacă vrei. Livrează și în România. Eu folosesc în continuare henna însă am o altă sursă și o altă tehnică de aplicare. Despre noile mele aventuri în lumea colorării părului cu henna voi scrie un articol separat.

Citește mai mult:

Explorează mai departe: