Pieptenele – Cel mai bun prieten sau cel mai mare dușman al părului

Îl folosești zilnic, însă, de multe ori, nu îi acorzi importanța cuvenită. Până la urmă … e doar un pieptene. Nu e chiar așa. Un păr frumos și sănătos nu se întreține doar cu șampon, balsam și măști. E important să ai la dispoziție accesoriile și cunoștințele necesare pentru a obține cele mai bune rezultate. Pieptenele ideal te scutește de multe dureri de cap, la propriu.

Un pieptene bun este perfect pentru descurcarea părului și, de aceea, este de preferat în locul periei clasice. E un accesoriu pe care îl poți folosi pe părul umed fără să riști să îl smulgi sau să îl distrugi.

Pieptenele – atribuții principale

  • Separă și descurcă firele de păr eliminând praful și impuritățile.
  • Masează scalpul, crește circulația sanguină și stimulează producția de sebum fără a o exacerba.
  • Distribuie balsamul, masca sau produsele de styling pe toată lungimea firului de par.
  • Ajută la realizarea coafurii preferate.

Materiale din care poate fi confecționat pieptenele

Există foarte multe materiale din care se fabrică piepteni. Printre cele mai cunoscute sunt: lemnul, plasticul, osul și metalul.

  • Pieptenii din plastic sunt ieftini și ușori, însă plasticul, în contact cu părul uscat, produce electricitate statică, ducând în timp la distrugerea părului. Dacă alegi un pieptene de plastic, folosește-l pe părul umed.
  • Pieptenele din lemn generează și el electricitate statică însă nu ca și plasticul. Cu cât densitatea lemnului este mai mare, cu atât mai puțină electricitate statică produce.
  • Pieptenele din os nu generează electricitate statică aproape deloc. Conform preceptelor medicinei tradiționale chinezești, este mai sănătos să folosești zilnic un pieptene de os.
  • Pieptenele din metal nu produce electricitate statică. Este însă greu și are un preț mai ridicat. Din aceste motive foarte mulți producători evita să folosească acest material.

Alegerea pieptenelui perfect pentru ține

pieptenele

Indiferent din ce material e confecționat, atunci când alegi un pieptene ține cont și de următoarele aspecte:

  1. Pieptenele trebuie să fie solid și durabil, fără muchii ascuțite, fără asperități și fără așchii. Finisajul trebuie să fie impecabil și toate suprafețele fine.
  2. Un pieptene de calitate trebuie să pieptene părul cu ușurință. Unele materiale sunt prea rigide. Alege un material flexibil și vei observa diferența. Mare atenție să nu treci în cealaltă extremă: un piepten prea flexibil este o pacoste.
  3. Evită materialele care creează electricitate statică.
  4. Înainte de a cumpăra un pieptene, încearcă-l pe palmă. Dacă dinții sunt prea ascuțiți, renunță la el. Dinții ascuțiți zgârie scalpul, provocând răni și iritații. Alege un pieptene cu dinți rotunjiți.
  5. Dacă ai un păr foarte des, sau pentru a descâlci părul umed alege un piepten cu dinți rari.
  6. Păstrează pieptenii curați.

Cum se curată pieptenii din lemn

Pieptenele din lemn este una dintre cele mai delicate accesorii pentru îngrijirea părului, însă necesită o îngrijire specială. Nimeni nu își dorește un pieptene putrezit sau uscat și crăpat. Dacă ai grijă de el, te ține o viață.

Fiecare pieptene realizat manual e o opera de artă, iar lemnul protejează și îngrijește părul. Absoarbe sebumul și îl distribuie pe toată lungimea firului de par în timpul pieptănarii.

Curățarea pieptenului din lemn are două scopuri:

  • Îndepărtează impuritățile
  • Tratează lemnul

Curățarea cu ulei: Pentru că lemnul nu reacționează foarte bine la contactul cu apa. Se poate umfla și crapa dacă este ținut mult timp în apă. De aceea evită să îl speli des. Cea mai bună alegere pentru curățare este folosirea unui ulei.

Majoritatea uleiurilor naturale cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline funcționează la fel de bine pentru curățarea și protejarea lemnului. În plus, aceste uleiuri sunt benefice și pentru păr și scalp.

Cel mai simplu e să aplici puțin ulei pe o cârpă din bumbac și să cureți cu grijă întreaga suprafață a pieptenului. Fă asta o dată pe lună și nu vei avea probleme cu el.

Lemnul absoarbe uleiul și devine impermeabil. După câteva curățări cu ulei, îl poți spăla și cu apă. Nu uita să mai aplici din când în când un strat proaspăt de ulei pentru întreținere.


Curățarea cu apă: Bineînțeles că sunt oameni care nu se vor obosi niciodată să curețe cu ulei fiecare dinte al unui pieptene și vor alege să îl spele.

Cum poți curăța mai bine un pieptene altfel decât folosindu-l în timp ce faci duș? Dacă alegi să faci asta, usucă-l cu un prosop după ce îl speli. E foarte important să îndepărtezi toată apa de pe suprafața pieptenului. Lasă-l într-o zonă în care circulă bine aerul. 

Dacă îl speli separat, nu îl scufunda în apă. Clătește-l sub jetul de apă de la robinet și folosește o periuță de dinți moale și un detergent blând pentru a-l curăța. La final, șterge-l cu un prosop și lasă-l să se usuce bine.

Îți spun din experiență că nu e ușor să găsești pieptenele ideal. După lungi căutări și multe experimente ratate, eu l-am găsit pe cel potrivit pentru mine: Detangling comb de la The Body Shop.

Îl folosesc de mai bine de un an și sunt la fel de încântată de el că în prima zi. Este ușor și compact. Descurcă părul fără probleme și îl folosesc atât pe părul uscat cât și pe cel umed.

P.S. The Body Shop nu mă plătește să scriu despre pieptenele lor. De fapt, nu mă plătește nimeni pentru nimic. Sunt, așa cum îmi place mie să spun, un om … liber. Alții ar spune sărac, dar cine se mai încurcă în convenții sociale?

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

2 comentarii

  1. Pentru parul care se electrizeaza, cel mai potrivit este pieptenele de lemn (stiu din experienta proprie).

  2. Exact pieptenele acesta l-am cumparat si eu,afland recomandarile tale. Sunt foarte interesante toate sfaturile despre par si nu sunt chiar comune. Postarile despre henna sunt f utile si ele:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *