The Curly Girl Method – Îngrijirea părului creț

Dacă ai părul creț, uscat, rebel și de necontrolat, dacă crezi că nu există nici o soluție, dacă ești dispusă să încerci ceva nou, citește mai departe. Metoda spălării părului cu balsam se numește  „Curly Girl” și se bazează pe o carte publicată de Lorraine Massey. Ea prezintă o soluție pentru îngrijirea părului creț.

Asemeni tuturor ritualurilor de îngrijire, rezultatele variază de la persoană la persoană, dar poate e ceea ce va funcționa pentru ține. Spune adio firelor rebele, aspectului electrizat, vârfurilor despicate și părului uscat. Scoate-ți buclele naturale în evidență și mândrește-te cu ele.

Principiul care stă la baza acestei metode este unul simplu: surfactantii din șampon usucă excesiv părul. Părul creț e mai sensibil și are nevoie de hidratare continuă pentru a menține forma buclelor și de uleiurile naturale produse de scalp pentru protecție. Dacă elimini șamponul, elimini această problemă.

Curăță părul în profunzime

Ingrijire naturala par

Înainte de a începe, trebuie să te asiguri că părul este curățat în profunzime. Există șampoane speciale care fac asta (clarifying shampoo) sau poți apela la universalul bicarbonat de sodiu.

Amestecă 1-2 lingurițe de bicarbonat cu un șampon normal, aplică pe scalp și păr, masează bine, lasă să acționeze câteva minute și apoi clătește. La ultima clătire adaugă o lingură de oțet în apă. Acum părul tău este pregătit pentru noul regim de întreținere.

Citește mai mult despre curățarea în profunzime a părului în articolul: Nu îți arunca șamponul preferat.

Înlocuiește peria cu un pieptene cu dinți rari

pieptenele

Peria clasică este dușmanul buclelor, indiferent dacă o folosești pe părul uscat sau pe părul ud. Oricum, nu se recomandă pieptănarea părului creț atunci când e uscat. Nu vei face decât să îl electrizezi. În aceste condiții, e normal să alegi un pieptene, sau și mai bine, să înveți să îți folosești degetele și să descurci părul doar când este ud și acoperit de balsam.

Pentru pieptănarea și coafarea părului creț există perii speciale care se pot folosi pe părul umed. Încearcă periile marca Wet Brush sau Denman.

Renunță la șampon

Majoritatea conțin surfactanți duri care sunt extrem de nocivi pentru părul creț pentru că îl usucă excesiv. Ne-am obișnuit să apreciem șampoanele după câtă spumă fac. Acesta e un criteriu cu care ne-au bombardat campaniile de marketing ale marilor producători de șampoane. În cazul părului creț, multă spumă înseamnă zero hidratare, zero protecție, iar rezultatul este un păr rebel și imposibil de aranjat.

Spală-ți scalpul cu balsam

Începe prin a uda părul la duș. Aplică balsam pe pielea capului și masează energic cu ajutorul vârfurilor degetelor. Acest masaj ajută la eliminarea impurităților și la curățarea eficientă, dar blândă a scalpului. Clătește foarte bine scalpul, masând în continuare.

Aplică balsam pe toată lungimea părului și descurcă-l cu grijă. Folosește-ți degetele sau un pieptene cu dinți rari. Începe întotdeauna de jos în sus și descâlcește șuviță cu șuviță. Vei observa că e mult mai ușor să faci asta dacă părul e acoperit de balsam.

Folosește un balsam care nu conține silicon

Siliconul se depune pe firul de par și îl sufocă, iar fără surfactanți nu poate fi îndepărtat. Evită balsamurile care conțin ingrediente a căror terminație este – cone, -conol, -xane cu excepția celor care au în față numelui literele PEG. Asta înseamnă că ingredientul respectiv e solubil în apă.

Nu e ușor să găsești balsamuri fără silicon în România, dar nu e imposibil. Clătește la final cu apă rece pentru un plus de strălucire și mai puține fire rebele.

Aplică produsele de styling

Fă asta în timp ce părul e foarte ud dacă părul tău e creț, sau așteaptă câteva minute dacă părul tău este doar ondulat. Aplică produsul de styling în palme, freacă-le pentru a-l emulsiona și aplică cu ajutorul degetelor, secțiune cu secțiune.

Folosește întâi o cremă pentru definirea buclelor sau un balsam foarte hidratant. Nu e nevoie să folosești un balsam leave-în. Balsamul pe care l-ai folosit pentru spălat e foarte bun și pentru styling.

După aplicarea cremei sau a balsamului, continuă cu aplicarea unui gel de păr pentru o mai bună definire a buclelor și pentru susținerea lor. Alege un gel puternic pe bază de apă. Cele pe baza de alcool, usucă părul. Modelează buclele cu ajutorul mâinilor. Cuprinde șuvițele în palmă și strânge ușor cu o mișcare de jos în sus sau rulează fiecare șuviță pe deget.

Folosește un tricou vechi sau un prosop din microfibră pentru a îndepărta excesul de apă și de produse de styling. Că să obții volum la rădăcină folosește agrafe care să ridice părul. Poți scădea timpul de uscare a părului prin aplicarea unui turban.

Întinde un tricou de bumbac sau un prosop din microfibră pe o suprafață plată, apleacă-te și așează capul în mijlocul lui. Pliază partea din spate peste cap și apoi rulează capetele. Leagă-le la ceafă. După 15-30 de minute, îndepărtează turbanul. Acesată etapă funcționează cel mai bine pentru păr mai lung. Dacă ai părul scurt, îți va turti buclele.

Usucă părul cu grijă

Uscarea naturală la aer este cea mai bună metodă pentru părul creț. Dacă nu ai încotro și trebuie să apelezi la uscător, alege unul cu difuzor și folosește treptele cele mai joase de căldură. Nu îl usca complet ci doar maxim 80%. Nu atinge părul cu mâinile în timp ce îl usuci pentru a nu strica buclele.

Nu uită să aplici un produs de protecție termică atunci când folosești uscătorul de par. Aceasta este metoda spălării părului creț cu balsam. Am ales să prezint niște linii generale. Tu poți experimenta și o poți modifică în funcție de nevoile tale. Trebuie să găsești ceea ce ți se potrivește.

De exemplu, poți alterna spălarea cu balsam, cu spălarea cu un șampon delicat. Poți folosi același balsam pentru spălat și pentru aranjat sau poți alege mărci diferite. Poți înlocui gelul cu spumă de par.

Posibilitățile sunt nesfârșite. Important este să înțelegi principiile de bază. După aceea te poți juca după bunul plac.

Pentru că această tehnică este destul de dificil de explicat, merită să cauți pe YouTube tutoriale pentru a o înțelege mai bine.

Dacă vrei să încerci această metodă, trebuie să înțelegi că e un proiect pe termen lung. Durează între 4 și 6 săptămâni pentru ca părul să se adapteze. Fii consecvență și vei observa rezultatele.

Fii mândră de buclele tale!

Citește mai mult:

Explorează mai departe: