Curățarea tenului cu uleiuri (Oil Cleansing Method)

Un ten curat, sănătos și strălucitor e visul oricărei femei. Curățarea tenului cu uleiuri e o metodă simplă și eficientă de demachiere și curățare în profunzime a tenului. Produsele convenționale de curățare pot distruge echilibrul natural al pielii pentru că elimină uleiurile care o protejează. Pielea încearcă să suplinească lipsa acestora prin producerea a și mai mult sebum.

Rezultatul e un cerc vicios în care suntem prinse. Cu cât încercăm să curățăm pielea mai mult, cu atât este mai uleioasă și mai predispusă la apariția acneei și a altor probleme dermatologice.

Un alt dușman al pielii este parfumul sintetic  pe care îl conțin majoritatea produselor cosmetice de pe rafturile magazinelor. Este compus din elemente chimice care nu au niciun rol cosmetic și care pot irita tenul.

De ce funcționează?

curățarea tenului cu uleiuri

Filozofia din spatele curățării cu ulei a tenului (OCM=Oil Cleansing Method) e simplă: uleiul dizolvă uleiul. Tenul are un sistem natural de lubrifiere. Acneea, chisturile și punctele negre pot fi cauzate de mai mulți factori: hormoni, bacterii, celule moarte.

Pielea produce ulei pentru că are nevoie de el pentru a se proteja, a se vindeca și pentru a-și îndeplini cu succes funcția de barieră protectoare.

O piele sănătoasă și echilibrată e o piele frumoasă, curată și strălucitoare. Conceptul de bază al acestei metode de îngrijire a pielii este acela că uleiul folosit pentru masarea pielii dizolvă uleiul amestecat cu impurități care aderă la pori. Aburul permite îndepărtarea eficienta a uleiului.

Îndepărtează cu succes machiajul, crema de protecție solară, praful și impuritățile acumulate pe parcursul zilei.

Ingrediente

1. Primul și cel mai important este uleiul de ricin. Este ușor de procurat și foarte ieftin. Uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatoare și în același timp vindecă și curăță. Din aceste motive el este uleiul de bază în această rețetă. Datorită faptului că uleiul de ricin este dens, el trebuie diluat cu un alt ulei cu o consistență mai ușoară.

2. Pentru al doilea ulei avem multe opțiuni: ulei de măsline virginulei de avocadoulei de migdale dulciulei de sâmburi de struguri, etc.

Eu folosesc ulei de măsline și voi prezenta metoda utilizând rețeta mea. Ține minte: în locul uleiului de măsline poți folosi orice alt ulei preferi. Alege un ulei natural, presat la rece, deoarece acest tip de ulei este bogat în nutrienți, vitamine și acizi grași care lipsesc din uleiurile minerale sau rafinate.

Amestecul de uleiuri pentru diferite tipuri de ten

Pentru a putea realiza un amestec optim este necesar să îți cunoști tipul de ten. Persoanele cu un ten uscat vor folosi mai puțin ulei de ricin, în timp ce un ten gras necesită o cantitate mai mare. Găsirea concentrației optime e un proces care poate presupune mai multe încercări. Cu răbdare, fiecare va descoperi propria rețetă.

Câteva sugestii pentru amestecul de uleiuri:

 • Ten gras: 30% ulei de ricin și 70% ulei de măsline.
 • Ten normal: 20% ulei de ricin și 80% ulei de măsline.
 • Ten uscat: 10% ulei de ricin și 90% ulei de măsline.

Aceste procente pot varia în funcție de particularitățile fiecărui tip de piele. Poate fi distractiv să te joci cu propriile produse cosmetice și să îți creezi un ulei perfect pentru tenul tău.

Metoda curățării tenului utilizând amestecul de uleiuri

curățarea tenului cu uleiuri

Cel mai bun timp pentru aplicarea acestei metode e seara înainte de culcare. În acest fel, dimineața nu mai e nevoie de o curățare profundă a tenului ci doar de o simplă reîmprospătare cu apă.

 • Nu vrem să exagerăm în curățarea tenului deoarece ne putem trezi cu iritații și o producție exagerată de sebum. Scopul acestei metode este de a curăța profund în timp ce se echilibrează procesul natural de producere a uleiului propriu pielii.
 • Ai nevoie de un prosop moale, amestecul de uleiuri și apă fierbinte. Toarnă o cantitate generoasă de ulei în palmă, freacă ușor palmele pentru a încălzi uleiul și aplică-l apoi pe întreaga față.
 • Începe să masezi. Va elimina machiajul, murdăria, praful și alte impurități. Nu vei mai avea nevoie de demachiant. Prin această metodă se elimina și machiajul rezistent la apă.
 • Utilizează mișcări lente, circulare și ferme. Insistă în zonele cu probleme. Masajul nu e doar eficient ci și relaxant. Scopul este să permiți uleiului să pătrundă adânc în pori pentru ca punctele negre să fie dizolvate.
 • În timp ce faci masajul, relaxează-te. Vei elimina și stresul, nu doar impuritățile de pe față.
 • Când ești convinsă că porii sunt saturați, înmoaie prosopul în apă fierbinte. Apa trebuie să aibă o temperatură care să permită deschiderea porilor și să curețe uleiul. Aburul va ajută la eliminarea eficientă a acestuia.
 • Aplică prosopul fierbinte pe față și așteaptă până se răcește. Șterge fața cu grijă și atenție. Clătește prosopul, înmoaie-l din nou în apă fierbinte și repetă operațiunea de două, trei ori. Încearcă să reziști tentației de a freca. Vei observă că nu e necesar. Impuritățile, celulele moarte și bacteriile sunt eliminate delicat și eficient.
 • Nu te teme că uleiul va rămâne pe față. Prosopul fierbinte îl va elimina.
 • La final clătește tenul cu apă rece.
 • Dacă simți că pielea este puțin uscată după efectuarea întregii proceduri, ia o picătură din amestecul de uleiuri în mâna umedă, freacă ușor palmele și aplică-l cu grijă pe pielea umedă. Masează delicat. Pielea ar trebui să strălucească.
 • În cazul în care ritualul tău de îngrijire este compus și din activi cosmetici și seruri, după curățarea cu uleiuri spală-te cu un gel de curățare blând. Aplică apoi celelalte produse cosmetice.
 • Un truc bonus pentru a scăpa de punctele negre: folosește un ser cu acid salicilic dimineața în ziua curățării cu uleiuri. Seara, folosește această metodă, însă masează timp de 15 minute. Acidul salicilic pătrunde adânc în pori și dislocă impuritățile. Uleiul le va elimina mai ușor. 

Această metodă de curățare profundă trebuie urmată regulat însă nu foarte frecvent pentru a evita uscarea tenului. Începe cu o dată pe săptămână. Nu te descuraja dacă nu reușești din prima încercare să rezolvi toate problemele tenului. O piele perfectă nu se obține peste noapte. Ai răbdare câteva zile pentru a-i permite să se adapteze la noul regim.

Cu perseverență, vei descoperi ca și mine că această metodă e pe cât de simplă, pe atât de eficientă.

Vei economisi bani, timp și energie pentru că nu vei mai arunca banii degeaba pe produse cosmetice scumpe și ineficiente și nu vei mai finanța campanii publicitare. În plus, masajul relaxează mușchii feței, ajută la drenajul limfatic și îți îmbunătățește starea de spirit.

Această metodă este foarte veche. Eu am folosit-o timp de mulți ani. Recent, noile trenduri în cosmetică recomandă uleiurile demachiante ca prim pas în curățarea tenului, urmate de un gel sau cremă de curățare. Marile companii s-au conformat, iar acum piața este plină de uleiuri și balsamuri demachiante. Dintr-o dată, o mulțime de persoane influente recomandă curățarea cu ulei de care râdeau în urmă cu câțiva ani. 

Citește mai mult:

Explorează mai departe: