Uleiul de jojoba este impropriu denumit ulei. Compoziția sa chimică diferă de cea a uleiurilor naturale extrase din alte semințe de plante pentru că este mai mult o ceară decât un ulei. Se extrage din semințele plantei cu aceeași denumire, plantă care este specifică sudului Statelor Unite și nordului Mexicului.
În comparație cu alte uleiuri extrase din semințe, uleiul de jojoba este asemănător sebumului uman, atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere al compoziției chimice. Astfel, el poate fi un substitut pentru sebumul uman, având proprietăți similare cu acesta.
Uleiul de jojoba este nu este toxic, este non-comedogenic și nu provoacă reacții alergice. Nu blochează porii, nu produce iritații și poate fi folosit în siguranță pe pielea sensibilă din jurul ochilor. În plus, nu lasă o senzație uleioasă pe piele după utilizare.
Conține mai multe tipuri de tocoferoli, forme naturale ale vitaminei E, un puternic antioxidant liposolubil. Protejează pielea de efectele devastatoare ale radicalilor liberi.
Majoritatea bacteriilor, inclusiv Staphylococcus aureus și ciuperca Candida albicans nu se pot reproduce și, ca urmare, mor când ajung în contact cu uleiul de jojoba.
Beneficiile uleiului de jojoba
Tratează acneea și complicațiile provocate de aceasta
Deoarece compoziția lui este similară cu cea a sebumului, uleiul de jojoba „păcălește” pielea că a produs deja destul sebum. În acest fel, producția de de sebum scade și se echilibrează, având ca rezultat un ten mai curat. În timp, tenul nu va mai fi atât de gras, dar în schimb va fi hidratat și protejat, iar porii nu se vor mai astupa.
Un alt motiv pentru care este atât de eficient în lupta împotriva acneei, este acela că, având proprietăți antibacteriene, omoară bacteriile și ciupercile responsabile de inflamațiile asociate cu acneea. Uleiul de jojoba pătrunde adânc în piele și curăță porii, calmează iritatiile și roșeața.
Este noncomedogenic
Curăță delicat tenul pentru a elimina impuritățile și pentru a permite o absorbție optimă a uleiului de jojoba. Usucă fața cu un prosop curat și aplică imediat uleiul de jojoba. Evită să freci pentru a nu agrava și inflama zonele afectate de acnee. Masează cu grijă până când simți că uleiul a intrat în piele.
Pentru a obține rezultate optime, utilizează-l zilnic. Vei fi uimită de rezultat. E nevoie de timp pentru a curăța tenul. Nu te speria dacă în primele zile vei observa că impuritățile din piele sunt aduse la suprafață. Tenul se va vindeca și va fi mai sănătos și frumos ca niciodată.
Tratează părul și scalpul
Indiferent dacă îți cade părul, dacă părul e gras sau degradat, uleiul de jojoba ajută la rezolvarea acestor probleme. Scalpul necesită același grad de hidratare ca și tenul. Uleiul de jojoba hidratează pielea scalpului în profunzime.
Pentru că nu se evaporă la fel ca și produsele hidratante pe baza de apă, ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare și în același timp echilibrează nivelul pH-ului la nivelul scalpului. Întărește foliculul și astfel ajută la creșterea unui păr puternic și sănătos. Fiind un produs natural, poate fi utilizat zilnic fără teamă de iritații sau alte efecte adverse.
Scalpul uleios este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni. Multe produse promit să remedieze această situație și ajung să usuce excesiv scalpul și părul. Uleiul de jojoba controlează producția de sebum a scalpului, îi reface echilibrul și stimulează micro-circulația sangvină la nivelul scalpului. Astfel, părul crește frumos și sănătos.
Căderea părului este cauzată de cele mai multe ori de obturarea foliculilor. Creșterea părului poate fi deasemenea încetinită din cauza sebumului care astupă porii. Uleiul de jojoba dizolvă sebumul și elimină blocajul, permițând părului să crească și oprind căderea lui excesivă. Tratează psoriazisul și dermatita seboreică datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.
Înainte de spălarea părului, încăzește uleiul de jojoba și aplică-l pe scalp. Sunt suficiente câteva picături. Masează ușor și apoi lasă-l să acționeze cam 30 de minute. Spală părul normal. Dacă după spălare îți simți părul uscat și tern, folosește două sau trei picături de ulei pentru a-l face să lucească.
Poți amestecă uleiul de jojoba cu șamponul sau balsamul preferat. Vei observă imediat diferența. Înainte de a înota aplică câteva picături de ulei de jojoba pe toată lungimea părului. Piaptănă-l pentru a obține o distribuire uniformă. Părul va fi protejat și nu va absorbi clorul din piscină sau sarea din apă de mare.
Este un excelent ulei pentru masaj
Nu toate uleiurile sunt ideale pentru masaj. Unele lasă o senzație uleioasă, altele produc iritățîi. Sunt și uleiuri care oxidează rapid și care rancezesc în câteva ore, lăsând pe piele un miros nu tocmai plăcut. Uleiul de jojoba nu face parte din aceste categorii. Este uleiul perfect pentru masaj.
Are o rată ideală de absobtie la nivelul pielii. Nu se absoarbe nici prea repede, nici prea lent. De aceea, când se utilizează uleiul de jojoba la masaj nu e nevoie de aplicări repetate. Proprietățile sale calmante lasă pielea proaspătă și învigorată. Este un ulei ușor și nu este deloc gras.
Vitaminele și mineralele hrănesc pielea și o fac mai rezistență la infecții. Uleiul de jojoba conține și acid oleic, un compus ce ajută la regenerarea pielii. Pentru că nu se alterează repede, poate fi utilizat un timp îndelungat fără teamă că va rancezi. Fiind un ulei hipoalergenic, nu va declanșa niciun fel de reacțîi alergice ceea ce îl recomada că fiind produsul ideal de masaj pentru cei care sunt predispuși la alergii.
Relaxare naturală
Din ce în ce mai mulți oameni caută metode simple și eficiente de a se relaxa. Stresul generează o mare varietate de boli. De aceea, este esențial să reușim să ne relaxăm. Unii recurg la meditație, unii la hipnoză iar alții preferă să asculte muzică.
Uleiul de jojoba poate fi utilizat în diverse metode de relaxare. O baie fierbinte este o modalitate excelență de a uită de stresul cotidian. Adaugă câteva picături de ulei de jojoba în apă și savurează clipele de odihnă și liniște.
Apă fierbinte relaxează mușchii, în timp ce uleiul de jojoba pătrunde în piele, creând o senzație de răcorire. Pentru a permite pielii să absoarbă uleiul de jojoba se recomandă să petreci cel puțîn 20 de minute relaxandu-te în acest mod.
Meditația a devenit o modalitate de relaxare din ce în ce mai populară în ultimii ani. Masează câteva picături de ulei de jojoba la tâmple. Închide ochii și relaxează-te. După 5 minute efectul ar trebui să fie unul de calmare.
Această practică ajută la atingerea stării de meditație prin crearea unei stări de confort fizic și psihic.
Tratează dermatită seboreică la nou născuți
Această afecțiune este foarte răspândită în rândul nou născuților. Printre simptome se numără un scalp uscat și ușor iritat. Produsele care sunt folosite în mod convențional pot duce le agravarea stării și la apariția de noi iritățîi. Cea mai bună alternativă naturală este uleiul de jojoba.
Este deosebit de eficient, nu cauzează reacțîi alergice, acționează blând, dizolvă crustele făcându-le mai ușor de îndepărtat. Hidratează scalpul în profunzime și îl protejează de apariția unor irității ulterioare. În doar o săptămâna de tratament problema ar trebui să dispară.
Folosește câteva picături de ulei de jojoba. Aplică-le pe scalpul bebelușului. Masează delicat zonele afectate timp de 5 minute, asigurându-te că uleiul este absorbit. Lasă-l să acționeze două ore, apoi, folosind o perie moale și mișcări circulare, periază cu grijă scalpul.
Nu forță desprinderea crustelor. Piaptănă cu grijă și răbdare maximă părul, pentru eliminarea scuamelor desprinse de pe scalp. Spală părul bebelușului utilizând un șampon blând.
Alte beneficii
Dacă obișnuiești să utilizezi aparatul de ras pentru a îndepărta părul nedorit, aplicarea câtorva picături de ulei de jojoba pe piele înainte de epilare, permite alunecarea aparatului și împiedică apariția iritățiilor. Uleiul poate fi aplicat și după epilare, deoarece calmează pielea și nu permite bacteriilor să infecteze porii.
Uleiul de jojoba este un excelent hidratant pentru corp. Masează uleiul pe întreagă suprafață a pielii după dus sau baie pentru rezultate optime.
Datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice, uleiul de jojoba poate fi aplicat pe tăieturi sau vânătăi. Calmează roșeața și ajută pielea să se vindece mai repede.
Este un tratament eficient împotriva cuticulelor uscate.
Uleiul de jojoba este un foarte bun balsam de buze. Asigura o hidratare de durata, lăsând buzele moi și fragede. Aplică câteva picături cu ajutorul degetului și masează ușor. Oferă o strălucire naturală, iar buzele vor arată sănătos.
În plus, dacă se întâmplă să îți între în gură, nu trebuie să te temi de chimicalele pe care le conține, așa cum se întâmplă cu un balsam de buze convențional.
Pentru că nu blochează porii și nu provoacă reacțîi alergice, uleiul de jojoba este și un bun demachiant. Nu irită pielea sensibilă din zona ochilor. Îndepărtează cu ușurință toate tipurile de produse de machiaj și în același timp hidratează și hrănește pielea.