Sănătate și frumusețe – Uleiul esențial de tea tree

Uleiul esențial de tea tree se extrage prin distilare din frunzele și ramurile plantei australiene Melaleuca Alternifolia. Se utilizează atât în vindecarea unor boli, cât și în tratarea unor probleme cosmetice.

Este un antiseptic eficient, are proprietăți antibacteriene, antimicotice și antiparazitare. Poate fi folosit și de către persoane cu pielea mai sensibilă deoarece nu este toxic și nu produce iritații.

Cu toate acestea, uleiul esențial de tea tree se diluează, de obicei în proporție de 3-5%. Cel mai bine e să faci un test de sensibilitate de fiecare dată când introduci o substanță nouă în rutina ta de îngrijire.

Când spui ulei esențial gândul îți fuge imediat la un miros plăcut, care te învăluie și te relaxează.

Nu e cazul. Uleiul esențial de tea tree are un miros ciudat care nu mă atrage absolut deloc. Cu toate acestea, de mulți ani, ocupă un loc de cinste pe raftul din baia mea. Este atât de eficient și versatil încât merită să ii suport mirosul.

Întrebuințări ale uleiului esențial de Tea Tree

sticlă ulei esențial de tea tree

Tratează acneea

Aplică de două ori pe zi câteva picături de ulei esențial de tea tree pe zonele afectate sau amestecă 60 de picături cu loțiunea ta de curățare preferată. Dacă simți că îți iese un coș pe față, masează cu grijă o picătură de ulei esențial de tea tree pe zona respectivă. Vei vedea că inflamația dispare după două – trei aplicări.

Epilare

Dacă te epilezi folosind lama de ras, aplică două, trei picături de ulei esențial de tea tree pe lamă înainte de epilare. În acest fel vei evita infecțiile și iritațiile pielii. După epilare (indiferent de metodă) folosește un amestec de gel de aloe vera și câteva picături de ulei esențial de tea tree pentru a calma pielea.

Curăță mătreața

Adaugă câteva picături de ulei esențial de tea tree în șamponul tău preferat și spală-te normal. Lasă șamponul să acționeze pe scalp câteva minute înainte de clătire.

Masajul scalpului

Dacă vrei să scapi de mătreață, păr uscat, gras sau de mâncărimea scalpului, masează-l folosind câteva picături de ulei esențial de tea tree nediluat. Lasă-l să acționeze minim 30 de minute și apoi spală-te normal.

Piele uscată

Amestecă 8-10 picături de ulei esențial de tea tree cu ulei de migdale sau ulei de sâmburi de morcov și masează pielea.

plantă tea tree

Calmează pielea arsă de soare

Fă un amestec de câteva picături de ulei esențial de tea tree, cu vitamina E (ulei) și ulei natural de avocado sau migdale dulci. Aplică de câte ori e nevoie în zonele afectate.

Dacă folosești această metodă la scurt timp după apariția arsurilor solare, cresc șansele ca pielea să nu facă bășici și să se cojească.

Vindecă veziculele cauzate de herpesul bucal

Amestecă două, trei picături de ulei esențial de tea tree cu vitamina E (ulei) și aplică pe buze în zona afectată de două ori pe zi. Ai grijă să nu lingi buzele.

Curăță aerul

Uleiul esențial de tea tree împiedică răspândirea bacteriilor și virusurilor care se transmit pe calea aerului. Vaporizează 8-10 picături de ulei esențial de tea tree în încăpere folosind o lampă pentru aromaterapie.

O alta variantă este să diluezi 20 de picături de ulei esențial de tea tree într-un amestec de 200 ml de apă și câteva picături de săpun lichid sau alcool și să pulverizezi amestecul în aer folosind o sticla cu pulverizator.

Prin aceste două metode te asiguri că aerul pe care îl respiri este dezinfectat mai ales în timpul epidemiilor.

Ajută respirația

Uleiul esențial de tea tree amestecat cu uleiuri esențiale de mentă și eucalipt ajută la deschiderea și relaxarea căilor respiratorii în timpul gripei, a răcelii, a guturaiului sau în cazul infecțiilor respiratorii.

Amestecă câteva picături de ulei esențial de tea tree cu apă fierbinte într-un bol și inhalează aburii (nu uita să îți acoperi capul cu un prosop).

Calmează astmul

Aplică 2-3 picături de ulei esențial de tea tree pe o cârpă curată, înmuiată în apă fierbinte și respiră prin ea timp de câteva minute. Repetă zilnic pentru rezultate optime.

Calmează picioarele obosite

Amestecă 3-5 picături de ulei esențial de tea tree într-un lighean cu apă călduță și înmoaie-ți picioarele timp de 15-20 de minute. Pentru a obține rezultate maxime, aplică ulterior o cremă sau o loțiune care conține extract de tea tree.

Vindecă micozele unghiilor

Aplică zilnic ulei esențial de tea tree pe unghie și în zonele învecinate timp de câteva săptămâni.

plantă tea tree

Artrita

Pentru a calma durerile articulațiilor diluează câteva picături de ulei esențial de tea tree în uleiul tău natural preferat și masează zonele cu probleme de două – trei ori pe zi.

Ajută la împrospătarea respirației

Dacă ai o respirație urât mirositoare, prepară-ți o apă de gură folosind ulei esențial de tea tree. Diluează 3-5 picături într-o linguriță de coniac sau vodcă. Toarnă amestecul într-un pahar cu apă, amestecă bine și clătește apoi gura timp de minim 3 minute. Ai grijă să nu înghiți amestecul.

Dezinfectează eficient baia și bucătăria

Fă-ți propriul spray antibacterian pentru bucătărie sau baie adăugând 60 de picături de ulei esențial de tea tree într-un amestec de 500 ml de apă cu câteva picături de detergent de vase.

Folosește amestecul pentru a dezinfecta suprafețele acoperite cu gresie, faianță, sticlă. Agită-l bine înainte de fiecare utilizare. Nu pulveriza pe suprafețe din lemn deoarece acestea se pot decolora.

Dezinfectează zgârieturile, tăieturile și rănile superficiale

Curăță bine zona și aplică câteva picături de ulei esențial de tea tree nediluat.

Mușcături de insecte

Aplică o picătură de ulei esențial de tea tree pe zona inflamată pentru a o dezinfecta și pentru a calma pielea. Repetă aplicarea la fiecare două ore pentru a reduce mâncărimea și inflamația.

Vindecă laringita

Fă gargară de 3 ori pe zi cu apă in care ai amestecat 3-5 picături de ulei esențial de tea tree și o linguriță de alcool alimentar. Ai grijă să nu înghiți amestecul.

Dezinfectează periuța de dinți

Aplică câteva picături de ulei esențial de tea tree pe periuța de dinți de două ori pe săptămână. În acest fel, te asiguri că elimini bacteriile.

Cum folosesc eu uleiul esențial de Tea Tree?

ulei esențial tea tree

Câteva picături de ulei esențial de tea tree se regăsesc în uleiul pe care îl folosesc pentru Curățarea tenului cu uleiuri (Oil Cleansing Method), în rețeta de amestec de uleiuri pentru masajul scalpului și în pasta de dinți naturală.

Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile în care poate fi utilizat uleiul esențial de tea tree. După cum vezi, este un produs care nu ar trebui să lipsească din arsenalul tău cosmetic.

Folosește-l cu măsură și bucură-te de micile miracole pe care le face pentru frumusețea și sănătatea ta.

Citește mai mult:

Explorează mai departe: