Uleiul de cocos e un miracol pentru sănătate și frumusețe. În majoritatea țărilor tropicale în care nucile de cocos abundă, femeile folosesc uleiul de cocos pentru a avea un păr strălucitor și puternic, pentru vindecarea rănilor și împotriva unor infecții interne.
Ceea ce face ca acest ulei să fie preferat în tratamentele cosmetice, e compoziția lui chimică. Are o structură moleculară mică, fapt care îi permite o absorbție rapidă în piele.
Uleiul de cocos, pur și nerafinat este bogat în antioxidanți. Aceștia penetrează adânc țesuturile și previn formarea de radicali liberi, principalii responsabili pentru pierderea elasticității pielii.
Are activitate antivirală, antibacteriană și antifungică acoperind o gama largă de agenti patogeni interni și externi.
Beneficiile uleiului de cocos pentru sănătate și frumusețe
Ajută organismul să piardă greutatea în plus
Cu ajutorul uleiului de cocos, putem pierde kilograme în mod natural. Pentru că susține cetogeneza, stimulează metabolismul, îmbunătățește activitatea tiroidei, crește nivelul de energie al organismului, protejează ficatul și suprimă pofta de mâncare.
Consumă o linguriță de ulei de cocos în fiecare dimineață timp de o lună pe stomacul gol, în loc de mic dejun. Îl poți amesteca în cafea sau ceai (fără zahăr). Începând din cea de-a două lună, mărește porția la două linguri. Fii consecventă și vei observa rezultatele.
Uleiul de cocos se încadrează în categoria grăsimilor sănătoase recomandate în dieta low carb high fat sau dieta ketogenică. Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Grăsimi sănătoase
Îmbunătățește memoria și funcțiile creierului
Acizii grași cu catenă medie din componența uleiului de cocos sunt metabolizați rapid în ficat și transformați în corpi cetonici, o sursă perfectă de energie pentru creier.
Unele afecțiuni ale creierului se datorează incapacității acestuia de a utiliza glucoza ca sursă de energie.
Corpii cetonici sunt o alternativă perfectă. De aceea dieta ketogenică este recomandată în tratarea bolii Alzheimer sau a epilepsiei.
Rezolvă probleme dermatologice
Datorită proprietăților sale emoliente, înmoaie, protejează și hrănește pielea încetinind procesul de îmbătrânire a pielii. Protejează bariera protectoare a pielii și împiedica pierderea hidratării.
Din rezultatele unor studii recent publicate reiese faptul că uleiul de cocos poate poate contribui la vindecarea unor probleme dermatologice: eczemă, acnee, psoriazis, unele infecții cutanate și dermatite.
Din păcate nu toate persoanele care suferă de acnee se pot bucura de beneficii. Pentru unii, uleiul de cocos e comedogenic și trebuie evitat.
Când este aplicat pe tăieturi sau zgârieturi, uleiul de cocos formează un strat protector care împiedică praful și bacteriile să intre în rană. Mai mult, accelerează procesul de vindecare a echimozelor deoarece ajută la repararea țesuturilor.
Datorită proprietăților antiinflamatorii, protejează pielea de efectele radiațiilor UV după expunerea la soare. Asta nu îl face înlocuitor pentru crema de protecție solară.
Conferă părului strălucire, sănătate și suplețe
Din cele mai vechi timpuri uleiul de cocos a făcut parte din ritualul zilnic de înfrumusețare al femeilor. Aplică ulei de cocos pe întreaga lungime a părului și pe scalp. Masează ușor și lasă-l să acționeze înainte de a te spăla pe cap. Părul va fi mătăsos, strălucitor și va fi mai ușor de pieptănat.
Proprietățile sale antibacteriene îl recomandă în tratamentul împotriva căderii părului și a mătreții. Datorită structurii moleculare mici, este una dintre puținele substanțe care penetrează firul de păr și împiedică deshidratarea.
De câte ori îți simți părul aspru, aplică o foarte mică cantitate de ulei de cocos pe lungimea lui și vei observa imediat diferența.
Dacă obișnuiești să îți vopsești părul, aplică ulei de cocos înainte de vopsire. Nu împiedică absorbția pigmentului, însă protejează firul de par de efectele distructive ale compușilor chimici din vopsea. Citește mai mult în articolul Protejează-ți părul în timpul vopsirii sau decolorării.
E un excelent ulei pentru masaj
După o zi lungă și epuizantă la muncă un masaj cu ulei de cocos face minuni pentru relaxare, atât fizică cât și psihică.
Ajută digestia
Grăsimile săturate din uleiul de cocos au proprietăți antibacteriene care ajută la controlul paraziților și ciupercilor care cauzează indigestie și alte afecțiuni legate de digestie. Aceleași grăsimi ajută la absorbția de către organism a vitaminelor, mineralelor și aminoacizilor.
Curăță dinții
Uleiul de cocos ajută la curățarea dinților, elimina respirația neplăcută, previne apariția cariilor și a gingivitelor. Pentru dinți puternici și sănătoși amestecă ulei de cocos cu bicarbonat de sodiu și folosește această „pastă de dinți” zilnic. Pentru rețeta detaliată citește Pastă de dinți din ingrediente naturale.
„Oil pulling” (curățarea cu ulei) e o metodă veche indiană de curățare a dinților. Iei o linguriță de ulei de cocos și îl plimbi în gură, printre dinți timp de 15 minute. Ai grijă să nu-l înghiți. După trecerea timpului, scuipi și îți clătești gura cu apă curată.
Împiedică demineralizarea oaselor
Consumul de ulei de cocos poate preveni osteoporoza deoarece crește gradul de absorbție a calciului în oase, scade stresul oxidativ și peroxidarea lipidelor.
Demachiază excelent
Pentru un ten luminos folosește uleiul de cocos seara pentru a îndepărta machiajul. Fiind natural, nu irită pielea, iar dimineața îți vei simți față hidratată și fină. Poate fi al doilea ulei în rețeta de curățare a tenului cu uleiuri (OCM).
Dacă ți-e teamă că e comedogenic, folosește un gel de curățare delicat după demachierea cu ulei de cocos. Urmează apoi ritualul tău normal de îngrijire.
Este un deodorant eficient
Previne apariția mirosului neplăcut atunci când este aplicat ca și deodorant. Unii îl amestecă cu bicarbonat de sodiu pentru un plus de eficiență.
Înmoaie și vindecă buzele crăpate
Uleiul de cocos este un excelent balsam pentru buze. De câte ori îți simți buzele uscate și crăpate, aplică un strop de ulei de cocos. Buzele vor fi catifelate, moi și frumoase în mod natural.
Tratament pentru unghii
Masează-ți unghiile cu puțin ulei de cocos în fiecare zi. Vor fi mai frumoase și sănătoase iar cuticulele nu se vor mai usca.
Din aceste motive și din multe altele, uleiul de cocos ar trebui să fie ținut la loc de cinste în casa ta. Nu e doar un excelent ajutor în bucătărie, ci și un aliat pe care te poți baza pentru a-ți întreține frumusețea și sănătatea.
Alege întotdeauna un ulei de calitate, bio dacă este posibil, presat la rece, din surse regenerabile și care să fie rezultatul comerțului echitabil.
Citește mai mult:
- Uleiul de jojoba – Un dar neprețuit al naturii
- Curățarea tenului cu uleiuri – Oil Cleansing Method
- Frumusețe naturală – Cum să fii frumoasă fără machiaj