Sfaturi pentru spălarea corectă a părului

Știu că titlul sună banal și poate te surprinde alegerea acestui subiect. Te gândești că doar toți știm să ne spălăm pe cap. Chiar așa să fie? Citește mai departe și vei afla răspunsul. Spălarea corectă a părului e importantă pentru că e o operațiune pe care o facem de sute de ori pe an și contribuie decisiv la sănătatea și frumusețea podoabei capilare.

Dacă la finalul articolului o să bifezi toate punctele din listă, sau pe majoritatea dintre ele, ca făcând parte din ritualul tău de îngrijire a părului, atunci da, știi să te speli pe cap corect și eficient.

Dacă nu, întotdeauna există loc de mai bine. Sunt niște reguli simple și ușor de urmat. Spălarea corectă a părului presupune 5 etape succesive, fiecare cu specificații clare și câteva sugestii.

Pre-spălarea părului

Spălarea corectă a părului pre-spălare

Tratament cu ulei

Cu 2-3 ore înainte de a te spăla pe cap, masează scalpul cu un ulei natural sau un amestec de uleiuri. Pe lângă faptul că este relaxant, masajul scalpului crește micro circulația sanguină, întărește foliculii și stimulează creșterea părului.

În plus, majoritatea uleiurilor naturale hrănesc pielea, sunt antimicrobiene și antiparazitare. Pentru un plus de beneficii adaugă câteva picături de ulei esențial. Alege uleiul esențial preferat sau cel potrivit pentru rezultatele pe care vrei să le obții. Pentru idei de amestecuri de uleiuri citește și articolul 7 uleiuri esențiale pentru părul tău.

Piaptănă-te pentru a asigura o distribuire uniformă a uleiului și pentru a descurca părul. Nu te spăla pe cap dacă părul îți e încâlcit, pentru că riști să îl încurci și mai tare.

Tratament cu apă de orez fermentată și mască hidratantă

O altă opțiune este să folosești apă de orez fermentată împreună cu o mască de păr înainte de spălare. Aplici apa de orez pe scalp și pe lungime. Masezi bine. Pe lungime adaugi o mască hidratantă, acoperi capul cu o cască de duș și o căciulă. Aștepți minim 30 de minute și apoi speli părul normal.

Spălarea părului cu șampon

Spălarea corectă a părului

Folosește apă călduță, nu fierbinte, și asigură-te că părul e foarte bine înmuiat înainte de a aplica șamponul.

Toarnă o cantitate mică de șampon în palmă, freacă palmele că să obții spumă și apoi aplică-l pe scalp. Poți dilua șamponul cu puțină apă. O cantitate mare de șampon nu asigură o spălare mai eficientă. Usucă părul inutil și te face doar să cheltui mai mulți bani.

Spală scalpul cu mișcări circulare și folosește buricele degetelor. Masează energic, dar nu agresiv. Nu freca pielea capului cu unghiile și nu îți strânge tot părul în vârful capului. Scalpul este cel care trebuie spălat temeinic.

Dacă vrei un plus de răsfăț, folosește o perie specială din silicon pentru șamponarea scalpului. Stimulează circulația periferică și masează scalpul fără să îl irite sau să îl rănească. O poți folosi în timpul șamponării și/sau pe scalpul uscat în zilele în care nu te speli pe cap.

Părul se curăță foarte bine cu spuma care se scurge pe lungimea lui. Nu lăsa șamponul pe par mai mult decât este necesar decât în cazul în care este un șampon-tratament.

Gândește-te de două ori înainte de a repeta spălarea, chiar dacă așa ne recomandă producătorii de șampoane. Este în interesul lor să consumăm mult produs. O singură spălare este suficientă.

Repetă doar dacă pielea capului tău e foarte murdară sau foarte grasă. Clătește extrem de bine scalpul și părul, asigurându-te că ai îndepărtat toate urmele de șampon.

Ce șampon să alegi?

Optează pentru șampoane blânde. Evită surfactanții anionici puternici care usucă excesiv părul, deshidratează scalpul, produc iritații și reacții alergice.

Dacă ai ști că sunt aceleași substanțe care se folosesc în soluțiile pentru degresarea motoarelor de mașină, te-ai gândi de două ori înainte să folosești un anumit șampon?

Verifică etichetele detergenților din casă și vei vedea că au în compoziție aceiași surfactanți ca și majoritatea șampoanelor din comerț. Cei mai agresivi sunt: SLS (Sodium lauryl sulfate) și ALS (Ammonium lauryl sulfate).

ALES (Ammonium laureth sulfate) și SLES (Sodium laureth sulfate) sunt detergenți puțin mai blânzi, dar sunt din aceeași familie.

Din fericire, există pe piață din ce în ce mai multe opțiuni de șampoane fără SLS. Aceste șampoane sunt mult mai blânde și  nu conțin detergenți puternici. Cu toate acestea curăță părul eficient și pot fi folosite mai des fără să usuce excesiv firul de par și fără să irite scalpul.

În cazul în care nu folosești produse de îngrijire și coafare a părului care conțin substanțe insolubile în apă (siliconi) poți căuta un șampon de acest tip.

Siliconii în produsele de îngrijire a părului

Siliconii sunt în cele mai multe cazuri polimeri pe bază de silicon care îmbracă firul de păr făcându-l mai fin și strălucitor. Părul e mai moale și devine ușor de pieptănat.

Sună bine, nu-i așa?

Reversul este că acest tip de substanțe nu se dizolvă în apă și e nevoie de detergenți puternici (SLS, ALS) pentru a fi îndepărtate. Detergenții usucă părul … părul se încurcă … folosim mai mult balsam cu silicon … și o luăm de la capăt. E un cerc vicios în care suntem prinse și care nu doar ne distruge părul, ci ne usucă și buzunarele.

Exemple de polimeri de silicon: Cetearyl methicone, Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone, Amodimethicone (și) Trideceth-12 (și) Cetrimonium Chloride, Trimethylsilylamodimethicone, Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone, și Stearoxy Dimethicone.

Îi recunoști ușor pentru că, de obicei, au terminațiile: -cone, -conol, sau -xane. Se regăsesc în special în balsamuri de păr, măști, seruri, loțiuni. Acoperă firul de păr, îl netezesc, îi conferă strălucire și iluzia de sănătate.

Dacă nu sunt îndepărtați cu surfactanți anionici, se acumulează pe firul de par, îl sufocă, îl împiedică să se hidrateze și, în timp, părul se usucă, se degradează, devine tern, fără viață și fără volum.

Există și siliconi solubili în apă. Îi recunoști pe eticheta pentru că majoritatea au PEG-x (unde x este un număr) în denumire. Cu cât numărul e mai mare , cu atât gradul de solubilitate în apă e mai mare.

Iată câteva exemple: PEG-8 Dimethicone, Bis-PEG-8 Dimethicone, Bis-PEG-8/PEG-8 Dimethicone, Bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane, PEG-8-PG-coco glucoside dimethicone, Dimethicone PEG-X phosphate.

La presiunea consumatorilor companiile de produse cosmetice au început să dezvolte game pentru îngrijirea părului fără SLS și siliconi. Opțiunile sunt multe și se găsesc chiar și în supermarket-uri. Caută etichetele „silicone free”.

Aplicarea balsamului de păr

Elimină excesul de apă înainte de a folosi balsamul. Părul e asemeni unui burete. Dacă e plin de apă nu poate absorbi substanțele hrănitoare din balsam. Aplică balsamul pe lungimea părului, evitând scalpul.

Lasă balsamul să acționeze cât timp te speli pe corp. Cu cât acționează mai mult, cu atât părul va fi mai hidratat, mai moale și mai mătăsos.

Dacă părul tău este creț sau greu de descurcat, îl poți pieptăna în timp ce este acoperit de balsam, obligatoriu cu un pieptene cu dinți rari. Pieptenele va aluneca ușor ajutat de balsam.

O dată pe săptămână înlocuiește balsamul cu o mască pentru un tratament intensiv. Clătește foarte bine balsamul din par. Pentru un plus de strălucire, folosește la final apă rece.

Dacă nu ai scalpul excesiv de gras poți alterna spălarea cu șampon cu spălarea cu balsam fără siliconi. Pur și simplu înlocuiești șamponul cu balsamul. În acest fel rărești expunerea părului la detergenții din șampon și îl protejezi.

Uscarea părului

Evită să storci părul ca pe o cârpă. Presează ușor cu ambele mâini pentru a îndepărta apa în exces.

Folosește un prosop din microfibră, care absoarbe apa fără să agațe firele de par. Părul ud este foarte fragil. Dacă nu ai un astfel de prosop, nu-i nimic. Un tricou vechi de bumbac este la fel de bun.

Nu freca părul cu prosopul. Înfășoară-l lejer și lasă prosopul să absoarbă apă. Piaptănă-l cu grijă folosind un pieptene cu dinți rari. Nu folosi niciodată peria clasică pe părul ud. Nu vei face decât să îl agresezi. Părul va deveni mai fragil și se va rupe mult mai ușor. Există perii speciale care pot fi folosite în acest scop.

Pentru un plus de strălucire și protecție, toarnă în palmă 2 picături din uleiul natural preferat, freacă palmele una de alta și apoi trece degetele prin păr insistând pe vârfuri. Uleiul împiedică uscarea excesivă a părului, îl protejează, îl hrănește, calmează firele rebele, îl face moale și mătăsos.

Evită pe cât posibil utilizarea uscătorului de păr și încearcă să îți usuci părul natural, la aer. În situațiile în care ești obligată să apelezi la uscător, folosește înainte un produs care protejează părul de efectele nocive ale căldurii generate de uscător.

Coafarea părului

E greu să reziști tentației de a fi mereu coafată, cu părul întins sau ondulat perfect ori tapat impecabil. Fă o pauză din când în când pentru a-i permite părului să se odihnească. Ești frumoasă și fără spumă sau fixativ. Placa și ondulatorul nu sunt aliații părului tău pe termen lung. Nu le utiliza foarte des.

La fel de bine poți folosi metode de coafare care nu necesită căldură excesivă: bigudiuri, agrafe, moațe etc. Chiar dacă aceste tehnici durează mai mult, merită să îți protejezi podoaba capilară.

În concluzie, spălarea corectă a părului e o baza solidă pe care poți construi un ritual de frumusețe adaptat nevoilor tale. În timp, vei remarca rezultatele iar părul tău va fi mai frumos și mai sănătos ca niciodată.

Explorează mai departe:

8 comentarii

  1. Șamponul conținea salvie și argilă verde … cât despre produse de styling, folosesc rar spre mai deloc 🙂

  2. Nu stiu ce continea samponul pe care l-ai folosit, asa ca nu imi pot da seama ce ingredient a provocat reactia descrisa de tine. Din fericire pentru mine, nu am probleme cu matreata, dar, din cate stiu, ar trebui sa alegi un sampon cu uleiuri esentiale de rozmarin, lavanda, neem, tea tree. In plus, daca samponul nu contine surfactanti suficient de puternici si tu ai folosit produse de ingrijire sau styling (balsam, spuma, ceara de par, masca, ser, etc.) cu silicon, ceara sau alte ingrediente care nu sunt solubile in apa, e posibil ca acumularile de reziduuri sa fi dat acel rezultat dezastruos pentru tine.

  3. Ai vreo recomandare de șampon anti-mătreață, care în același timp să nu agreseze prea tare scalpul? Am încercat cu ceva vreme în urmă un șampon bio anti-mătreață pentru părul gras și rezultatul a fost un scalp iritat, mâncărimi și evident, mătreața … așa că am revenit la șamponul obișnuit din comerț H&S 🙂

  4. Eu folosesc destul de putin sampon, asa ca n-am testat multe branduri. Din ceea ce am testat, sunt trei marci care mi-au placut.

    Daca nu folosesti balsam cu silicon si multe produse de styling, poti alege un sampon foarte bland, fara surfactanti. Eu prefer Aubrey Organics si gama Rainforest de la The Body Shop.

    Daca folosesti produse de styling, alege un sampon cu un surfactant mai bland.
    O idee buna este sa alternezi cele doua tipuri de sampoane. In acest fel, te asiguri ca scalpul este perfect curat, iar parul tau este protejat.

    Nu e usor sa gasesti produsul perfect pentru tine, insa sa stii ca merita efortul de a cauta. Parul tau iti va multumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *