Vrei o viață lungă și sănătoasă? ✽ 5 Principii esențiale

principii pentru o viată lungă și sănătoasă

Îți dorești o viață lungă și sănătoasă. Ai trecut la dieta low-carb sau keto. E un pas uriaș pentru sănătatea ta. Dar nu e totul. Un stil de viață sănătos înseamnă mai mult decât macronutrienți și calorii.

E un sentiment extraordinar când ajungi să vrei mai mult decât să slăbești ca să le faci invidioase pe colegele de birou. E momentul în care îți pui toată energia și voința în slujba ta.

Nu dețin secretul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte, dar am descoperit că există câteva lucruri pe care le pot face pentru a spera la o viață cât mai lungă și mai sănătoasă.

1. Mănâncă rar, dar dens

Fiecare proces metabolic afectează capacitatea de regenerare a corpului uman. Proteinele se degradează, lipidele se oxidează, telomerii care protejează integritatea cromozomilor se scurtează, apar defecte în diviziunea celulară. Îmbătrânim.

Postul intermitent pentru o viață lungă și sănătoasă

Organismul face față din ce în ce mai greu ritmului în care e nevoit să facă reparații. Digestia e un proces complex care consumă multe resurse și produce multe deșeuri. Cu cât mâncăm mai des, cu atât mai multe pagube producem.

Unul dintre secretele longevității este menținerea unui nivel scăzut de insulină. Poți obține asta mâncând mai rar.

Hrănește-te cât de rar poți, fără să te înfometezi. Pentru mine asta înseamnă, de regulă, o masă pe zi. De ce? Am scris aici: 15 motive pentru care am ales să mănânc doar o dată pe zi

Pentru tine pot fi două sau trei mese. Limitează-te la mesele principale și evită gustările și ronțăielile. Dă-i timp corpului să digere alimentele, să absoarbă nutrienții, să elimine deșeurile și toxinele.

Mănâncă tot ce ai de mâncat la mesele principale. Dacă simți nevoia să mănânci între mese, înseamnă că n-ai mâncat destul. Nu îți stresa corpul inutil pentru că ți s-a făcut vreo poftă, dar nici nu te forța să postești dacă ți-e cu adevărat foame.

Postul intermitent are o mulțime de beneficii pentru sănătate și longevitate. Dacă vrei mai multe informații citește și articolul Postul intermitent: Mănâncă mai rar, trăiește mai mult!

Proteine suficiente

La fel de important e și ce mănânci, nu doar frecvența meselor. Corpul are nevoie de proteine de calitate pentru a întreține și repara masa musculară și sistemul osos, pentru a crea enzime și a sintetiza hormoni.

Mușchii și oasele puternice sunt asigurarea noastră la bătrânețe. Indiferent de ce spun unii și alții, mănâncă suficiente proteine în fiecare zi. Cu cât înaintezi în vârstă, nevoia de proteine crește.

Asigură-te că la fiecare masă mănânci minim 30-40 g de proteine (150-200 g de carne) pentru ca să stimulezi sinteza de masă musculară și că în fiecare zi îți atingi target-ul total de proteine. Eu mi-am stabilit un minim de 1.2 g pe kg de masă corporală ideală, adică 66 g. 

Degeaba pierzi în greutate dacă jumătate din ceea ce pierzi provine din mușchi. Mușchii sunt greu de făcut și ușor de pierdut și de aceea sunt valoroși.

O să ajungi o babă slăbănoagă, cocoșată, fără vlagă și plină de riduri, care la prima căzătură își rupe șoldul. Nu e imaginea ideală de sănătate și longevitate.

Densitate nutrițională pentru o viață lungă și sănătoasă

Alege alimentele cele mai bogate în vitamine și minerale, cu cel mai mic volum și cât mai puțini antinutrienți.

Fă din carne, pește, organe, ouă, icre, fructe de mare și lactate baza nutriției tale. Alimentele de origine animală oferă cea mai mare densitate de nutrienți, în formă biodisponibilă și proporții perfecte.

Evită fibrele și tărâțele în exces, alimentele de umplutură care îți umflă stomacul inutil, diluează sucurile gastrice și îngreunează absorbția vitaminelor și mineralelor.

Legumele sunt opționale. Dacă îți plac și te fac să te simți bine, mănâncă-le. Eu prefer legumele în cantități mici și, de cele mai multe ori, gătite sau fermentate.

Pentru a evita problemele digestive, mi-am externalizat serviciile de fermentare. Am lăsat întregul proces pe seama profesioniștilor: bacteriile lactice. Se descurcă mai bine decât mine.

Lacto-fermentația naturală scade nivelul de carbohidrați din legume, le mărește gradul de digestibilitate și concentrația de vitamine disponibile. În urma fermentării rezultă enzime benefice și substanțe cu activitate antibiotică și anticarcinogenică.

Acidul lactic promovează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, iar zeama de la murături poate fi utilizată pentru păstrarea echilibrului electrolitic. O mulțime de beneficii, fără balonare și gaze.

Calitatea alimentelor

Cumpără alimentele de cea mai bună calitate pe care ți le permiți. Nu e cazul să faci economii când vine vorba de sănătatea ta.

E mai important pe termen lung să îți hrănești bine corpul decât să ai tot timpul cel mai nou model de telefon sau cea mai la modă poșetă.

Pare o glumă, dar au fost vremuri când mâncam cartofi prăjiți cu caș pane, dar îmi comandam modele noi de telefoane înainte să apară oficial pe piață.

Vorbesc din experiență când spun că acordăm prea puțină importanță calității alimentelor.

Același principiu se aplică și în dieta ketogenică. Dacă ceva e „keto” nu înseamnă automat că e sănătos sau e optim pentru tine.

2. Pentru o viață lungă și sănătoasă, ieși în aer liber, stai la soare

Fă-ți timp să ieși, să te plimbi, să respiri aer curat și să stai la soare. Nu lăsa aceste activități doar pentru concediu.

Expunerea la lumină naturală la prima oră a dimineții reglează ritmul circadian care influențează o mulțime de mecanisme la nivel fizic, mental și comportamental.

Un ceas intern care funcționează optim te ajută să dormi mai bine și să te odihnești atunci când dormi, contribuie la menținerea unui metabolism sănătos și a unui sistem endocrin echilibrat.

Soarele e cea mai bună sursă de vitamina D3. Nu îl evita. Expune-te treptat în fiecare zi pentru a evita arsurile. Soarele poate fi cel mai bun prieten al frumuseții și sănătății tale dacă știi cum să profiți de beneficiile lui.

Când devine soarele dușman? Când dieta ta e săracă în vitamine, minerale, acizi grași saturați, Omega-3, colesterol și bogată în zahăr, amidon și uleiuri polinesaturate rafinate.

Corpul nu are suficiente materiale de calitate pentru a produce eficient vitamina D3 care protejează pielea de efectele negative ale razelor UV. În plus, este lipsită de protecția suplimentară oferită de vitamina A, zinc, sau acizii grași EPA și DHA.

Problemele majore apar în cazul celor care evită soarele tot anul, iar atunci când sunt în concediu stau câte 8 ore la soare în fiecare zi, provocând arsuri grave ale pielii. Repetate an de an, aceste episoade modifică morfologia pielii și cresc riscul apariției unor afecțiuni grave.

3. Mișcă-te și ridică greutăți

Exercițiile fizice fac minuni pentru sănătate și longevitate. Combină mișcarea simplă, relaxantă (plimbarea), cu exerciții de intensitate ridicată și antrenament cu greutăți.

Alege ce îți place și ți se potrivește. În cazul meu sunt 3 activități principale:

Plimbarea
Îmi place să mă plimb în ritm alert, merg pe jos la cumpărături, urc și cobor scări de câteva ori pe zi. Încerc să fac minim 5000 de pași zilnic pe care îi monitorizez cu o brățară de fitness.

Yoga la saltea și yoga aeriană
Nu prea sunt multe activități fizice care să combine la fel de eficient exercițiile de forță (cu propria greutate), de echilibru și de flexibilitate așa cum o face yoga. Inversiunile la trapez ajută la decompresia coloanei. Să nu mai spun că e foarte distractiv.

Exercițiile pe trambulină
Trambulina elastică e cea mai bună investiție pe care am făcut-o pentru sănătatea mea. Pot face exerciții de intensitate mică sau cu intensitate ridicată.

O folosesc în timp ce mă uit la televizor în loc să stau în fotoliu sau pe canapea. Ajută la drenarea eficientă a limfei, la creșterea densității osoase, protejează articulațiile și îmi creează o stare de bine.

E atât de distractiv să țopăi pe muzica preferată încât uit că fac exerciții fizice.

Am un mini program de înviorare care durează câteva minute în fiecare dimineață: sărituri pe trambulină, genuflexiuni și inversie în trapezul de yoga.

Pe lângă aceste trei activități principale, car greutăți de câte ori am ocazia, folosesc o minge de gimnastică în loc de scaun la birou și uneori fac exerciții cu bateria de la barca de pescuit a soțului pe post de ganteră.

mișcare pentru o viață lungă și sănătoasă

4. Pentru o viață lungă și sănătoasă dormi mult și bine

dormi bine pentru o viață lungă și sănătoasă

Societatea modernă încurajează reducerea orelor de somn. Totul în numele eficienței și al productivității. Orele limitate de odihnă ajung să fie motiv de laudă.

Dacă dormi, nu vezi reclame la televizor, nu consumi produse, nu mănânci, nu ai nevoie de stimulanți dimineața sau în cursul zilei următoare, ești mai sănătoasă. Pe scurt: nu ești rentabilă.

Somnul are o importanță uriașă pentru frumusețe și sănătate. Calitatea somnului influențează sistemul imunitar, gradul de inflamație din corp, capacitatea neuronală, puterea de concentrare și învățare, metabolismul și multe alte funcții vitale.

Asigură-te că dormi suficient și că somnul tău e unul de calitate. Creează-ți un mediu propice pentru somn în dormitor: întuneric, liniște, aer curat, temperatură adecvată.

Folosește filtre pentru lumina albastră la ecranul telefonului sau al monitorului cu câteva ore înainte de culcare. Dacă trebuie să te trezești dimineața, nu te uita la televizor până târziu. Nu pierzi nimic. Ai doar de câștigat.

5. Controlează stresul

controlează stresul pentru o viață lungă și sănătoasă

Trăim într-o societate dominată de stres. Toate canalele media ne bombardează zilnic cu scenarii apocaliptice. Totul e grav, nemaivăzut, incredibil. Toate știrile sunt „breaking news”.

Jobul e o sursă de stres atunci când nu știi să te detașezi și să îl consideri o sursă de venit, nu un scop în viață. Situațiile sociale sunt stresante când ai impresia că toată lumea te judecă.

Site-urile de socializare creează stres pentru că te compari cu ceea ce vezi la alții pe Facebook sau Instagram. Ești tot timpul într-o cursă contra cronometru pentru a ține pasul cu tot ce e nou.

Eu folosesc meditația ca să îmi fac liniște în cap și să îmi pun gândurile în ordine. Meditația mă ajută să fiu mai puțin reactivă, să mă bazez pe logică, nu pe emoții atunci când răspund la o provocare, indiferent de natura ei. Poate părea intimidant să practici meditația, dar nu e greu să începi. Mai greu e să îți formezi un obicei în jurul acestei practici.

Iată câteva resurse care te pot ajuta: Ten Percent Happier și Insight Timer.

Am învățat să mă detașez de obiecte și să am un stil de viață minimalist. Păstrez doar lucrurile care sunt folositoare. Am renunțat la hainele pe care nu le-am purtat în ultima vreme și am donat cărțile pe care le-am citit.

Nu mai cumpăr de dragul de a cumpăra. Fiecare obiect are un scop precis iar fiecare achiziție e cântărită bine. Prefer să cheltui banii pe experiențe din care să învăț sau de care să mă bucur, pur și simplu.

Nu mă mai uit la știri și nu mă interesează ce fac alții. Dacă se întâmplă ceva cu adevărat important, nu îmi fac griji că nu o să aflu. Detașarea e foarte importantă pentru echilibrul emoțional.

Fă-ți timp pentru tine. Definește-ți scopul în viață, contribuie cu ce poți la binele celor din jur, învață mereu ceva nou, evoluează. Descoperă și dezvoltă-ți pasiunile. Niciodată nu e prea târziu pentru asta.

Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai, în loc să vânezi mereu ceea ce nu ai. Bucură-te de fiecare moment, pentru că viața e cel mai prețios bun pe care îl avem.

Alimentația adecvată, soarele, mișcarea, somnul și echilibrul psihic sunt cele cinci elemente pe care îți poți construi o viață lungă și sănătoasă. Pornind de la aceste principii, experimentează și găsește soluțiile optime pentru tine.

Tu ești cea mai importantă persoană din lume. Ai grijă de tine!

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *