Postul cu ouă ✽ Aliat de nădejde în dieta ketogenică

Postul cu ouă în dieta ketogenică

Poți posti mâncând? E un concept interesant care merită explorat. Dacă în articolul Stil de viață LCHF – Cum să postești mâncând, am scris despre un program alimentar care are unele dintre beneficiile postului și care se bazează pe restricția calorică, azi e rândul unui tip de post specific stilului de viață low carb sau keto: postul cu ouă.

Vreau să clarific de la început că, din punctul meu de vedere, postul înseamnă absența totală a mâncării. Voi folosi sintagma „post cu ouă” pe parcursul articolului doar pentru că așa a fost denumit de către cel care l-a conceput.

Ce este postul cu ouă?

După cum ți-ai dat seama din titlu, pe durata postului, principala sursă de hrană sunt ouăle. Acest tip de intervenție alimentară este un instrument care te poate ajuta:

  1. să treci peste praguri de stagnare în greutate când acul cântarului refuză cu încăpățânare să se miște,
  2. să revii mai ușor la dieta ketogenică după o perioadă în care ai călcat pe bec (știi la ce mă refer),
  3. să îți adaptezi corpul la arderea grăsimii ca sursă principală de energie când vrei să faci pasul decisiv de la low carb la keto.

Postul cu ouă a fost popularizat de către Jimmy Moore, în 2010. El l-a ținut timp de 30 de zile și a reușit să slăbească peste 12 kg. Jimmy este un om al extremelor. E nevoie de voință de fier să poți mânca doar ouă o perioadă atât de lungă de timp.

Din acest motiv, în zilele noastre, cei care vor să țină acest post se limitează la câteva zile: 3, 5 sau 7.

Regulile postului cu ouă

Îți enumăr mai jos cele 10 reguli de bază după care s-a ghidat Jimmy Moore în varianta lui:

  • Ouăle și brânza sunt principala sursă de proteine.
  • Pentru fiecare ou, mănânci și o lingură de grăsime: unt, ulei de cocos, ulei de măsline, untură, seu, maioneză, etc.
  • Primul ou trebuie consumat dimineața la 30 de minute de la trezire.
  • Mănânci, de regulă, o dată la 3 ore având grijă să nu treacă mai mult de 5 ore de la ultima masă.
  • Respectă programul chiar dacă nu îți e foame.
  • Mănâncă minim 6 ouă pe zi.
  • Pentru fiecare ou poți mânca 30 g de brânză grasă (Cheddar, Roquefort, Camembert, Stilton, Gouda, parmezan, provolone,  Emmental, Halloumi, Maasdam, etc.). Adaosul de brânză e opțional.
  • Ia ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.
  • Ouăle trebuie să fie de cea mai bună calitate (de la găini crescute în aer liber)
  • Bea maxim 3 doze de băuturi carbogazoase fără zahăr.
postul cu ouă

Acestea fiind spuse, dacă vrei să încerci acest instrument care să te ajute să treci peste un hop în drumul tău spre o viață mai sănătoasă, ia în considerare următoarele aspecte:

  • Jimmy Moore era un bărbat cu metabolismul dereglat. Din acest motiv era nevoit să mănânce atât de des. Fă-ți propriul tău program.
  • Nu trebuie să mănânci atâtea ouă. Adaptează numărul la nevoile tale zilnice fără deficit caloric intenționat. Nu te înfometa.
  • Bea cafea, ceai și apă în loc de băuturi îndulcite cu aspartam.
  • Pentru puțină varietate, utilizează cantități mici de îndulcitor și condimente care nu au mai mult de 1 g de carbohidrați pe porție.
  • Poți găti ouăle cum vrei (ochiuri, omletă, clătite, sufleu, fierte, papară, crude, etc.) Imaginația ta este limita.
  • Înlocuiește una sau două porții de brânză tare cu mascarpone sau cremă de brânză.
  • Brânza e opțională. Dacă nu obții rezultate, redu cantitatea sau elimin-o de tot.
  • Sărează bine alimentele și bea suficientă apă, fără să exagerezi.

Postul cu ouă: model de meniu pentru o zi

Micul dejun:

  • o cafea bulletproof cu o lingură de unt și o lingură de ulei de cocos
  • 2 ouă ochiuri prăjite într-o lingură de ulei de măsline (torni uleiul peste ouă după ce le-ai pus în farfurie)
  • 60 g brânză Gouda

Prânz:

  • salată din 2 ouă fierte cu 2 linguri de maioneză (cu ulei de avocado). Dacă vrei un plus de nutriție (vitaminele A, D3 și E, plus Omega-3) amestecă o lingură de maioneză cu o lingură de ulei din ficat de cod.
  • 60 g brânză mascarpone cu îndulcitor, scorțișoară și vanilie

Cină:

  • Omletă din 2 ouă cu 30 g brânză cheddar, 30 g cremă de brânză și o lingură de unt

Ai mai jos lista ingredientelor, valorile nutriționale și raportul macronutrienților pentru acest meniu. Le-am calculat intenționat cu două aplicații diferite pentru a vedea diferențele între valori. Nu sunt mari, dar e bine să le ai în vedere.

postul cu ouă informații nutriționale
Lista ingredientelor în Cronometer
postul cu ouă informații nutriționale
Lista ingredientelor în MyFitnessPal
Cronometer
MyFitnessPal

De ce funcționează postul cu ouă?

 

După cum vezi în graficul de mai sus, cantitatea de carbohidrați este minimă. Corpul nu are altă opțiune decât să intensifice oxidarea grăsimilor pentru a-și procura energia necesară.

Mulți cred că în stare de cetoză nutrițională corpul se hrănește exclusiv cu corpi cetonici. Greșit! Ficatul produce corpii cetonici necesari în principal alimentării creierului.

Restul țesuturilor (cu excepția celor care au nevoie de glucoza fabricată prin gluconeogeneză), inclusiv mușchii, se adaptează la producerea de energie prin oxidarea directă a acizilor grași. Din acest motiv, dacă nu ai o afecțiune neurologică ce necesită un aport mare de corpi cetonici, valorile lor nu contează.

Postul cu ouă este o modalitate de a te asigura că ești în cetoză nutrițională fără mare bătaie de cap. Nu ai nevoie de multe calcule, nu trebuie să te stresezi pentru carbohidrați.

Oul este un aliment aproape complet, este hrănitor și sățios. Poți citi mai mult despre valoarea lui nutrițională în articolul: Oul: „Superalimentul” la îndemâna tuturor.

Sursă de inspirație pentru rețete cu ouă

Uneori ai nevoie de puțin ajutor pentru a găsi modalități noi de a găti ouăle pe parcursul postului. Din acest motiv îți las o listă de opțiuni din care să te poți inspira. Modifică, adaptează, joacă-te.

După cum vezi, există numeroase opțiuni pentru a face din acest post un experiment interesant și, de ce nu, distractiv. Cu un pic de imaginație și documentare poți crea un meniu variat. Slăbești fără să ai niciodată senzația de foame.

Avertisment!

 

Nu ține acest post dacă ai alergie sau intoleranță la ouă și nu te arunca cu capul înainte din dorința de a slăbi rapid, dacă ai un metabolism bazat pe arderea glucozei.

Renunță treptat la carbohidrați și apoi poți încerca acest instrument pentru a trece la dieta ketogenică. Perioada de adaptare poare fi destul de neplăcută.

Sper că acest articol îți va fi de folos pe drumul tău spre o viață sănătoasă și o siluetă de vis.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *