Pielea ta iubește mierea ✽ Află motivele

Mierea are beneficii pentru piele

Mierea este un ingredient versatil pentru îngrijirea pielii, cu o multitudine de beneficii. Mierea crudă, nepasteurizată și nefiltrată are cel mai mare potențial de utilizare în preparate cosmetice.

Să descoperim împreună ce poate face mierea pentru pielea ta!

Mierea: beneficii pentru piele

borcan de miere cu flori

🌟 Mierea te poate ajuta să lupți împotriva acneei. Conține o enzimă naturală care produce peroxid de hidrogen, prin urmare are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antifungice, ceea ce o face un produs excelent de utilizat pentru acnee, chiar și pentru acneea fungică.

🌟 Mierea accelerează procesele de vindecare a pielii, reduce inflamația, încurajează regenerarea celulară și diminuează cicatricile.

🌟 Ajută la reglarea pH-ului pielii. PH-ul scăzut al mierii situat între 3,4 și 6,1 (cu o medie de 3,9), inhibă creșterea multor agenți patogeni responsabili de infecții ale pielii.

🌟 Mierea conține cantități mici de acid gluconic și alți acizi alfa-hidroxi care ajută la îndepărtarea celulelor moarte. Ajută la estomparea petelor pigmentare, a micilor cicatrici și a altor imperfecțiuni, îmbunătățind astfel textura pielii.

🌟 Mierea curăță porii și le reduce în mod vizibil aspectul. De asemenea, previne formarea punctelor negre. 

🌟 Mierea ameliorează simptomele dermatitei atopice. Repară, hrănește pielea și îi întărește bariera de protecție.

🌟 Este atât emolientă cât și hidratantă. Ca emolient netezește și înmoaie pielea. Ca umectant atrage moleculele de apă, hidratând astfel pielea uscată.

🌟 Mierea este un agent anti-îmbătrânire eficient. Nutrienții, enzimele, antioxidanții și probioticele funcționează împreună pentru a hrăni și reînnoi pielea. Reduce aspectul ridurilor și ajută la reducerea impactului negativ al radicalilor liberi.

🌟 Mierea conține urme de vitamine B (riboflavină, niacină, acid folic, acid pantotenic și vitamina B6). De asemenea, conține acid ascorbic (vitamina C) și minerale: calciu, fier, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, crom și mangan. Deși există doar o cantitate mică de oligoelemente în miere, acestea au un grad mare de biodisponibilitate (80-90%).

🌟 Cu cât mierea este mai închisă la culoare, cu atât este mai mare potențialul antioxidant și este mai potrivită pentru rutina ta de îngrijire. Un bun exemplu este mierea de hrișcă, care are o puternică activitate antioxidantă la nivel celular.

Utilizări ale mierii în îngrijirea pielii

mască ten cu măr și miere

Mierea poate fi integrată în două dintre cele mai importante etape ale îngrijirii pielii: curățare și tratare. 

Curățarea tenului

Dacă ai pielea foarte sensibilă, folosește miere ca să te speli pe față. Dimineața umezește fața, aplică o cantitate generoasă de miere și masează delicat. Lasă mierea să acționeze câteva minute, de exemplu până te speli pe dinți sau îți bei cafeaua. Clătește cu apă călduță și continuă cu ritualul tău obișnuit: ser, cremă, ulei, SPF. 

Seara folosește un ulei sau o loțiune demachiantă/micelară pentru a îndepărta machiajul și crema de protecție solară. Apoi urmează aceleași instrucțiuni ca și dimineața.

Tratarea tenului

Încorporează mierea în măștile pentru îngrijirea tenului. Rețetele pot fi simple sau complexe. Cea mai simplă variantă este să aplici un strat subțire de miere pe pielea curată și puțin umedă, să o lași să acționeze timp de câteva minute și apoi să o clătești.

Ten deshidratat: miere + glicerină vegetală + gel de aloe vera (de preferință proaspăt).

Ten uscat: miere + lapte gras, iaurt grecesc sau smântână.

Ten acneic: miere + scorțișoară măcinată

Ten gras: miere + argilă + apă de trandafiri

Ten matur: miere + măr pasat + nucșoară măcinată

Ten iritat: miere + ovăz coloidal + lapte gras

Acestea sunt doar câteva combinații posibile care te pot inspiră să îți creezi propriile tratamente. Pentru mai multe idei iată câteva dintre rețetele mele preferate:

Combinația câștigătoare pentru un ten de invidiat

mierea de albine

Pentru cea mai bună terapie anti-îmbătrânire, amestecă mierea cu lăptișor de matcă, polen și propolis. Păstrează amestecul în frigider și utilizează-l ca atare pe pielea curată sau încorporează-l în măști alături de alte ingrediente benefice pentru pielea ta.

🌟 Lăptișorul de matcă este bogat în lipide, minerale și vitamine precum biotina, riboflavina și tiamina. De asemenea, conține compuși bioactivi, cum ar fi peptide, flavonoide, acizi grași și acizi fenolici care fac din lăptișorul de matcă un ingredient fenomenal pentru îngrijirea pielii. Încurajează pielea să producă colagen și poate ajuta la tratarea și prevenirea liniilor fine, a ridurilor și a pielii lăsate.

🌟 Similar cu lăptișorul de matcă, propolisul este bogat în vitamine, minerale, flavonoide și acizi fenolici, care susțin sănătatea generală a pielii și au efecte anti-îmbătrânire. Propolisul poate repara daunele provocate de expunerea excesivă la radiațiile UV. Cel mai ușor de utilizat este tinctura de propolis fără alcool

🌟 Polenul este un puternic agent antifungic, antimicrobian, antiviral, antiinflamator, imunostimulator. Poate ajuta la regenerarea țesuturilor deteriorate, la consolidarea și creșterea flexibilității vaselor de sânge. Polenul afectează metabolismul celular și stimulează regenerarea.

Cu efectele sale hidratante, calmante, anti-acnee și anti-îmbătrânire, mierea crudă îți poate ajuta pielea să devină moale, strălucitoare și mătăsoasă. Ai nevoie doar de tenacitate și răbdare. Îngrijirea pielii e un maraton, nu un sprint. 

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *