Nimănui nu-i pasă de sănătatea ta în afară de tine

Sănătatea e responsabilitatea fiecăruia

Te-ai uitat vreodată la ce mănâncă oamenii pe stradă? Zilele trecute mi-a atras atenția o mamă care încerca cu disperare să își hrănească copilul cu o bucată de plăcintă slinoasă.  Această scenă mi-a trezit interesul și am decis să fac un mic experiment. Pe drumul către casă am făcut o listă cu ce mâncau oamenii pe care i-am întâlnit.

Lista se prezintă cam așa: plăcinte, gogoși, pufuleți, covrigi, foietaje și biscuiți. M-am îngrozit. Nu doar pentru că nimeni nu avea în mână ceva cât de cât sănătos, ci și pentru că majoritatea celor care mâncau aceste „minunății” abia își purtau kilogramele pe picioare.

N-am văzut în viața mea atâția oameni grași ca în ultimii ani. Acum 25-30 de ani copiii obezi erau o raritate și, de cele mai multe ori, erau bolnavi. În școala generală nu îmi amintesc să fi văzut mai mult de 2-3 copii care aveau probleme cu greutatea. Acum sunt din ce în ce mai puțini copii cu o greutate normală, ceea ce e îngrozitor de trist pentru că majoritatea bolilor de care suferim își au originea în nutriția defectuoasă.

Mulți oameni au impresia că pot mânca cu încredere tot ce se găsește de vânzare în magazine. Nici măcar nu își pun problema să verifice ingredientele sau valorile nutritive ale alimentelor. Au încredere că nimeni nu ar vinde ceva ce le poate face rău.

Chiar așa să fie? Îți dau un exemplu:

Într-o vreme margarina era cea mai sănătoasă grăsime, lăudată de medici ca fiind prietenoasă pentru inimă și promovată masiv de producători. Nimeni n-a fost interesat să cerceteze efectele pe termen lung asupra sănătății umane înainte de a fi scoasă la vânzare. După câteva decenii s-a descoperit cât de nocive sunt grăsimile tras din componența ei, fapt care a dus la interzicerea comercializării acestora.

deserturi

 Crezi că îi pasă cuiva de sănătatea, bunăstarea și fericirea ta?

E adevărat că nimeni nu îți vinde otravă de șobolani pe post de aliment, iar mâncarea pe care o cumperi în fiecare zi nu te omoară instant. Într-o bună zi o va face. Nimeni nu îți spune că produsul lui te îmbolnăvește dacă îl consumi pe termen lung, sau că valoarea lui nutritivă e zero. 

Majoritatea produselor de pe rafturile supermarketurilor sunt ultra procesate și respectă minimul de cerințe reglementate prin legi. Industria alimentară e puternică și face lobby la nivel mondial, așa că și reglementările sunt de cele mai multe ori lejere sau ușor de ocolit. 

Fiecare comerciant mare sau mic are un singur scop: să își vândă marfa.

Marile firme din domeniul alimentației operează doar pentru maximizarea profiturilor. Dacă asta înseamnă mâncare ieftină și proastă, asta vei găsi în magazine. Profitul raportat consiliului de administrație e cu mult mai important decât efectul nociv pe care îl au alimentele de pe raft.

Se investește masiv doar în două direcții:

  1. producerea de alimente foarte gustoase care să creeze dependență, asigurându-se astfel piață de desfacere pentru produse;
  2. marketing agresiv prin care suntem bombardați zilnic cu mesaje de cele mai multe ori înșelătoare.

Companiile farmaceutice nu au niciun interes în educarea oamenilor pentru că o populație sănătoasă înseamnă scăderea profiturilor lor.

Pentru stat sănătatea populației e atât de jos în lista priorităților încât nu te poți baza că niște funcționari, incompetenți, prost plătiți sau pur și simplu indiferenți, să aibă grijă de tine.

Medicii nu fac cursuri de nutriție și scopul medicinei moderne e să trateze simptome. Sistemul medical de azi nu e decât o rețea sofisticată de distribuție pentru marile companii farmaceutice. Ce-ți rămâne de făcut?

Informează-te, citește, pune întrebări. Fă schimbările de care ai nevoie pentru a duce o viață sănătoasă

femeie citind pe laptop

Nu e ușor să îți schimbi concepțiile despre mâncare, nu e ușor să faci față presiunii celor care nu vor sau nu pot să înțeleagă că tu faci lucrurile diferit. Nu o să te păcălesc spunându-ți că nu există și zile mai puțin bune sau circumstanțe în care nu vei putea să îți respecți deciziile alimentare.

Nutriția nu e o chestiune de voință ci una de mentalitate. Dacă te informezi, dacă înțelegi ce se întâmplă cu corpul tău, dacă alegi doar ceea ce îți face bine, vei vedea că în timp nimic nu ți se va mai părea atât de tentant. Poftele dispar iar tu poți slăbi sănătos și poți duce o viață echilibrată.

Important e să fii hotărâtă, să știi că nu faci niciun sacrificiu și să înțelegi că nu renunți la nimic. Din contră, câștigi sănătate, frumusețe, energie și o viață mai bogată alături de cei dragi.

Mâncarea e doar un combustibil pentru corp, nimic mai mult. Nu e nici bucurie, nici recompensă. E în regulă să îți placă ceea ce mănânci, nu e în regulă să îți placă să mănânci. Există atâtea lucruri frumoase de care te poți bucură fără să pui mâncarea pe un piedestal și fără să îți pui în pericol sănătatea.

Dată viitoare când covrigăreasa din colț îți zâmbește îndemnându-te să cumperi de la ea, întoarce-i zâmbetul, urează-i o zi frumoasă și mergi mai departe.

Alege să fii sănătoasă!

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *