Cum te poate ajuta o dietă LCHF (low carb)? Vrei să slăbești 5 kilograme ca să încapi în rochia cu două numere mai mică pe care ți-ai cumpărat-o pentru Revelion?
Vrei să slăbești 50 de kilograme pentru că problemele de sănătate cauzate de greutatea în exces îți pun viața în pericol?
Imaginează-te în cea mai bună formă fizică din viața ta fără să te înfometezi și fără să te epuizezi în sala de forță sau pe terenul de alergare.
Imaginează-ți cum ar fi să mănânci fără să îți cântărești alimentele, fără să numeri caloriile, și cum ar fi să mănânci doar atunci când îți e foame, nu de 7 ori pe zi.
Imaginează-ți cum ar fi să te vezi în oglindă și, în loc să întorci spatele îngrozită de ceea ce vezi, să îți zâmbești și să îți trimiți bezele. Să te bucuri de fiecare compliment pe care îl primești și să știi că toate sunt adevărate.
Imaginează-ți cum ar fi să îți iubești corpul și să fii mândră de fiecare centimetru pe care natura ți l-a pus la dispoziție pentru a-ți trăi viața. Să pășești mândră, încrezătoare și zâmbitoare și să ai atât de multă energie încât o zi să ți se pară prea scurtă pentru câte poți face.
Da, poți fi toate acestea și chiar mai mult. Nici măcar nu e greu. Trebuie doar să îți schimbi percepția despre alimentație și să te hrănești sănătos, cu adevărat sănătos. Cel mai greu pas este să treci peste toate preconcepțiile pe care le ai despre nutriție și să fii deschisă la informații noi. Restul e simplu.
Ce este LCHF?
LCHF este un acronim care definește un concept de nutriție în limba engleză: Low Carb High Fat, concept care în română s-ar traduce: carbohidrați puțini, grăsimi multe.
Multe grăsimi nu înseamnă să mănânci un pachet de unt pe zi, ci să înlocuiești cea mai mare parte a caloriilor provenite din carbohidrați cu cele provenite din grăsimi. Faci din grăsime principala sursă de energie a corpului.
Unii îi spun dietă, eu îi spun stil de viață. Este un stil de viață cu câteva reguli simple, clare, ușor de implementat și ușor de urmat:
- mănânci doar proteine, grăsimi naturale, legume și o mică porție de fructe de pădure din când în când
- elimini din alimentație tot ce e zahăr sau amidon, inclusiv făina albă, cartofii, orezul, fasolea
- mănânci doar atunci când îți e foame,
- mănânci până te simți sătulă dar nu ghiftuită,
- bei apă, ceai, cafea.
Pentru mine LCHF a fost o revelație. Au trecut câteva luni de când am adoptat acest stil de viață și mă simt mai bine ca niciodată.
Totul a început din ziua în care am descoperit site-ul Diet Doctor. Am devorat informațiile și am căutat mai mult. Nimic din ceea ce citeam nu se potrivea cu ce știam deja despre nutriție și sănătate. Adică ce credeam că știu … pentru că văzusem la televizor sau citisem în presă. Totul era pe dos față de recomandările oficiale.
Dacă vrei să aprofundezi subiectul, îți recomand cărțile:
- „Codul greutății corporale. Secretul unui corp sănătos” – Jason Fung
- „Supercombustibil. Chei ketogenice pentru a revela secretele grăsimilor bune, rele și ale unei sănătăți extraordinare” – Joseph Mercola, James Dinicolantonio
- „Zahărul, mai periculos decât cocaina” – Danièle Gerkens
Am descoperit o lume care nu știam că există, o lume în care puteam mânca unt fără teama că îmi explodează inima, în care ouăle nu erau limitate la două pe săptămână, iar carnea roșie era un super-aliment. Am pășit în această lume și n-am mai privit înapoi.
Deși n-am avut mari probleme cu greutatea în trecut, tot timpul au existat câteva kilograme încăpățânate care m-au împiedicat să fiu 100% mulțumită de felul în care arăt. Nu mai e cazul să fiu nemulțumită acum.
Aproape tot ce era în plus a dispărut și mă simt în cea mai bună formă fizică și psihică după foarte mulți ani. LCHF a schimbat modul în care privesc nutriția și sunt recunoscătoare că am descoperit o modalitate fiabilă pentru a duce o viață sănătoasă și împlinită.
Acesta e doar începutul drumului. Voi încerca să scriu cât de mult și cât de bine pot pe acest subiect, pentru că vreau din tot sufletul să îi pot ajuta pe cei care se zbat în neputință, zdrobiți de kilogramele în plus, de lipsa de informare și de cinismul companiilor producătoare de alimente procesate, suplimente și medicamente.
Dacă ai o prietenă sau o cunoștință pe care informațiile din articol o pot ajuta, trimite-i-l. Nu te costă nimic și poți face un mare bine. Îți va fi recunoscătoare.
Citește mai mult:
- Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Legumele și conținutul de carbohidrați
- Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Fructele și conținutul de carbohidrați
- Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Grăsimi sănătoase