Prepară-ți singură o loțiune tonică naturală

Drumul spre o viață mai naturală, mai simplă și mai frumoasă trece astăzi din nou printre produsele cosmetice pe care le folosim zilnic. Vedeta de azi este o rețetă de  loțiune tonică, un „must-have” pentru orice femeie care are cât de cât idee despre îngrijirea tenului.

Este o componentă de bază a oricărui ritual de îngrijire și îndeplinește o mulțime de funcții: îndepărtează urmele de machiaj și demachiant/ loțiune de curățare, reglează producția de sebum, curăță porii în profunzime și echilibrează pH-ul tenului.

Tentația pe care o avem fiecare dintre noi, ținând cont de importanța acestui produs în îngrijirea pielii, este să cheltuim nejustificat de mult pentru a cumpăra loțiuni tonice. Faptul că trebuie folosită de două ori pe zi, nu face decât să mărească gaura în buget dacă alegem produse scumpe care nu fac nimic în plus față de loțiunea pe care ți-o propun eu azi.

Din contră, unele fac mai mult rău pentru că sunt pe bază de alcool sintetic, substanță care usucă excesiv pielea și care poate produce iritații.

Există pe piață și loțiuni tonice care conțin ingrediente active și care sunt specializate pentru tratarea unor afecțiuni sau îndeplinesc funcții specifice: hidratare, exfoliere etc. Acestea se află la un nivel superior față de loțiunile tonice clasice și nu pot fi înlocuite de soluția naturală.

Oțetul de mere este folosit de foarte multă vreme în tratarea afecțiunilor pielii, mai ales pentru tratarea acneei severe, sau a mătreții. Iată mai jos motivele pentru care merită să încercăm să îl folosim în rutina noastră zilnică:

  • antibacterian 
  • antifungic  
  • elimină celulele moarte de la suprafață pielii 
  • uniformizează culoarea  și textura tenului 
  • reglează producția de sebum 
  • echilibrează nivelul pH-ului 
  • curăță eficient porii 
  • ajută la vindecarea urmelor lăsate de acnee

Conține acid acetic care are proprietăți antibacteriene și cheratolitice (separă și îndepărtează cheratina de piele). Alături de el, în compoziția oțetului de mere se regăsesc și acizi alfa-hidroxi (AHA) cum ar fi lactic, citric, tartaric și malic. Acești acizi pot fi exfolianți chimici blânzi dacă preparatul final are pH-ul potrivit (3-4).

Loțiune tonică naturală pe bază de oțet de mere

oțet mere apa

Pentru prepararea acestei loțiuni nu ai nevoie decât de oțet de mere și apă distilată. Cel mai important ingredient al acestei rețete fiind oțetul de mere, caută un produs bun, natural, nefiltrat, nerafinat, fermentat natural.

Înainte de a prepara o cantitate mare din loțiunea tonică, fă câteva teste pentru a găsi proporția care ți se potrivește cel mai bine. Începe cu o concentrație mai mică și joacă-te cu rețeta până când obții ceea ce dorești.

Ingrediente:

  • oțet de mere 
  • apă distilată 
  • ulei esențial la alegere (opțional) 

Amestecă ingredientele și toarnă loțiunea într-o sticluța cu sau fără pulverizator. Agită bine înainte de fiecare utilizare. Loțiunea se aplică cu ajutorul unui disc demachiant, dimineața și seara pe fața curată. Las-o să se usuce și apoi aplică crema hidratantă sau uleiul preferat.

Dacă simți că îți usucă prea tare pielea, adaugă în compoziție câteva picături de glicerină vegetală

Mirosul de oțet nu este unul tocmai plăcut și de aceea la ingrediente am adăugat uleiul esențial care mai poate estompa din miros. Eu m-am obișnuit cu el și nu mai adaug nimic în afară de oțet de mere și apă distilată. La început foloseam câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Precauții

  • Oțetul concentrat poate irita pielea. Asigură-te că îl diluezi suficient.
  • Fă un test înainte de a-l folosi pe toată fața.
  • Introdu treptat loțiunea tonică în ritualul tău de îngrijire. Începe cu 2-3 aplicări pe săptămână și crește apoi frecvența.

Mai simplu și mai ieftin decât atât, chiar nu se poate!

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *