Low Carb High Fat (LCHF) sau dieta ketogenică (keto)? Asemănări și deosebiri

Low Carb High Fat vs Keto

Din fericire se vorbește din ce în ce mai des și la noi despre dieta ketogenică. De ce din fericire? Acest tip de alimentație poate face minuni pentru persoanele obeze cu mari probleme de sănătate: diabet de tip 2, sindromul ovarelor polichistice, tensiune arterială crescută, arteroscleroză și toate bolile asociate sindromului metabolic.

Ce este dieta ketogenică?

Dieta ketogenică este o formă mult mai strictă de alimentație LCHF și implică un control mai riguros al macronutrienților din dietă. Din totalul caloriilor consumate zilnic 75% trebuie să fie grăsimi sănătoase, 20% proteine și 5% carbohidrați. Bineînteles că aceste valori pot varia cu câteva procente în funcție de nevoile fiecărei persoane.

De ce e nevoie de un control atât de strict?

Inițial, dieta ketogenică a fost utilizată pentru tratarea crizelor de epilepsie la copii. Ca să fie eficientă, nivelul de corpi cetonici din sânge trebuia să se încadreze în anumiți parametri. Aceștia au putut fi atinși doar cu respectarea strictă a raportului de macronutrienți.

Un control strict e nevoie și pentru cei care suferă de diabet de tip 2. Persoanele obeze au dezvoltat în timp rezistență la insulină. Aceasta e ca și rezistența la antibiotice, o noțiune mai familiară nouă. De câte ori mănâncă, mai ales carbohidrați, corpul lor produce mult prea multă insulină. În prezența insulinei nu se pot arde grăsimile acumulate în corp.

Dacă respectă sfaturile unor medici sau nutriționiști de a mânca des sau, și mai rău, de a mânca multe fructe, legume, orez și cereale integrale, nivelul lor de insulină este tot timpul prea ridicat pentru a permite corpului să arda propria grăsime. De aceea e nevoie de un control foarte strict al consumului de carbohidrați, indiferent de sursa lor.

În situația celor care au un metabolism defect și proteinele pot avea un efect insulinogenic serios. De aici vine limitarea consumului de proteine în acest caz.

Din păcate am întâlnit persoane suprapoderale care mâncau găleți de legume zilnic, fără să reușească să scadă în greutate. Nu e nevoie să mănânci prăjituri, pâine și macaroane ca să ai un nivel ridicat de insulină.

Unii dintre noi au dezvoltat o rezistență atât de mare la insulină, încât carbohidrații din legume îi împiedică să slăbească. Sunt cei care par că se îngrașă cu aer și pe care, de cele mai multe ori, nu îi credem când ne spun că se chinuie să slăbească și că respectă cu strictețe sfaturile nutriționistului.

Dieta ketogenică: varianta simplă

Pare complicat să fii nevoită să îți calculezi zilnic procentele de macronutrienți și de aceea îți arăt că poți beneficia de toate avantajele acestui stil de nutriție, fără să te procupe prea mult calculele.

Cel mai important element este procentul de carbohidrați. Atâta timp cât mănânci mai puțin de 20 de grame de carbohidrați (net) pe zi, îți înveți corpul să ardă grăsime.

Restul devine mult mai simplu: o cantitate moderată de proteine (între 1.2  și 1.7 gr. per kilogram de masă corporală) și grăsimi sănătoase până la sațietate. Mănânci doar cand îți e foame cu adevarat și te oprești când te saturi.

Cât înseamnă 20g de carbohidrați?

Am ales să mă folosesc de o imagine pentru a exemplifica mai bine cât înseamnă o cantitate neta de 20gr de carbohidrați.

Cat inseamna 20 de grame de carbohidrati?

De ce funcționează dieta ketogenică?

Dieta ketogenică funcționează pentru că proteinele și grăsimile nu produc un răspuns insulinic atât de drastic precum carbohidrații. În plus, proteinele și grăsimile sunt sațioase și prelungesc perioadele dintre mese. Corpul are timp să elimine insulina și să înceapă să ardă grăsime.

Treptat scade rezistența la insulină și metabolismul revine la normal. Kilogramele în plus ajung combustibil eficient și slăbești văzând cu ochii, fără frustrari, fără foamete și fără să îți uzezi articulațiile încercând să slăbești făcând efort fizic.

De ce e nevoie de grăsimi în alimentație?

Grăsimile ajută la asimilarea proteinelor, a vitaminelor lipo-solubile, sunt o componentă esențială a fiecarei celule și dau senzația de sațietate. În dieta ketogenică grăsimea este principala sursă de energie.

După ce organismul începe să ardă propria grăsime, poți alterna perioade cu consum mai redus de grăsime, cu perioade cu consum mai ridicat. De exemplu, poți mânca mai puțină grăsime 5 zile pe săptămână și mai multă în zilele rămase.

Acest stil alternativ e necesar pentru ca organismul să înțeleagă că are hrană din abundență și să nu scadă rata metabolismului bazal ca urmare a reducerii pe termen prea lung al numărului de calorii.

Dacă ești o persoană care nu are probleme de sănătate, restricția carbohidraților e singura regulă. Nu e nevoie să limitezi artificial proteinele.

Diferența dintre keto și LCHF

Ai mai jos un reper vizual care să te ajute să întelegi diferența dintre alimentația LCHF și dieta ketogenică. Dacă nu ai multe kilograme în plus și nu ai probleme de sănătate, nu trebuie să îți controlezi atât de strict cantitatea de carbohidrați.

Mie îmi place să alternez zile în care mănânc mai mulți carbohidrați din legume, cu zile în care mănânc keto.

Alimentatie LCHF si Keto diferente

O alimentație sănătoasă nu e “rocket science” așa cum vor să o facă unii să pară. Nu ai nevoie de planuri nutriționale complicate sau suplimente.

Trebuie doar să te decizi că vrei să fii mai sănătoasă pentru tine și pentru cei dragi și să fii atentă la carbohidrați.

Restul muncii o va face corpul tau. Vei fi uimită de cât de mult își dorește să fie sănătos și să muncească pentru tine ca să ai cea mai frumoasă viață posibilă. Trebuie doar să îi dai o sansă, să nu îl mai otrăvești și să îl alimentezi sănătos.

Citește mai mult:

S-ar putea să îți placă și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *