În articolul Stil de viață low-carb: Ce bem? Băuturi non-alcoolice am menționat laptele din nucă de cocos ca fiind o alternativă decentă pentru laptele de vacă ultrapasteurizat și omogenizat din magazine. Este o băutură vegetală, care îți poate fi un ajutor de nădejde în bucătărie și un aliat în lupta cu kilogramele în plus.
Trebuie să fac însă o mențiune foarte importantă: laptele de cocos nu are valoarea nutrițională a laptelui de vacă, oaie sau capră, așa că nu te baza pe el ca sursa de vitamine și minerale în dietă.
El conține o cantitate mare de acizi grași saturați cu lanț mediu care sunt o sursă rapidă de energie pentru organism și au proprietăți antivirale, antibacteriene, anti-micotice și antiinflamatoare.
Citește mai mult: Uleiul de cocos – Un miracol pentru frumusețe și sănătate
În cuprinsul articolului vei găsi trei variante de lapte de cocos, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Alege soluția potrivită pentru tine și pentru bugetul tău.
1. Lapte din nucă de cocos proaspătă
Cel mai bun lapte de cocos se obține din nuci proaspete. Procedeul nu e greu, dar durează mai mult și necesită un pic de efort:
- decojești nuca de cocos (vezi mai jos tehnica pe care o folosesc eu)
- răzuiești miezul într-un castron
- adaugi apă fierbinte și aștepți o oră
- folosești un blender pentru a toca mai mărunt pulpa și a extrage cât mai mult lapte
- strecori laptele printr-o sită foarte fină sau printr-un tifon
- pui pulpa rămasă la uscat și apoi o mărunțești cu o râșnită de cafea
Cum decojesc eu nuca de cocos
Nuca de cocos are 3 adâncituri închise la culoare într-un capăt. Cu un instrument îngust și ascuțit (cuțit, tirbușon, șurubelniță etc, testez fiecare adâncitură. Una dintre ele este ușor de spart, celelalte două sunt mult mai rigide.
Scurg apa din nucă și apoi o pun în cuptorul încins la 200°C timp de 15 minute. După trecerea timpului, scot nuca de cocos și o învelesc într-un șervet de pânză. ATENȚIE! Este foarte fierbinte!
Folosesc mănuși de protecție termică, țin nuca de cocos într-o mână și un ciocan în cealaltă. Bat ușor cu ciocanul în timp ce rotesc nuca de cocos în mână. Mă asigur că lovesc toată suprafața. După un timp, coaja începe să crape și se desprinde ușor de miez.
E o tehnică ce necesită puțină practică, dar dă rezultate de fiecare dată. Pulpa astfel obținută o transform în lapte și făină de cocos, sau în chips-uri de cocos cu ajutorul unei răzătoare tip mandolină.
Problema e cu calitatea nucilor de cocos proaspete care ajung la noi. Oricât de bine le verific, se mai întâmplă ca din când în când să arunc banii pe nuci care sunt fermentate sau au mucegai în interior.
2. Laptele de cocos din comerț
Din fericire, laptele din nucă de cocos se găsește din ce în ce mai ușor și la noi. Îl poți procura din magazinele naturiste, supermarketuri sau online. Partea proastă este că majoritatea produselor din comerț sunt pline de aditivi și trebuie să fii atentă la etichetă.
Un lapte de calitate trebuie să conțină doar nucă de cocos și apă. Cu cât e mai „curată” eticheta produsului, cu atât mai mare este prețul.
Laptele de cocos integral se găsește la conservă. Ce se vinde în cutii de carton de 1 l este o băutură extrem de diluată, fără nicio valoare nutrițională. De cele mai multe ori are vitamine sintetice adăugate pe lângă arome, amidon sau alți agenți de îngroșare (xantan, guar, caragenan).
Ferește-te de variantele degresate. Dacă nu găsești lapte de cocos integral, alege mai bine crema de cocos pe care să o diluezi cu apă. Fii atentă la băuturile instant din lapte de nucă de cocos. Conțin aditivi și îndulcitori.
3. Lapte din nucă de cocos – Varianta simplă și ieftină
Cea mai simplă și ieftină variantă de a obține lapte de cocos este să folosești nucă de cocos răzuită și uscată. Se găsește peste tot și are un preț accesibil. Alege un produs integral din care nu a fost extras uleiul. Obținerea laptelui este simplă:
- Macină 200 g de cocos răzuit într-o râșniță de cafea sau de condimente până când obții o pudră grunjoasă. Nu măcina prea mult pentru că te vei trezi cu unt de cocos.
- Golește pudra obținută într-o cratiță, adaugă 1L de apă fierbinte și amestecă (variază cantitatea de apa în funcție de concentrația pe care vrei să o obții).
- Lasă amestecul la înmuiat o jumătate de oră, pune-l apoi la fiert, la foc mic, timp de 15-20 minute.
- Stinge focul și lasă-l să mai stea o jumătate de oră.
- Folosește un blender pentru a extrage cât mai mult lapte (opțional).
- Strecoară folosind o sită foarte deasă sau tifon.
- Adaugă un praf de sare și amestecă bine.
- Toarnă-l în sticlă și lasă-l la răcit la temperatura camerei.
Acum ai aproape 1 litru de lapte din nucă de cocos și o cantitate decentă de făină de cocos pe care o poți usca și mărunți și mai mult dacă vrei. Laptele se păstrează aproximativ o săptămână în frigider.
Un truc pentru omogenizarea laptelui din nucă de cocos
Laptele de cocos făcut în casă are tendința de a se separa dacă este păstrat la frigider. Un truc care împiedică acest proces este ca, în timp ce se răcește, să scuturi bine sticla din când în când.
După ce îl pui la rece, continuă să îl scuturi de câte ori deschizi frigiderul. În acest fel vei împiedica separarea și vei avea un lapte de cocos cremos și omogenizat natural. Poftă bună!
Citește mai mult:
- Prosopul din microfibră – Aliatul frumuseții tale
- 6 metode pentru a trata acneea folosind sare de mare sau sare de Himalaya
- Caffe Mocha – Un deliciu pentru … tenul tău (mască super revigorantă)