Lapte din nuca de cocos – varianta simpla si ieftina

In articolul Stil de viata LCHF: Ce bem? Bauturi non-alcoolice am mentionat laptele din nuca de cocos ca pe o alternativa sanatoasa pentru laptele de vaca. Este o bautura vegetala, bogata in vitamine si minerale care iti poate fi un ajutor de nadejde in bucatarie si un aliat in lupta cu kilogramele in plus.

Laptele de cocos contine o cantitate mare de acizi grasi saturati cu lant mediu care sunt o sursa rapida de energie pentru organism si au proprietati antivirale, antibacteriene, antimicotice si anti-inflamatorii.

Citeste mai mult: Uleiul de cocos – Un miracol pentru frumusete si sanatate

In cuprinsul articolului vei gasi trei variante de lapte de cocos, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Alege solutia potrivita pentru tine si pentru bugetul tau.

1. Laptele din nuci de cocos proaspete

Cel mai bun lapte de cocos se obtine din nuci proaspete. Procedeul nu e greu, dar dureaza mai mult si necesita mai mult efort:

  • decojesti nuca de cocos (vezi mai jos tehnica pe care o folosesc eu)
  • razuiesti miezul intr-un castron
  • adaugi apa fierbinte si astepti o ora
  • folosesti un blender pentru a toca mai marunt pulpa si a extrage cat mai mult lapte
  • strecori laptele printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon
  • pui pulpa ramasa la uscat si apoi o maruntesti cu o rasnita de cafea

Cum decojesc eu nuca de cocos

Nuca de cocos are 3 adancituri inchise la culoare intr-un capat. Cu un instrument ingust si ascutit (cutit, tirbuson, surubelnita, etc., incerc fiecare adancitura. Una dintre ele este usor de spart, celelalte doua sunt mult mai rigide.

Scurg apa din nuca si apoi o pun in cuptorul incins la 200°C timp de 15 minute. Dupa trecerea timpului, scot nuca de cocos si o invelesc intr-un servet de panza. ATENTIE! Este foarte fierbinte!

Folosesc manusi de protectie termica, tin nuca de cocos intr-o mana si un ciocan in cealalta. Bat usor cu ciocanul in timp ce rotesc nuca de cocos in mana. Ma asigur ca lovesc toata suprafata. Dupa un timp, coaja incepe sa crape si se desprinde usor de miez.

E o tehnica ce necesita putina practica, dar da rezultate de fiecare data. Pulpa astfel obtinuta o transform in lapte si faina de cocos, sau in chips-uri de cocos cu ajutorul unei razatoare tip mandolina.

Problema e cu calitatea nucilor de cocos proaspete care ajung la noi. Oricat de bine le verific, se mai intampla ca din cand in cand sa arunc banii pe nuci care sunt fermentate sau au mucegai in interior.

2. Laptele de cocos din comert

Din fericire, laptele din nuca de cocos se gaseste din ce in ce mai usor si la noi. Il poti procura din magazinele naturiste, supermarketuri sau online. Partea proasta este ca majoritatea produselor din comert sunt pline de aditivi si trebuie sa fii atenta la eticheta.

Un lapte de calitate trebuie sa contina doar nuca de cocos si apa. Cu cat e mai “curata” eticheta produsului, cu atat mai mare este pretul.

Fereste-te de variantele degresate. Daca nu gasesti lapte de cocos integral, alege mai bine crema de cocos pe care sa o diluezi cu apa. Fii atenta la bauturile instant din lapte de nuca de cocos. Contin multi aditivi si indulcitori.

3. Laptele de cocos – Varianta simpla si ieftina

Cea mai simpla si ieftina varianta de a obtine lapte de cocos este sa folosesti nuca de cocos razuita si uscata. Se gaseste peste tot si are un pret accesibil. Alege un produs integral din care nu a fost extras uleiul. Obtinerea laptelui este simpla:

  • Macina 200 gr de cocos razuit intr-o rasnita de cafea sau condimente pana cand obtii o pudra grunjoasa. Nu macina prea mult pentru ca te vei trezi cu unt de cocos.
  • Goleste pudra obtinuta intr-o cratita, adauga 1L de apa fierbinte si amesteca (variaza cantitatea de apa in functie de concentratia pe care vrei sa o obtii).
  • Lasa amestecul la inmuiat o jumatate de ora, pune-l apoi la fiert la foc mic timp de 15-20 minute.
  • Stinge focul si lasa-l sa mai stea o jumatate de ora.
  • Foloseste un blender pentru a extrage cat mai mult lapte (optional).
  • Strecoara folosind o sita foarte deasa sau tifon.
  • Adauga un praf de sare si amesteca bine.
  • Toarna-l in sticla si lasa-l la racit la temperatura camerei.

Acum ai aproape 1L de lapte din nuca de cocos si o cantitate decenta de faina de cocos pe care o poti usca si marunti si mai mult daca vrei. Laptele se pastreaza cel putin o saptamana in frigider.

Un truc pentru omogenizarea laptelui din nuca de cocos

Laptele de cocos facut in casa are tendinta de a se separa daca este pastrat la frigider. Un truc care impiedica acest proces este ca, in timp ce se raceste, sa scuturi bine sticla din cand in cand.

Dupa ce il pui la rece, continua sa il scuturi de cate ori deschizi frigiderul. In acest fel vei impiedica separarea si vei avea un lapte de cocos cremos si omogenizat natural. Pofta buna!

Citeste mai mult:

S-ar putea sa iti placa si: