Cum să îți distrugi ficatul ✽ Metodă dovedită științific

ficatul gras boala

Boala ficatului gras afectează un procent din ce în ce mai mare din populație și, ce este mai grav, din ce în ce mai mulți copii. Dacă pentru ficatul gras alcoolic, cauza este evidentă, în cazul bolii ficatului gras non-alcoolic, concluziile nu sunt la fel de clare.

Singura certitudine este că această boală se manifestă, în principal, la persoane care suferă de sindrom metabolic. Cu cât citești mai multe articole pe această temă, cu atât mai confuză devine situația.

Un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition” și intitulat Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans, face puțină lumină în această problemă.

Metodologie:

16 persoane cu indice de masă corporală medie de 30.6 (supraponderale), au fost supuse unui regim de hrănire care includea, pe lângă alimentația lor obișnuită, un surplus de aproximativ 1000 de calorii/zi.

Acest surplus provenea din carbohidrați simpli: bomboane, suc de ananas și băuturi carbogazoase și/sau geluri energizante.

În imaginea de mai jos am încercat să reproduc vizual acest supliment caloric pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi de cât de puțin e nevoie pentru a provoca mari daune sănătății:

carbohidrați simpli: cola, suc fructe, ursuleți gelatină

După cum vezi, nu e o cantitate uriașă, imposibil de mâncat și băut într-o zi. Din contră, pare foarte puțin față de ceea ce vedem în jur. Nu ascund faptul că au fost zile în trecut când depășeam cu mult aceste cantități fără să îmi fac griji pentru sănătate.

Rezultate:

După 3 săptămâni de dieta hipercalorică, suplimentată cu carbohidrați simpli, greutatea corporală a subiecților a crescut în medie cu 2%, indicele de masa corporală, circumferința taliei și a șoldurilor cu 3%, iar țesutul adipos intraabdominal cu 5%.

Cea mai spectaculoasă măsurătoare a fost cea a grăsimii acumulate în ficat: + 27%.

Cele trei săptămâni de hrănire excesivă au fost urmate de 6 luni de dietă hipocalorică pentru a remedia efectele carbohidraților simpli asupra organismului.

Concluzii:

O dietă bogată în zaharuri simple joacă un rol important în patogenia bolii ficatului gras non-alcoolic, iar pierderea în greutate ajută la remedierea acestei afecțiuni.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *