Cum poti sa iti distrugi ficatul rapid si eficient (metoda dovedita stiintific)

Boala ficatului gras afecteaza un procent din ce in ce mai mare din populatie si, ce este mai grav, din ce in ce mai multi copii. Daca pentru boala ficatului gras alcoolic, cauza este evidenta, in cazul bolii ficatului gras non-alcoolic, concluziile nu sunt la fel de clare.

Singura certitudine este ca aceasta boala se manifesta, in principal, la persoane care sufera de sindrom metabolic. Cu cat citesti mai multe articole pe aceasta tema, cu atat mai confuza devine situatia. 

Un studiu publicat in “American Journal of Clinical Nutrition” si intitulat Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans, face putina lumina in aceasta problema.

Metodologie:

16 persoane cu indice de masa corporala medie de 30.6 (supraponderale), au fost supuse unui regim de hranire care includea, pe langa alimentatia lor obisnuita, un surplus de aproximativ 1000 de calorii/zi.

Acest surplus provenea din carbohidrati simpli: bomboane, suc de ananas si bauturi carbogazoase si/sau geluri energizante.

In imaginea de mai jos am incercat sa reproduc vizual acest supliment caloric pentru a-ti fi mai usor sa intelegi de cat de putin e nevoie pentru a provoca mari daune sanatatii:

1011 calorii din carbohidrati simpli

Dupa cum vezi, nu e o cantitate uriasa, imposibil de mancat si baut intr-o zi. Din contra, pare foarte putin fata de ceea ce vedem in jur. Nu ascund faptul ca au fost zile in trecut cand depaseam cu mult aceste cantitati fara sa imi fac griji pentru sanatate.

Rezultate:

Dupa 3 saptamani de dieta hipercalorica, suplimentata cu carbohidrati simpli, greutatea corporala a subiectilor a crescut in medie cu 2%, indicele de masa corporala, circumferinta taliei si a soldurilor cu 3%, iar tesutul adipos intraabdominal cu 5%.

Cea mai spectaculoasa masuratoare a fost cea a grasimii acumulate in ficat: + 27%.

Cele trei saptamani de hranire excesiva au fost urmate de 6 luni de dieta hipocalorica pentru a remedia efectele carbohidratilor simpli asupra organismului.

Concluzii:

O dieta bogata in zaharuri simple joaca un rol important in patogenia bolii ficatului gras non-alcoolic, iar pierderea in greutate ajuta la remedierea acestei afectiuni.

Citeste mai mult:

S-ar putea să îți placă și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *