Trăim într-o societate în care stresul ne domină viața, în care suntem din ce în ce mai rupte de sine și în care psihicul fiecăreia dintre noi este atacat de mii de ori într-o zi. O lume în care ni se oferă modele artificiale pe care ne chinuim să le copiem și eșuăm cu brio. Asta nu ne împiedică să încercăm din nou, zi după zi.
Nu facem altceva decât să mărim nivelul de stres și să cheltuim o mare parte din bani, încercând să fim altceva decât suntem cu adevărat, în speranța că imitând pe cineva, vom reuși să avem același succes.
Ca să scăpăm din acest carusel distructiv e nevoie de o schimbare a percepției, a felului în care ne raportăm la noi și la lumea înconjurătoare.
Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte și de aceea, e important să facem pași mărunți, dar constanți, pentru a ne regăsi și pentru a duce o viață echilibrată, lucru care se va vedea și în exterior.
1. Fii tu însăți, nu o copie palidă a altcuiva
Angelina Jolie e una! E valabil pentru toate vedetele mai mari sau mai mărunte care au devenit modele pentru foarte multe femei. E important să avem idealuri, dar asta nu înseamnă că trebuie să încercăm din răsputeri să fim ceva ce nu suntem.
Fiecare om e unic și acesta ar trebui să fie atuul tău. Nu putem schimbă moștenirea genetică, dar putem să facem tot posibilul să devenim cea mai bună variantă a noastră. Învață să îți apreciezi calitățile și să scoți în evidență ceea ce te face unică.
Învață să îți zâmbești dimineața în oglindă și să te bucuri de ceea ce vezi. Elimină din viața ta stresul de a încerca să arăți ca altcineva. Ești frumoasă așa cum ești!
2. Descoperă și respectă-ți corpul!
Deși avem la dispoziție un singur corp pe parcursul întregii vieți, îl abuzăm zi de zi ca și cum nu ne-ar aparține. Foarte puțini oameni înțeleg cât de important este să aibă un corp sănătos pe care să îl respecte și pe care să îl „asculte”.
Pentru multe dintre noi, corpul este doar un cuier pe care expunem multe lucruri pe care le cumpărăm. Atunci când nu corespunde standardelor pe care ni le impunem, îl urâm ca și cum s-ar face vinovat de frustrările noastre, ca și cum nu ne-ar aparține.
Învață să analizezi cum se reflectă asupra corpului tău lucrurile pe care le faci, fie că e vorba de dietă, stil de viață, tratamente cosmetice. Fă-ți timp să privești în interior! În afară moștenirii genetice, tu ești singura „vinovată” pentru cum arată și cum se simte corpul tău.
3. Păstrează curățenia și întărește-ți psihicul!
Nu poți fi frumoasă fără a avea o minte clară și echilibrată. Pune-ți gândurile și prioritățile în ordine. Ajută-ți creierul să se relaxeze mai ales după o zi furtunoasă. Începe din exterior spre interior.
Scapă de lucrurile inutile și aerisește-ți viața. Asta te va ajuta să respiri mai liber și să îți calmezi mintea. Nu păstra obiecte de care nu ai nevoie, doar pentru că ai dat bani pe ele sau le-ai primit de la cineva. Donează-le și păstrează doar strictul necesar.
Te vei simți bine și pentru că ai făcut o fapte bună. Ce nu poate fi donat, reciclează sau aruncă. Un spațiu liber și ordonat îți calmează mintea și te ajută să fii mai relaxată.
Curățenia casei nu mai este o corvoadă dacă nu trebuie să cureți și să aranjezi sute de obiecte care nu îți folosesc la nimic sau să muți piese de mobilier care nu au niciun scop decât să umple un spațiu. E ok să ai spații goale sau le poți umple cu plante.
Pentru inspirație citește Magia ordinii. Senzationala metoda japoneză de a-ți elibera și organiza casa, scrisă de Marie Kondo.
Atunci când simți impulsul să cumperi ceva nou, fă o pauză, respiră adânc și întreabă-te dacă ai cu adevărat nevoie de acel obiect. Pune-l pe o lista și așteaptă câteva zile. O să fii surprinsă când vei realiza de câte lucruri nu ai nevoie și pe care arunci banii.
Nu cumpără un obiect de care nu ai nevoie doar pentru că e la reducere. Nu îți faci nicio favoare. În loc să te gândești că faci o economie de 20, 30 sau 40%, gândește-te că economisești 100% dacă nu îl cumperi. O schimbare de mentalitate care poate face minuni pentru bugetul tău și pentru echilibrul tău psihic.
Economisește banii pe care îi arunci degeaba și fă-ți un cadou care merită și pe care ți-l dorești cu adevărat (o excursie, o vacanță, un tratament la spa, etc.) sau și mai bine, donează-i. Un ajutor cât de mic pe care îl poți oferi unui semen de-al tău, nu îl ajută doar pe el, ci face minuni pentru psihicul tău.
4. Învață să respiri!
Când simți că te copleșește stresul, când simți că inima ta o ia razna și ești pe punctul de a ceda nervos, fă o pauză.
Închide ochii și inspiră adânc. Numără până la 5 și apoi expiră numărând tot până la 5. Concentrează-te pe respirație.
Folosind această tehnică reușești să îți calmezi creierul și să îți reiei apoi activitățile obișnuite, fără să cedezi nervos. Are beneficii uriașe pentru sănătate pentru că reduce drastic producția de cortizol, hormonul stresului.
5. Fă distincția între realitate și ficțiune!
Reviste, premiere, filme, reclame, covor roșu … femei superbe. Ești bombardată zi de zi de un ideal de frumusețe care este creat artificial dintr-un simplu motiv: marketing. Vor ca noi să cumpărăm miile de produse sau tratamente cosmetice care apar zilnic, în speranța că vom atinge acel ideal.
După cifra de afaceri a industriei cosmetice, încă funcționează această iluzie. Nu am nimic împotriva produselor cosmetice, atâta timp când ne păstrăm în limitele realității.
Trebuie să înțelegi că imaginile femeilor frumoase care ne sunt prezentate în media sunt rezultatul muncii unei echipe de profesioniști, de la makeup artist, la designer-ul vestimentar.
Totul este luat în calcul și studiat în amănunt: lumina, cadrul, distanțele, unghiurile. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, iar când nu iese totul perfect, intervine zeul suprem al frumuseții comerciale: photoshop-ul.
Este imposibil să imităm acel ideal de frumusețe în viață de zi cu zi și, de aceea. Trebuie să învățăm să privim imaginile din reviste cu detașare, fiind conștiente de faptul că nu sunt reale. E ca și cum ai privi o opera de artă, pe care o admiri, dar nu încerci să o copiezi.
Mi-a plăcut o prezentare a unui model, Cameron Russell, care a avut curajul să discute despre ceea ce este dincolo de imagine în industria frumuseții.
Ai grijă de tine și de psihicul tău!
Tu trebuie să fii prioritatea ta numărul 1. Nu poți avea grijă de cei dragi dacă tu ești obosită, deprimată și mereu stresată. Nu e egoism să fii centrul universului tău, ci un mecanism care te ajuta să fii cea mai bună versiune a ta.
Dacă vei ști să fii calmă și echilibrată, dacă vei ști să te accepți cu defecte și calități, dacă vei ști să îți iubești corpul și dacă vei ști să îți sărbătorești unicitatea, atunci vei înțelege de ce se spune că frumusețea vine din interior.
O să vezi asta de fiecare dată când te vei privi în oglindă sau atunci când frumusețea ta se va reflecta în ochii celor din jur.
Citește mai mult:
- Factori interni care îți influențează frumusețea – Introducere
- Factori interni care îți influențează frumusețea – Alimentația
- Factori interni care îți influențează frumusețea – Mișcarea
Un comentariu
so true…