Factori interni ce influențează frumusețea – Alimentația

Alimentația este primul pas spre un corp frumos și sănătos. Există pe piață zeci de diete, sute de produse care îți promit scăderea rapidă în greutate, proceduri cosmetice sau chirurgicale, mai mult sau mai puțin invazive.

Industria dezvoltată în jurul dorinței noastre de a fi suple se dezvoltă accelerat, iar sumele cheltuite de noi pentru a obține silueta mult visată cresc an de an. Mereu apare o nouă promisiune la orizont și noi ne repezim să o punem în practică. Cu toate eforturile, sunt puține cazurile în care se obțin rezultatele dorite.

Nu există poțiuni magice care să ne facă suple și sănătoase într-un timp scurt. Titlurile de genul „băutura minune care topește grăsimea într-o noapte” sunt doar momeală pentru click-uri și vizualizări, sau escrocherii menite să le ia banii celor credule. Doar otrava funcționează instant.

Alimentația e individuală

Nu sunt adepta curelor de slăbire, pentru că nu am fost niciodată suficient de disciplinată pentru a le urma pas cu pas și pentru că nu cred că există o singură rețetă care să funcționeze pentru toată lumea.

Suntem atât de diferiți ca indivizi, iar rezultatele unei astfel de încercări depind de atât de mulți factori (metabolism, vârstă, activitate, stil de viață etc.), încât sunt de părere că fiecare dintre noi trebuie să își croiască propriul plan pentru a pierde kilogramele în plus.

Alimentația e o componentă esențială pentru a avea un corp frumos și sănătos. Pentru a funcționa optim trebuie să îi oferim cea mai bună materie primă și cel mai bun combustibil, fără excese și alegând cu mare grijă ceea ce mâncăm.

Chiar dacă nu cred că există o dietă universală, sunt convinsă că cele două principii de bază pe care le voi expune în acest articol pot fi aplicate de către absolut oricine, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Redu cantitatea alimentelor consumate

Mâncăm enorm de mult pentru că avem totul la îndemână. Dacă ar trebui să ne hrănim cu ceea ce putem produce fiecare, sunt convinsă că toți am fi extrem de supli. Societatea de azi ne pune totul la dispoziție iar noi suntem programați pentru consum.

Îți prezint o variantă simplificată. O dietă normală nu ar trebui să depășească, în medie, 1500-2000 de calorii pe zi, în funcție de vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică. Acum ridici din sprânceană și îți spui în sinea ta: „Știu asta!” Dar știi cât înseamnă 2000 de calorii? Am găsit un filmuleț care te va edifica:

Acum ai o idee despre cât înseamnă 2000 de calorii și înțelegi cât e de ușor să mănânci mult mai mult decât atât. Tot surplusul se transformă în depozite de grăsime și ne îndepărtează de silueta pe care o visam.

O soluție e simplă: redu cantitatea de mâncare. Porțiile pe care le consumăm sunt imense și, de cele mai multe ori, la o singură masă înghițim mai mult de 2000 de calorii.

Nu îți spun să devii o maniacă a calcului de calorii, ci doar să îți folosești intuiția și să îți asculți corpul, pentru a mânca o cantitate suficientă, fără să exagerezi.

În cazul în care ești curioasă să afli câte calorii conțin alimentele pe care le consumi, ai mai jos un site foarte util unde găsești toate categoriile de alimente și informațiile nutriționale pentru fiecare: Cea mai mare bază de date cu caloriile alimentelor.

Tot aici îți poți calcula necesarul caloric zilnic în funcție de vârstă, înălțime, greutate, sex și activitatea fizică.

Trebuie să fac o precizare importantă. Toate calculele în care se folosește caloria ca unitate de măsură sunt relative. Corpul uman nu este un sistem închis în care se aplica cu strictețe legile termodinamicii.

Avem hormoni, moștenire genetică, expresie epigenetică, afecțiuni fizice care ne împiedică să absorbim și să metabolizăm unii nutrienți. Nu toate caloriile sunt egale. În funcție de sursa lor, organismul le procesează diferit.

Ai mare grijă să nu exagerezi cu reducerea cantității de mâncare. Dacă mănânci prea puțin pentru o perioadă lungă de timp corpul se adaptează și scade rata metabolismului bazal. Te poți trezi că îți cade părul, că ai mereu o senzație de frig și că începi să pierzi din masa musculară și cea osoasă.

Cum poți reduce cantitatea de mâncare

alimentație sănătoasă

  • Proteinele sunt sățioase. După ce corpul primește suficiente proteine pentru nevoile lui, apare o stare de sațietate care te face să mănânci mai puțin.
  • Zahărul te îngrașă, te îmbolnăvește și creează dependență. Exacerbează poftele. Elimină-l din alimentația ta.
  • Bea apă sau ceai neîndulcit în loc de sucuri; chiar și sucurile naturale din fructe conțin foarte mult zahăr.
  • Mănâncă tot ce ai de mâncat la mesele principale și renunță la ronțăit între mese.
  • Nu mânca chipsuri, snacks-uri, pufuleți, biscuiți cu cremă și altele asemeni lor.
  • Consumă fructe sau salate înainte de masa principală.
  • Fructele nu sunt același lucru cu legumele chiar dacă la TV auzim mereu sintagma „fructe și legume”.
  • Fructele conțin mult zahăr și puțini nutrienți. Limitează consumul lor dacă ai probleme cu greutatea.
  • Nu exagera cu nimic; e în regulă să guști din aproape orice, fără să te îndopi.
  • Mănâncă grăsimi sănătoase care reduc poftele și te satură.
  • Nu mai mânca tot ce rămâne după copii și nu mai linge lingurile atunci când gătești (mai ales dulciuri).
  • Mâncarea nu îți rezolvă problemele cu familia, serviciul sau pe cele financiare. Nu căuta refugiu în frigider sau în cămară.
  • Nu mânca de plictiseală. Citește o carte, plimbă-te, sună o prietenă. După ce termini cutia de înghețată, tot plictisită vei fi.

Opțiunile și opiniile mele în ceea ce privește alimentația sănătoasă se regăsesc într-o serie de articole grupate în două categorii:

alimentația diversă

Nutriție

Sănătate

 Pune accent pe alimentația de calitate

alimentație sănatoasă

Multe dintre alimentele pe care le consumăm, mai ales cele de tip fast food sau cele foarte procesate, sunt doar calorii goale, fără valoare nutrițională. Asta înseamnă că, din ceea ce mâncăm corpul nu poate folosi mai nimic pentru a funcționa optim.

O dietă echilibrată înseamnă un aport optim de minerale, vitamine, proteine și grăsimi. Încearcă să consumi alimente proaspete și de calitate, evitând excesele de orice fel. Câteva indicii:

  • Cumpără alimentele de cea mai bună calitate pe care ți le permiți.
  • Renunță la uleiurile vegetale rafinate. Conțin prea mult Omega-6, un acid gras instabil, predispus la peroxidare rapidă.
  • Alege alimente integrale care au un singur ingredient pe etichetă: carne, ouă, lactate, legume, fructe de sezon.
  • Descoperă alimente noi și experimentează. Au apărut și la noi quinoa, chia și alte semințe care pot înlocui pâinea, orezul sau pastele.
  • Satură-te cu mâncare nu cu pâine, paste, cartofi sau orez.
  • Caută rețete noi și joacă-te în bucătărie.
  • Învață să folosești mirodenii și legume în loc de baze pentru mâncăruri sau cuburi de arome în a căror compoziție legumele sunt 6%.
  • Citește etichetele! Poți fi oripilată de ceea ce se găsește în unele dintre alimentele pe care le consumi.
  • Bucură-te de legumele și fructele de sezon și include-le în alimentația ta.
  • Alege sare de mare fără aditivi sau săruri gourmet (Maldon, Guerande, Himalaya etc.)
  • Folosește uleiuri presate la rece pentru salate.
  • Renunță la a consuma multe alimente prăjite și utilizează mai des grătarul sau cuptorul.
  • Alege verdețuri proaspete pentru a împrospăta orice fel de mâncare și pentru a ajuta digestia.

Schimbă modul în care privești alimentația și fă din hrănirea sănătoasă un mod de viață, în loc să te agăți de diete care durează una, două, trei săptămâni sau luni.

Dacă reușești să îți schimbi percepția, avantajul pe care îl obții va fi de lungă durată, iar rezultatele se vor vedea. Nu brusc, ci treptat, așa cum e și normal.

În concluzie, folosește bunul simț și intuiția pentru a găsi dietă optimă pentru ține. Doar de tine depinde să fii frumoasă, suplă și sănătoasă! Fă-ți propriile reguli și bucură-te pe deplin de viață!

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

6 comentarii

  1. Da..ai dreptate..modul de viata sanatos da rezultate..de o luna mananc verdeturi, carne ,fructe, fara prajeli, dulciuri si paine…cinci mese si..continui sa ard grasimile..acumulate in sapte ani de neglijenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *