Cosmetice fără miros sau fără parfum? Știi care e diferența?

produse cosmetice fără miros sau fără parfum

Știi diferența dintre produsele cosmetice fără miros și cele fără parfum? Dacă ai pielea sensibilă e obligatoriu să poți face această diferențiere. Parfumul este cea mai frecventă cauză a iritațiilor pielii iar o piele sensibilă este mai predispusă la apariția reacțiilor adverse cauzate de unele substanțe chimice care compun parfumul.

Parfumul nu are un rol cosmetic în rețete, nu aduce niciun beneficiu pielii și este adăugat în produsele de îngrijire personală cu un singur scop: acela de a le face să miroasă frumos.

Înțeleg că utilizarea unui produs care miroase frumos este o experiență care trece dincolo de eficacitatea cosmetică. Ne plac lucrurile care miros frumos. E ceva normal.

Problema este că ceea ce îți face nasul fericit, nu îți face și pielea fericită!

Termenii „fără miros” și „fără parfum” nu sunt interschimbabili în industria cosmetică. Nu sunt sinonime. Fără miros nu înseamnă fără parfum și fără parfum nu înseamnă neapărat lipsă de miros.

Confuză?

Și eu am fost până când am învățat diferența. Echivalentele în limba engleză sunt „unscented” (fără miros) și „fragrance free” (fără parfum). Agenția pentru protecția mediului din SUA face foarte clar distincția: Safer Choice Label – Fragrance-Free.

Ce însemnă „fără miros” (unscented)?

produse cosmetice fără miros

Produsul nu are aromă și este considerat fără miros, deoarece nu are un miros evident. Nu înseamnă că nu conține substanțe chimice parfumate.

Uneori, parfumul original al unui produs rezultat din amestecul ingredientelor este destul de neplăcut. Din acest motiv i se adaugă un parfum de neutralizare a mirosului deranjant. Astfel i se conferă un miros neutru. Deci, produsul fără miros conține de fapt parfum. 

Iată un exemplu de produs fără miros care e etichetat „unscented” dar conține parfum dacă citești cu atenție eticheta.

produs cosmetic unscented
etichetă produs cosmetic fără miros

Ce însemnă „fără parfum” (fragrance free)?

produse cosmetice fără parfum

Înseamnă că produsului respectiv nu i s-au adăugat niciun fel de substanțe chimice (artificiale sau naturale) cu scopul specific de a-i conferi aromă. Un produs fără parfum ar trebui să fie cea mai sigură alegere pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Lucrurile nu se opresc aici. Uneori, un produs fără parfum poate avea miros dacă produsul respectiv este realizat cu ingrediente care au în mod natural o aromă plăcută. De exemplu, un toner care conține apă de trandafiri poate avea un miros plăcut fiind, în același timp, fără parfum.

În această formulă apa de trandafiri nu este utilizată cu scopul de a da miros, ci pentru proprietățile ei calmante, antiseptice, antiinflamatoare sau hidratante. 

De ce este parfumul nociv?

pericol parfum

Unele substanțe chimice parfumate sunt iritante sau sensibilizante pentru piele. Pielea sensibilă are un grad mai mare de permeabilitate și de aceea unele substanțe iritante pot pătrunde mai adânc stârnind un răspuns imunitar puternic.

Când sunt inhalate, componentele parfumului  pot deranja sistemul respirator al persoanelor mai sensibile sau ale celor cu afecțiuni respiratorii.

Parfumul poate conține ftalați, un grup de amelioratori de plastic care sunt asociați cu unele probleme grave de sănătate. Se suspectează că aceștia sunt perturbatori endocrini și contribuie la apariția astmului, a unor alergii și a unor tulburări de neuro-dezvoltare la copii.

Parfumul poate fi o problemă pentru toate tipurile de piele, nu doar pentru cea sensibilă. Este posibil să nu sesizezi imediat deteriorarea suprafeței pielii dar pe măsură ce trece timpul aceasta se agravează și poate provoca probleme pe termen lung. Deteriorarea se acumulează treptat și e greu de remarcat în stadii incipiente.

În România, vânzătorii de cosmetice folosesc de multe ori greșit acești termeni fără a face distincție între ei. Din acest motiv multe persoane cu pielea sensibilă au probleme folosind produse cosmetice etichetate „fără parfum” când acestea sunt doar „fără miros”.

Uneori chiar și producătorii sunt confuzi. Iată un exemplu care m-a surprins pentru că vine din partea unui producător mare care ar trebui să cunoască diferența. Crema de mâini din exemplul de mai jos nu conține niciun ingredient parfumat, deci ar fi trebuit să intre în categoria „fără parfum” (fragrance free), nu în categoria „fără miros” (unscented). 

neutrogena fără miros
neutrogena fără parfum ingrediente

Din fericire, cea mai nouă ediție a cremei respectă regulile și este catalogată corect ca fiind „fragrance free”. Sper că va apărea în curând și pe piața românească și va înlocui varianta anterioară care încă se mai vinde pe la noi.

neutrogena fără parfum

Fără miros vs fără parfum: concluzii

lupa ingrediente cosmetice etichetă

Ce-ți rămâne de făcut pentru a naviga prin tot acest haos? Singura soluție sigură este să verifici etichetele, să citești cu atenție lista ingredientelor și să le alegi pe cele care nu conțin niciun fel substanțe parfumate.

În aceasta categorie intră și parfumurile naturale și uleiurile esențiale. Doar pentru că ceva e natural, nu înseamnă că e sigur pentru toată lumea. 

Exemple de ingrediente odorifice: fragrance, perfume, parfum, natural fragrance, lavandula angustifolia oil, citronellol, limonene.

Eu am eliminat total parfumul din produsele de îngrijire pentru ten. Până la urmă este alegerea ta dacă utilizezi sau nu produse de înfrumusețare parfumate. Unele femei preferă produsele cosmetice cu parfum și nu au nicio problemă în a le folosi.

Indiferent de preferințe, acum ești dotată cu informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere pentru tine.

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *