Ceai verde preparat la rece ✽ Sănătos, răcoritor, aromat

ceai verde preparat la rece

Despre beneficiile consumului de ceai verde pentru sănătate și frumusețe se poate scrie la nesfârșit. Unele dintre ele sunt modeste, însă unele sunt de-a dreptul spectaculoase. Din ce în ce mai multe studii au ca obiect consumul de ceai verde și implicațiile lui asupra sănătății și longevității.

Beneficiile consumului de ceai verde

ceașcă ceai verde

  • crește metabolismul bazal (între 4 și 5%, asta însemnând aproximativ 100 de calorii arse în plus într-o zi)
  • împiedică absorbția normală a carbohidraților (consumat în timpul mesei poate împiedica absorbția a până la 25% din carbohidrați)
  • accelerează oxidarea acizilor grași (ajută la arderea mai eficientă a grăsimii)
  • scade riscul apariției bolilor cardio-vasculare
  • îmbunătățește densitatea osoasă
  • scade tensiunea arterială
  • crește longevitatea
  • protejează ficatul și rinichii
  • controlează glicemia
  • reduce inflamația cronică
  • inhibă creșterea tumorilor
  • împiedică degradarea colagenului
  • crește termogeneza (capacitatea organismului de a produce căldură)
  • îmbunătățește memoria și protejează creierul de boli neuro-degenerative
  • este antiviral și antibacterian (scade riscul infecțiilor)
  • previne apariția cancerului
  • reduce stresul oxidativ (împiedică inclusiv oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică)
  • îmbunătățește somnul și ajută la relaxarea corpului fără a crea un efect de sedare
  • promovează sănătatea orală, combate respirația urât mirositoare și scade riscul apariției cariilor
  • protejează pielea de de efectele nocive ale radiațiilor UVB
  • împiedică degradarea ADN-ului (cu până la 30%, valoare înregistrată la 60 de minute după consum)
  • este un probiotic ce hrănește bacteriile benefice din intestin (după consumul de ceai verde scade numărul bacteriilor asociate cu obezitatea)

Diferența dintre tipurile de ceai

Deși provin de la aceeași plantă, Camellia Sinensis, ceaiurile se clasifică în funcție de nivelul de oxidare a frunzei după recoltare.

  • Ceai alb: se culege doar câteva zile pe an și este uscat imediat pentru a preveni oxidarea.
  • Ceai verde: prin încălzirea rapidă (prăjire sau prelucrare la abur) frunzele sunt împiedicate să oxideze și își păstrează astfel culoarea verde.
  • Oolong: este un sortiment de ceai semi-oxidat (10-80% în funcție de varietate).
  • Ceai negru: frunzele de ceai sunt oxidate 100%.

Mecanismul prin care acționează ceaiul verde asupra corpului uman

Ceaiul verde conține o mare cantitate de polifenoli cu proprietăți antioxidante (30% din compoziție), cele mai importante dintre ele fiind catehinele. Cea mai abundentă catehină se numește galat de epigalocatehina (EGCG) și se speculează că este principala substanță responsabilă pentru toate beneficiile pe care le are ceaiul verde pentru sănătate.

Mecanismul prin care EGCG acționează asupra organismului este unul de stres (hormeză). Polifenolii sunt substanțe fitochimice dezvoltate de plante de-a lungul evoluției pentru a se apăra de dăunători. Ele sunt ușor toxice, fără a fi letale în doze normale și au menirea de a îndepărta prădătorii.

Când consumăm polifenoli, stimulăm activarea un mecanism foarte puternic de apărare a organismului împotriva stresului indus, un mecanism care activează sute de gene implicate în detoxificare, conservare, reparare, producția de antioxidanți și de enzime responsabile de metabolizarea și eliminarea toxinelor.

Corpul uman se protejează prin întărirea sistemelor de apărare, prin pregătirea mai bună a celulelor pentru a face față stresului cauzat de consumul de polifenoli.

E același mecanism care face sportul sănătos. Orice exercițiu fizic este un factor de stres și organismul răspunde prin creșterea masei musculare, a capacității de efort, a capacității pulmonare, etc.

Stresul acut este benefic. Dacă nu mâncăm plante, nu facem mișcare, saună, expunere la frig și corpul se lenevește, devine mai slab, mai puțin eficient și mai predispus la boli. El are în interior toate mecanismele necesare pentru a fi sănătos, însă depinde de noi să le stimulăm prin alimentație și stil de viață.

Cât ceai verde trebuie să bem pentru a simți efectele?

Am stabilit că ceaiul verde e benefic pentru sănătate. Întrebarea care vine firesc e „Cât ceai verde trebuie să beau?” În majoritatea cercetărilor de laborator, doza de EGCG este destul de mare, echivalentul a 5-10 cești de ceai pe zi. Pentru culturile în care consumul de ceai este o tradiție, nu e o așa mare problemă. Ei beau ceai verde aproape non stop.

Mă aflam într-o dilemă aparent fără ieșire: pe de o parte mă atrăgeau toate beneficiile, pe de altă parte părea imposibil să beau suficient ceai verde pentru a mă bucura de ele. Era exclus să stau de dimineața până seara în bucătărie, să fac ceai.

Inițial m-am gândit că pot face o cantitate mare de ceai dimineața și să o beau pe tot parcursul zilei. Problema era că nu puteam bea mai mult de o ceașcă. Din cauza taninului mi se părea prea astringent, indiferent de cât de puțin timp îl lăsam la infuzat.

Dintr-un studiu citit am aflat că timpul optim de infuzare pentru extragerea cantității maxime de EGCG este de 5 minute!!! Sub nicio formă stomacul meu nu ar suporta un ceai infuzat 5 minute la 80-100°C, oricâte beneficii ar avea.

Ceai verde infuzat la rece

Am găsit soluția în urmă cu câteva zile, în timp ce îmi pregăteam cafeaua. Pentru mai multe detalii citește articolul: Cafeaua preparată la rece: un strop de răsfăț în fiecare dimineață. Dacă încerc să îmi prepar și ceaiul verde în același mod?

În ultimele zile am experimentat, am testat și am ajuns la o rețetă care nu doar că îmi oferă toate beneficiile consumului de ceai, dar e și o băutură plăcută, aromată și răcoritoare.

ceai verde preparat la rece

Pentru rețeta de bază e nevoie de:

Cu o seară înainte pun ceaiul la infuzat în frigider. A doua zi, scutur sticla și apoi strecor într-un pahar mare cam 100 ml de concentrat de ceai. Adaug apă rece peste, completez apa din sticlă și o pun din nou în frigider. Repet operațiunea de 3 ori.

A patra oară torn jumătate din sticlă în pahar și nu mai adaug apă în ea. La a cincea porție golesc complet sticla. În acest fel reușesc să beau 5 pahare mari de ceai verde pe zi, fără să fiu deranjată de gustul amar provocat de tanin și fără să stau în bucătărie toată ziua să prepar infuzii.

Câteva considerații dacă vrei sa te joci cu această idee:

  • Bea un ceai de calitate chiar dacă e mai scump.
  • Varianta organică te ferește de pesticidele artificiale.
  • Găsește-ți propria rețetă; eu am optat pentru aceasta pentru că mi-a plăcut sticla și pentru că nu vreau să ocup mult spațiu în frigider.
  • Poți pune gheață în pahar; eu nu o fac pentru că deși îmi plac băuturile reci, nu îmi plac cele foarte reci.
  • Eu am adăugat la ceaiul verde flori uscate de iasomie. Tu poți adăuga petale de trandafiri, frunze de mentă, condimente, etc. Data viitoare voi pune seara și felii de ghimbir în sticlă.
  • Dacă îți plac băuturile carbogazoase, toarnă apă minerală peste concentratul de ceai.
  • Poți folosi un îndulcitor și felii de lămâie pentru o alternativa mai sănătoasă la ceaiurile ambalate din comerț. O sticlă de 500 ml de ceai Lipton Ice Tea Lemon conține 35 de grame de zahăr.

Avertisment

  • Nu ține ceaiul mai mult de o zi în frigider. Polifenolii se degradează o dată cu trecerea timpului.
  • Dacă ești anemică nu bea ceai verde imediat înainte, în timpul sau după mese decât dacă mănânci carne roșie. Polifenolii din ceai împiedică absorbția fierului non-hemic. Carnea roșie conține fier hemic care se absoarbe mai ușor.
  • Nu  înlocui ceaiul cu extracte. Sunt foarte concentrate și pe termen lung sunt toxice pentru ficat.
  • Multe dintre studiile legate de ceaiul verde au fost făcute în laborator, în eprubete, folosindu-se extracte concentrate, au fost efectuate pe animale, sunt studii epidemiologice sau au fost făcute pe subiecți umani care au un metabolism bazat pe glucoză. Dieta ketogenică este deja o dietă anti-inflamatorie care maximizează activitatea anti-oxidantă prin creșterea producției de glutation (antioxidantul suprem). Este util ceaiul verde în acest caz? Nu știu. Tu decizi.

Bucură-te de toate beneficiile consumului de ceai verde preparându-ți o băutură aromată, răcoritoare, plăcută, pe care o poți personaliza după gustul tău.

Poftă bună!

Resurse

1. Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13

2. New Research on the Health Benefits of Green Tea, April 2008, By Julius Goepp, MD

3. Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, Asker E. Jeukendrup; The Effect of Green Tea Extract on Fat Oxidation at Rest and during Exercise: Evidence of Efficacy and Proposed Mechanisms, Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 2, 1 March 2013, Pages 129–140

Citește mai mult:

Explorează mai departe: