Cafeaua preparată la rece ✽ Un strop de răsfăț

cafeaua preparată la rece borcan

Prima gură de cafea e specială. E momentul meu de răsfăț după ritualul de dimineață, e modul în care îmi recompensez consecvența de zi cu zi. Tocmai pentru că îi acord o asemenea importanță, cafeaua trebuie să fie perfectă. După îndelungi experimente, am găsit rețeta ideală pentru mine.

În urmă cu ceva ani, în fiecare dimineață beam un sirop cu lapte și o vagă aromă de cafea. Destul de repede am eliminat zahărul din rețetă, nu pentru că aș fi fost conștientă de efectele lui nocive, ci din considerente practice.

Prietenul meu de atunci, soțul meu de acum, obișnuia să bea cafeaua fără zahăr și mi s-a părut mai simplu să fac la fel. Dacă voiam o gură de cafea puteam să beau din cafeaua lui, fără să îmi mai pregătesc una separat. În plus, cafeaua era doar un pretext pentru a fuma și nu avea o mare importanță de una singură.

Anii au trecut, m-am lăsat de fumat și am decis să nu mai consum lapte. Deși începusem să apreciez aroma cafelei, cea pregătită la filtru mi se părea mult prea amară. Am încercat varianta la ibric. Era aproape la fel. Trebuia să găsesc o soluție și am găsit-o: cafeaua preparată la rece.

A fost o revelație: o băutură catifelată, aromată, plăcută cu toate caracteristicile cafelei, fără astringența specifică preparării cu apă fierbinte. O beau așa de câțiva ani și e la fel de minunată ca în prima dimineață.

Cafeaua preparată la rece

cafeaua preparată la rece în borcan cu gheață

Deși nu e mare filozofie, îți împărtășesc rețeta mea. Pentru o cană mare de cafea ai nevoie de:

  • un borcan de 400 ml cu capac
  • 2 linguri cafea măcinată (mai multe dacă vrei o cafea mai tare)
  • apă (prefer apa filtrată)
  • câteva cristale de sare naturală (scoate în evidență aroma cafelei)

În fiecare seară pun cafeaua măcinată în borcan împreună cu sarea, adaug apa, amestec și pun capacul. Las borcanul pe blatul din bucătărie sau în frigider până a doua zi.

În dimineața următoare, strecor cafeaua într-un ibric și o încălzesc puțin. O torn apoi în ceașcă. Gata! Pot savura băutura mea preferată.

Îi poți adăuga o lingură de smântână dulce pentru a obține o băutură catifelată sau o poți folosi ca bază pentru cafeaua „bulletproof” (pentru aceasta variantă eu prefer cafeaua normală).

Precizări

boabe cafea

Eu cumpăr cafea boabe, în varianta bio. Are un preț mai ridicat, însă sunt dispusă să plătesc mai mult pentru ceva ce consum în fiecare zi.

Plantațiile de cafea sunt unele dintre cele mai stropite culturi și încerc să evit ingerarea de pesticide, pe cât posibil.

Prefer să macin eu cafeaua pentru că îi ador mirosul, iar aroma cafelei proaspăt măcinate este mai pregnantă. Acum beau cafea doar de plăcere și nu pentru că am nevoie de cofeină ca să mă trezesc, așa că aroma e pe primul plan.

Sarea îi conferă o profunzime a gustului pe care nu știam că o poate avea cafeaua. E la fel ca și cu dulciurile. Un pic de sare scoate în evidență aromele. Bineînțeles că folosesc o sare de calitate, cât mai naturală și mai puțin procesată: sare de Himalaya, sare de mare sau sare de ocnă.

Apa filtrată e mai moale, are mai puțin clor și nu afectează gustul cafelei. Folosesc o cană filtrantă simplă și visez la ziua în care îmi voi permite un filtru serios prin care să filtrez toată apa pe care o consumăm.

Dacă nu vrei să pregătești cafeaua în fiecare seară, îți poți face la începutul săptămânii un concentrat de cafea pe care care să îl păstrezi în frigider și din care să îți prepari cafeaua în fiecare dimineață, adăugând doar apă.

Această metodă e ideală și dacă îți place să bei cafeaua rece, cu gheață. Nu mai e nevoie să răcești cafeaua fierbinte. Doar adaugi gheață în pahar și torni cafeaua peste. Frappe instant!

Cam atât despre cafeaua preparată la rece. Mie îmi place simplă, dar tu îi poți adăuga smântână dulce, mirodenii, îndulcitori. Cred că fiecare își poate găsi rețeta care i se potrivește. Poftă bună!

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *