Ai câteva sau mai multe kilograme în plus și vrei să scapi de ele. Știi că trebuie să arzi depozitele de grăsime pentru a ajunge la greutatea ideală. Problema nu e că nu știm CE să facem, ci că nu știm CUM să o facem. Restricția calorică și exercițiile fizice făcute până la epuizare nu funcționează pe termen lung. Nu o dovedește doar experiența noastră de viață, ci și studiile științifice.
Un astfel de studiu mi-a atras recent atenția. În Statele Unite a existat un show foarte popular care se numea „The Biggest Loser”. După cum bănuiești e o emisiune în care un grup de persoane care suferă de obezitate morbidă sunt supuse unui regim alimentar cu restricții calorice severe și un program draconic de exerciții fizice.
Săptămână după săptămână rezultatele erau spectaculoase. La finalul sezonului toți concurenții erau cu mult mai slabi decât la început. E incredibil ce poate să facă o dietă săracă în calorii (1200/zi) și ore de exerciții fizice intense. Oamenii slăbeau 50, 60, 80 de kilograme în decurs de câteva luni.
Pare un miracol și te întrebi de ce nu fac asta toți cei care suferă de obezitate în diversele ei forme. Răspunsul e simplu: doar PARE un miracol. În realitate, majoritatea concurentilor care au slăbit atât de drastic în cadrul emisiunii, au pus 70% din greutatea inițială înapoi.
Nu au ajuns așa pentru că n-au voință, pentru că sunt lacomi și leneși. S-au îngrășat din nou pentru că un asemenea program este imposibil de susținut pe termen lung și pentru că restricțiile calorice severe le-au încetinit foarte mult metabolismul bazal. După 6 ani de la încheierea emisiunii, metabolismul lor a rămas scăzut.
Studiu: Persistent metabolic adaptation 6 years after „The Biggest Loser” competition.
Din ce în ce mai mulți concurenți își fac curaj să apară în public și să acuze faptul că participarea la emisiune le-a distrus viața și sănătatea.
În aceste condiții ce e de făcut? Dacă sfaturile nutriționiștilor de a mânca mai puțin și de a face mai mult efort fizic nu funcționează, ce sanșă ai să ajungi la o greutate normală?
Raspunsul e simplu: trebuie să îți înveți corpul să consume grăsimi pe post de combustibil. Dacă nu îl hrănești cu carbohidrați, el va oxida grăsimile pentru a face rost de energie. Ca să ajungă la acest stadiu, are nevoie de antrenament, mai ales dacă de zeci de ani nu a mai făcut acest lucru.
După o perioadă de adaptare care durează câteva săptămâni, corpul învață că se poate alimenta cu grăsime atunci când nu este hrănit cu carbohidrați. În acest fel, el poate metaboliza eficient nu doar grăsimea din alimentație, ci poate „arde” depozitele de grăsime din organism.
Metabolismul va rămâne ridicat pentru că nu există o permanentă restricție calorică și nici nu trebuie să te muți la sală pentru a slăbi. Această perioadă de adaptare este cheia pentru reușita unui plan alimentar LCHF (low carb high fat) sau keto pe termen lung.
De ce uită corpul nostru să ardă grăsime?
În societatea modernă, zahărul, sub toate formele lui, este prezent peste tot. La naștere suntem perfect capabili să metabolizam atât grăsimi cât și carbohidrați.
Din păcate, în rețetele de lapte praf pentru sugari, întâlnim grăsime din uleiuri vegetale, cereale și zahăr. De aici începe modificarea felului în care funcționează organismul și se manifestă dependența de zahăr. Urmează diversificarea, un pas care pentru mulți copii înseamnă fructe și sucuri de fructe, adică tot zahăr.
Știi și tu ce urmează la gradiniță și școală: cereale, cornuri, sandwich-uri, 3 mese, 5 gustări pe zi, ciocolată, prăjituri, sucuri, etc. Zahăr, peste zahăr, cu și mai mult zahăr.
Ca adulți nu facem decât să continuăm să mâncăm ceea ce am învățat. Nimic fără pâine sau cartofi, nicio masă fără desert, niciun film fără popcorn. Covrigul a devenit aliment national, deși nu are nicio valoare nutrițională.
Nu îi dăm nicio sansă corpului să își amintească de faptul că poate consuma și grăsime. El nu uită, dar are nevoie de o perioadă de adaptare în care să își amintească ceva ce, de zeci de ani, e ascuns în ADN-ul tău.
Iată pașii pe care îi poți face pentru a trece mai ușor la arderea grăsimii:
Săptămâna 1
Elimină zahărul rafinat din alimentație: prăjituri, bomboane, biscuiți dulci, ciocolată cu lapte, etc. Aici intră și băuturile carbogazoase care conțin zahăr, fresh-urile sau iaurturile cu fructe.
Săptămâna 2
Nu mai mânca pâine, produse din făină de grâu, cereale (chiar și cele integrale) și pseudo cereale, legume care conțin amidon (cartofi, orez, porumb), leguminoase și fructe. La sfârșitul acestei săptămâni ar trebui ca alimentația ta să nu conțină nimic din ceea ce am prezentat în articolul: Ghid nutriție LCHF: Ce NU mâncăm? Alimente pe care nu le dai nici dușmanilor
Săptămâna 3
Mănâncă doar proteine, grăsimi sănătoase și legume care cresc la suprafața solului. Pentru a-ți fi mai ușor în a alege ce să mănânci, foloșeste ca referință imaginea din articolul: Mănâncă, slăbește, bucură-te de viață!
Săptămânile 4-5
Mănâncă doar proteine și grăsimi sănătoase. Din când în când, adaugă în meniu o cantitate mică de legume verzi (spanac, salata verde, castraveți). Ce anume mănânci? Citește articolele de mai jos:
Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Proteine (carne, lactate, ouă)
Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Grăsimi sănătoase
Pentru a te adapta mai repede, încorporează și postul intermitent în regimul alimentar. Mai multe detalii: Postul intermitent: Mănâncă mai rar, trăiește mai mult!
În perioada de adaptare pot apărea mici probleme: nivel redus de energie, dureri de cap, crampe musculare. Aproape toate pot fi rezolvate dacă consumi suficientă sare de la început. În rest, ai nevoie doar de voință și răbdare.
Îți vei da seama ușor când corpul tău este adaptat să ardă grăsime. Vei avea mai multă energie, te vei simți mai bine și vei începe să slăbești fără efort. După această etapă, poți începe să reintroduci în alimentație legumele care cresc deasupra solului, având grijă să nu depășești 20 g de carbohidrați pe zi. Această fază durează până când pierzi toate kilogramele în plus și variază de la caz la caz.
Dacă deja nu mai mănânci zahăr și pâine, treci direct la săptămâna 3. Îți va fi mai ușor să îți obișnuiești organismul cu sursa alternativă de energie.
Mănâncă maxim 3 mese pe zi, fără gustări. Asigură-te că mănânci suficient la mesele principale.
Ce trebuie să înțelegi e că nu există soluții miraculoase, ușoare și rapide pentru a pierde kilogramele în plus și pentru a rezolva problemele de sănătate pe care le cauzează. Slăbirea e un proces de durată și implică alegeri care, la prima vedere, par dificile.
Dacă vrei să aprofundezi subiectul îți recomand cartea doctorului Jason Fung: Codul greutății corporale. Secretul unui corp sănătos.
Simplu nu înseamnă întotdeauna ușor.
LCHF e un stil de viață simplu, dar nu e ușor de implementat, mai ales din cauza prejudecăților celor din jur, a informațiilor greșite cu care suntem bombardați și a presiunii la care suntem supuși zilnic.
Da, sunt oameni care preferă să ia medicamente și să trateze simptome în loc să învețe să aibă grijă de propria sănătate pe termen lung. Știu că tu nu ești unul dintre ei. Dacă ai fi, nu ai fi citit acest articol.
Citește mai mult:
- Uleiul de cocos – Un miracol pentru frumusețe și sănătate
- Frumusețe naturală – Cum să fii frumoasă fără machiaj
- Stil de viață LCHF: Cât de scump e să mănânci sănătos?
Un comentariu
Ma intereseaza mult…