10 produse cosmetice din bucătărie pentru frumusețea ta

produse cosmetice bucătarie

Bucătăria poate fi o sursă inepuizabilă de soluții cosmetice pentru îngrijirea frumuseții tale. Suntem irezistibil atrase de câte un ingredient mai mult sau mai puțin exotic dintr-un produs de înfrumusețare: enzime din ananas, ulei de măsline organic, extract de avocado, de alge marine, fermenți etc. Fără să ne gândim foarte mult, alergăm să cumpărăm produsul respectiv pentru a beneficia de miracolul ingredientului minune.

Dacă nu funcționează, nu-i nimic. Mai sunt zeci de alternative care trebuie încercate: gel de dus cu papaia, șampon cu ulei de macadamia, loțiune demachianta cu miere etc.

Îți sună cunoscut?

Înainte de a cheltui sume exorbitante pentru un produs care e 99% umplutură și 1% ingredient activ am putea încerca să mergem la sursă. Dacă ingredientul respectiv este benefic pentru piele, îl putem folosi 100%, la un preț accesibil.

Poate vei fi surprinsă să afli că bucătăria ta e plină de ingrediente minune pentru îngrijirea personală. Sunt simplu de folosit și unele dintre ele sunt la fel de bune, dacă nu chiar mai bune, decât varianta din comerț.

Multe rețete naturale presupun multiple ingrediente care uneori nu ne sunt la îndemână, și de aceea suntem tentate să cumpăram un produs gata preparat din comerț. Merită să investești în unele produse cosmetice dar trebuie să o faci inteligent fără să arunci banii acolo unde există o alternativă mult mai ieftină și la îndemână.

Azi iți voi face cunoștință cu câteva ingrediente din bucătăria ta, care sunt ușor de folosit singure sau în amestecuri foarte simple.

1. Ulei de masline: demachiant

cosmetice - ulei de măsline

Păstrează ulei de masline într-o sticluță în baie. Folosește-l pe post de demachiant și vei observa cum machiajul sau crema de protecție solară rezistentă la apă dispar ca prin minune.

Nu doar că e foarte eficient, însă nu irită ochii, nu pișcă și hrănește pielea sensibilă din jurul ochilor. Încearcă și vei constata că nu vei mai dori să dai banii pe demachiant.

Pentru o demachiere eficientă nu uita să folosești un gel de curățare ca al doilea pas. Acesta va îndeparta toate urmele de machiaj sau crema de protecție solară dislocate de uleiul de măsline.

O altă întrebuințare pentru uleiul de masline: Soluția naturală pentru un păr strălucitor în anotimpul rece

2. Ulei de cocos: cremă emolientă și cremă contra vergeturilor

cosmetice - ulei de cocos

Folosește uleiul de cocos pe toată suprafața corpului după fiecare duș. Hrănește și păstrează nivelul de hidratare al pielii. În timpul sarcinii, răsfață-ți burtica cu ulei de cocos pentru a încerca să previi vergeturile.

Deși este considerat un ulei cu potețial comedogenic (poate duce la astuparea porilor), multe femei folosesc cu succes uleiul de cocos pentru primul pas în demachiere sau chiar ca ulei de față în locul unei creme oclusive.

Mai mult despre uleiul de cocos: Uleiul de cocos – Un miracol pentru frumusețe și sănătate

3. Sare și zahăr: exfoliante

cosmetice - sare, zahăr

Dacă sarea și zahărul ți se par a fi exfoliante prea aspre pentru tenul tău sensibil, ele sunt excelente pentru mâini, corp și picioare. Amestecă sare sau zahăr cu puțin ulei de măsline sau miere într-un borcan cu capac pe care să îl ai tot timpul la îndemână în baie.

O altă variantă e să macini cristalele de zahăr sau sare transformându-le în pudră. Obții un exfoliant mult mai fin și, în consecință, mai blând cu pielea ta. 

Despre sare și ten: 6 metode pentru a trata acneea folosind sare de mare sau sare de Himalaya

4. Miere: balsam pentru piele și păr

cosmetice - miere

Păstrează puțină miere în baie. Pentru că este un umectant puternic, mierea atrage umezeala din atmosferă în piele și în păr. Nu te speria de faptul că e lipicioasă. Se dizolvă și se clătește foarte ușor.

Curățarea tenului: Mierea – elixirul care îți luminează fața

Mască pentru ten: Mască cu măr și miere pentru un ten revigorat

Decolorarea părului: Decolorează-ți părul folosind ingrediente naturale

5. Ouă: mască pentru păr și ten

cosmetice - ouă

Ouăle sunt bogate în proteine și vitamine. Sunt o bază excelentă pentru tratarea părului degradat. Bate un ou împreună cu o lingură de ulei de măsline și aplică amestecul pe părul umed.

Pune-ți o cască de duș și înfășoară capul cu un prosop și ai răbdare 20 de minute. Spală-te așa cum o faci de obicei. Repetă tratamentul o dată pe săptămână.

O mască excelentă pentru față: amestecă o lingură de albuș de ou cu o lingură de gel de aloe vera. Aplică cu o pensulă pe tenul curat și așteaptă până se usucă. Clătește cu apă călduță. Finalizează cu o cremă emolientă sau câteva picături de ulei.

Albușul de ou conține o enzimă (lizozimă) cu proprietăți antibacteriene, care poate distruge bacteriile ce cauzează acneea. Proteinele repară și protejează structura pielii menținându-i un aspect sănătos. Albușul de ou mai conține potasiu, riboflavină (vitamina B2), magneziu, colagen etc., ingrediente care hrănesc, hidratează și îmbunătățesc textura pielii.

6 . Lapte: hrănește și înmoaie pielea

cosmetice - lapte

Se spune că regina Cleopatra se îmbăia in lapte. Poate e doar o legendă, poate are un sâmbure de adevăr. Chiar dacă nu ne permitem o vană întreagă de lapte, putem folosi o cantitate mai mică pentru față și gât.

Aplică laptele cu ajutorul unui disc demachiant și așteaptă să se usuce. Clătește apoi cu apa călduță. Pielea ta va fi moale și catifelată.

Dacă ai pielea mâinilor foarte uscată, înmoaie-le pentru 10-15 minute într-un amestec de apă călduță și lapte. Sterge-te fără să te clătești. Mâinile tale îți vor mulțumi. Eu am folosit această rețetă (cu lapte de capră) în perioada în care am avut mari probleme cu eczema pe mâini. M-a ajutat mult.

Altă rețetă cu lapte: Caffe Mocha – Un deliciu pentru … tenul tau (mască super revigorantă)

7. Zeama de lămâie: albește unghiile

cosmetice - lămâie

Dacă ai unghiile pătate după munca în gospodărie, înmoaie-le pentru câteva minute în zeama de lămâie. Petele vor dispărea ca prin minune. Ai grijă ca zeama de lămâie poate usca pielea. Nu uita să te dai cu cremă după tratament.

Zeama de lămâie poate cauza fotosensibilitate. Nu expune la soare pielea tratată cu zeamă de lămâie decât după îndepărtarea acesteia.

Decolorarea naturală a părului: Decolorarea naturală a părului – Șuvițe sărutate de soare

8. Oțet de mere: păr strălucitor

cosmetice - oțet de mere

Folosește o lingură de oțet de mere diluată în 300 ml de apă pentru a clăti părul după spălare. Nu doar că îndepărtează reziduurile de produse din păr, ci și ajută la închiderea cuticulei. Părul va fi mai moale și mai strălucitor.

Mirosul de oțet dispare pe măsură ce părul se usucă. Dacă chiar nu suporți acest miros, adaugă câteva picături din uleiul tău esențial preferat în amestec.

Oțetul de mere poate fi un aliat de nădejde în tratarea scalpului cu probleme (mătreață, mâncărime. descuamare etc.) Folosește-l diluat pe scalp înainte de spălarea părului, masează bine și lasă-l să acționeze câteva minute.

Rețeta de loțiune tonică pe bază de oțet de mere: Prepară-ți singură o loțiune tonică naturală

9. Avocado: mască hrănitoare

cosmetice - avocado

Există multe măști cosmetice în comerț care conțin (sau nu) avocado. Folosește 100% avocado în loc de substanțe ciudate de umplutură. Zdrobește un fruct de avocado și aplică-l pe față și pe păr. Vei beneficia de un tratament emolient, bogat în nutrienți și enzime.

Fructul de avocado nu este doar un ingredient cosmetic, ci și un aliment bogat în grăsimi sănătoase: Ghid nutriție LCHF: Ce mâncăm? Grăsimi sănătoase

10. Apă de orez pentru un păr lung și sănătos

cosmetice - apa orez

Obiceiul de a folosi apa de orez pentru îngrijirea părului își are originile în Japonia antică și nu este lipsit de bază științifică. Apa de orez conține ionositol, o substanță capabilă să penetreze firul de păr deteriorat și să îl repare din interior.

Amesteci cantități egale de apă și orez într-un recipient închis și îl lași la temperatura camerei între 12 și 24 de ore. Strecoară și păstrează apa la frigider.

Folosește-o o dată pe săptămână după spălarea părului. Toarnă apa de orez pe cap concentrându-te pe scalp. Masează bine, las-o să acționeze 5 minute și clătește din nou.

O poți folosi și ca mască înainte de spălare. Aplici apa de orez pe scalp și pe toată lungimea părului, masezi bine, acoperi capul cu o cască de duș și un prosop sau căciulă și stai cât poți de mult (minim 30 de minute, maxim peste noapte). Speli apoi părul ca de obicei.

Folosind aceste ingrediente din bucătărie economisești bani și te asiguri că știi ce folosești pe pielea ta. Elimini o mulțime de ambalaje care ajung la groapa de gunoi. Te vei convinge că ele chiar funcționează (uneori chiar mai bine decât produsele din comerț), iar pielea ta va fi echilibrată, hrănită și hidratată.

Tu ce ingrediente din bucătărie folosești pentru a-ți pune în valoare frumusețea?

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *