Protejează-ți părul în timpul vopsirii sau decolorării

Aproape zilnic mă apucă mila când văd pe stradă sau la televizor domnișoare blonde cu părul ars, uscat și subțire. Nu am înțeles niciodată de ce și-ar distruge cineva părul în asemenea hal și apoi să îl fâlfăie cu mândrie prin lume.

Decolorarea chimică presupune folosirea amoniacului pentru a deschide cuticula firului de păr și a peroxidului de hidrogen pentru îndepărtarea pigmenților de culoare. Cu cât concentrația de peroxid de hidrogen este mai mare, cu atât mai decolorat va fi părul în final.

Există și nuanțe de vopsea care deschid culoarea părului. În acest caz, peroxidul de hidrogen îndepărtează pigmentul existent, permițând astfel noilor pigmenți de vopsea să se depună.

Amoniacul crește pH-ul firului de păr pentru a face cuticula permeabilă. Peroxidul de hidrogen produce radicali liberi care distrug melanina din firul de păr.

În timpul acestor procese părul este extrem de vulnerabil, pierde proteine și se deshidratează. Din aceste motive după fiecare vopsire sau decolorare părul tău e fragil, uscat și mai predispus la rupere.

Majoritatea kit-urilor de vopsea din comerț conțin balsamuri speciale care trebuie folosite după vopsire pentru a remedia pe cât posibil distrugerile cauzate de peroxidul de hidrogen. Nu există nici o soluție accesibilă care să refacă integral părul după aceste procedee chimice.

Este mai bine să previi decât să vindeci. Există o alternativă naturală pentru a împiedică degradarea părului în timpul vopsirii/decolorării.

Folosește ulei de cocos sau ulei de argan pe păr înainte de vopsire sau decolorare chimică

nuca de cocos

Uleiul de cocos și cel de argan au o structura moleculară mică și pătrund adânc în firul de păr. Se atașează de proteine și împiedică degradarea acestora sub acțiunea amoniacului și a peroxidului de hidrogen. În plus, împiedică evaporarea excesivă a apei din cortex. 

Ambele uleiuri conțin flavonoide care neutralizează acțiunea radicalilor liberi și reduc efectele nocive ale peroxidului de hidrogen, fără a afecta negativ culoarea obținută. 

Ueiul de argan și uleiul de cocos ajută și la o mai bună absorbție a pigmenților de vopsea iar culoarea rezultată este mai intensă, fără ca părul să sufere de pe urma acțiunii amoniacului și a peroxidului de hidrogen.

Tratamentul cu uleiuri mărește eficiența decolorantului, reducând timpul necesar de expunere la substanțele chimice nocive.

Protejează, de asemenea, scalpul și foliculii de păr de arsurile chimice. Nu vei mai simți că îți arde scalpul. Sunt dese cazurile în care, în urma decolorării agresive, foliculii de păr sunt vătămați permanent și părul crește mult mai subțire și mai fragil.

Acest tratament cu uleiuri imită acumularea de sebum pe scalp și păr. Sebumul protejează și hrănește părul și pielea scalpului. Îți amintești că mamele noastre ne sfătuiau să nu ne vopsim/decolorăm părul proaspăt spălat? Știau ele ceva.

Când apelezi la această metodă nu uita câteva lucruri esențiale:

  • Înainte de aplicarea uleiului părul trebuie să fie foarte curat, așa că, folosește un șampon de curățare profundă sau bicarbonat de sodiu (detalii în articolul: Nu îți arunca șamponul preferat) pentru a îndepărta reziduurile de produse de îngrijire și styling.
  • Folosește ulei din abundență și asigură-te că acoperă fiecare fir de par.
  • Lasă uleiul să acționeze cel puțin o oră înainte de a aplica vopseaua sau decolorantul. Ideal ar fi să îl lași peste noapte pentru a permite părului să absoarbă cât mai mult din el.
  • Poți să folosești capacitatea de protecție a uleiurilor chiar dacă apelezi la un stilist profesionist pentru vopsire sau decolorare. Aplică uleiul și lasă-l să se absoarbă în păr înainte de a merge la salon. Vorbește înainte cu el și asigură-te că e de acord cu acest procedeu.

Încearcă această metodă și părul tău nu va mai fi la fel de distrus de colorări sau decolorări repetate. Asta nu înseamnă că e bine să te vopsești zilnic, ci e doar un mic ajutor al naturii pentru a avea tot timpul culoarea de păr pe care ți-o dorești și un păr sănătos care să o pună în valoare.

Știi pe cineva care se vopsește sau se decolorează des? Trimite-i link-ul.

Citește mai mult:

Explorează mai departe: