Pastă de dinți din ingrediente naturale

De ce pastă de dinți din ingrediente naturale? Toți trecem mai mult sau mai puțin prin faze de genul „hai-să-trăim-bio-și-să-salvăm-planeta”, până când ne dăm seama că nu vom putea trăi niciodată mâncând fructe și legume cultivate pe balcon.

Iar să mănânci iarna fructe exotice aduse din America de Sud și să susții că protejezi mediul înconjurător, e ipocrizie. Trebuie să găsim un echilibru între ceea ce ne dorim și ceea ce putem face.

În spiritul sloganului de mai sus am decis ca azi să fac pastă de dinți din ingrediente naturale. Pentru unii poate fi distractiv să experimenteze, pentru alții poate fi chiar o economie la buget în aceste vremuri de criză.

Nu în ultimul rând, internetul e plin de articole care ne atrag atenția asupra gradului de toxicitate a fluorurii de sodiu din pastele de dinți convenționale.

Teoria conspirației?!?

Nu sunt adepta ideii conform căreia toți încearcă să ne otrăvească, însă toată povestea cu minunatele efecte ale fluorurii de sodiu asupra sănătății dinților, poate fi doar o reminiscență a vremurilor în care chimicalele erau minunate, iar medicii îndemnau oamenii să fumeze și apăreau în reclamele companiilor producătoare de țigări.

Fluorura de sodiu este, de fapt, un produs rezidual al industriei producătoare de aluminiu. În anii ’30 marile companii din domeniu nu aveau o soluție pentru a scăpa de aceste deșeuri.

Problema a fost rezolvată de către un „studiu” (sponsorizat de o mare companie producătoare de aluminiu) care, foarte convenabil, a ajuns la concluzia că fluorura de sodiu previne degradarea dinților.

Problema rezolvată!

Câteva campanii de marketing mai târziu, fluorura de sodiu a ajuns ingredientul miracol care vindecă toate afecțiunile dentare și oferă cel mai alb și strălucitor zâmbet din lume.

Problema este că fluorul este folosit în igiena dentară de zeci de ani și problemele stomatologice ale populației nu doar că nu se ameliorează, ci se înrăutățesc.

Doamne ferește să facă cineva campanii masive împotriva consumului de zahăr, o cauză dovedită a degradării dinților. Companiile de alimente procesate și băuturi răcoritoare care controlează o mare parte din piața de alimente n-ar fi prea încântate.

Dacă vrei să citești mai mult: Fluorul – otrava noastră cea de toate zilele

Nu doar fluorul e un ingredient dubios în pastele de dinți convenționale. Lista e mult prea lungă pentru a o discuta aici.

Singura mențiune pe care vreau să o mai fac e legată de SLS, surfactantul care face spumă. E un detergent puternic care irită și usucă mucoasa bucală. După părerea mea, un ingredient care se găsește în detergenții de uz casnic nu are ce căuta în pasta de dinți.

Ingrediente pentru pastă de dinți naturală

pastă de dinți din ingrediente naturale

  • bicarbonat de sodiu – un abraziv moale care curăță delicat și absoarbe mirosul neplăcut. Este alcalin și de aceea neutralizează aciditatea din cavitatea bucală.
  • ulei de cocos – antibacterian, antifungic și antiviral
  • ulei esențial de lavandă – antiseptic, bactericid. Este unul dintre uleiurile mele preferate. (Poate fi înlocuit cu ulei esențial de mentă, însă această combinație mi s-a părut că seamănă prea tare cu pasta de dinți convențională). 
  • îndulcitor natural: stevia, erythritol sau xilitol (Xylitol)

Rețetă pastă de dinți

Amestecă foarte bine părți egale din ulei de cocos și bicarbonat de sodiu. Eu am ales să pun câte trei lingurițe din fiecare.

Adaugă îndulcitorul natural după gust și în funcție de tipul pe care l-ai ales (pudră, granule, lichid). Eu am pus o jumătate de linguriță de xilitol.

Există studii care atestă influența pozitivă pe care acesta o are asupra sănătății mucoasei bucale. În ultimii ani au apărut pe piață produse de îngrijire orală și gume de mestecat care conțin xilitol.

La final condimentează totul cu câteva picături de ulei esențial de lavandă. Un alt ulei perfect pentru îngrijirea cavității bucale este uleiul esențial de cuișoare. Este recomandat chiar și de dentiști în cazul durerilor dentare pentru că este un analgezic eficient, pe lângă faptul că are proprietăți antibacteriene.

În ultimul moment, nu m-am putut abține și am adăugat trei picături de ulei esențial de tea tree (antiseptic, puternic antibacterian, antimicotic, antiviral, dezinfectant).Pasta de dinți e gata. Folosește un recipient cu capac pentru a păstra amestecul.

Dacă vrei să îți albești dinții înlocuiește o linguriță de bicarbonat de sodiu cu una de pudră de cărbune activ.

Indiferent de ce pastă folosești nu-ți freca niciodată dinții cu putere în timp ce îi speli. Alege o periuță moale care să curețe delicat, folosește mișcări ușoare și nu apăsa.

Rezultat

Curăță eficient dinții și împrospătează respirația. Pentru că nu conține fluor, este o bună alternativă pentru igiena orală a copiilor. Chiar dacă înghit o cantitate mică din această pastă de dinți, nu pățesc nimic.

Cât despre costuri? Sunt infime.

Nu va înlocui permanent pasta mea de dinți (tot fără fluor și ea), dar voi continua să le folosesc alternativ. Data viitoare poate voi adaugă scorțișoară sau un alt ulei esențial. De-asta îmi place să folosesc cosmetice făcute de mine cu ingrediente naturale. Posibilitățile de combinare sunt nelimitate, iar riscurile aproape de zero.

Încearcă și tu!

Citește mai mult:

Explorează mai departe:

Un comentariu

  1. Trebuie avut grija in momentul in care ne alegem o pasta de dinti, dar mai important e sa schimbam periuta la 2 luni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *